Stílus

10 öltözködési baki, amitől idősebbnek tűnhetsz

Mind ismerünk olyan nőket, akik mindig csodásan néznek ki és önbizalommal viselnek minden ruhadarabot. Mások meg olykor mintha saját öreganyjuknak öltöznének. Az előbbiek praktikáit, utóbbiak hibáit gyűjtöttük össze ebben a cikkben.

1. Full fekete

A fekete örök, a fekete klasszikus. Tény, hogy nem lehet vele nagyot hibázni: csinosít és talán önbizalmat is ad, emellett bármilyen alkalomra jó választás lehet. Viszont a bőrünk halványul az évek során, és egy fekete ruhával olyan erős kontrasztot alakíthat ki, amitől öregebbnek tűnhetünk. Egy elegáns fekete öltözetbe is érdemes lehet bevinni egy kis színt, főleg az arc körül, ezzel feldobva a teljes szettet. Akár egy színes sál vagy egy nagyobb nyaklánc is csodákra képes!

2. Oversize – minden is!

Igaz, hogy az oversize ruhák nagyon kényelmesek, de nehéz úgy viselni őket, hogy jól mutassanak. Bár egyre elterjedtebbek az ilyen ruhák, érdemes óvatosan bánni velük: a bő szabású, lezser darabok gyakran mellőzik a nőiességet. Próbáljunk testünk egyik felén viselni csak oversize ruhát: a bő farmer – bő pulcsi kombó azt az érzést keltheti, hogy elégedetlenek vagyunk önmagunkkal. Egy testhezálló top egy bő farmerrel, vagy egy bő blézer egy szűkebb nadrággal már sokkal jobb választás!

3. Ici-pici virágok

Az apró virágos minta legtöbb esetben idősebbnek és régimódinak mutatja a viselőt, érdemes elkerülni. Ezzel szemben, az absztrakt minták, a csíkok és a pöttyök sokkal modernebb, fiatalosabb hatást keltenek.

4. Bőrszínű harisnya

NEM, NEM, NEM! Nagyon rég lejárt az idejük! Sokan nem vagyunk megelégedve a lábszárunkkal, viszont akármi jobb választás egy testszínű harisnyánál: hordjunk fekete, sötétkék vagy szürke darabokat inkább. Bármilyen harisnya esetében különösen figyeljünk oda, ha a magassarkú cipőnk orra kivágott...

5. Rossz méretű melltartó

Az idő múlásával a mellünk is változik. Sokan azt hiszik, ha a húszas éveiben 36B méretet hordanak, ez a negyvenes éveikre is így marad. A tapasztalat viszont mást mutat. Azon túl, hogy kényelmetlen lehet a rossz méret, a teljes öltözékre hatással lehet. Ha kiszorít, ha leszorít, ha túl laza, ha túl szűk, sehogy sem lesz szép rajta egy póló, ezért érdemes extra figyelmet fordítani a jó melltartóra. Hiába kényelmes a régi, ha ideje váltani, akkor ne halogassuk!

6. Túl összeillő se legyen

Régen nehéz volt elképzelni egy elegáns estét a megfelelő ékszerszett nélkül, ma viszont már nem divat az egyforma nyaklánc – karkötő – fülbevaló kombó. Öregíthet egy ilyen szett, régimódinak tűnhetünk viselésekor. Nyugodtan „fel lehet törni” ezeket a párosokat, például egy fülbevalót egy más nyaklánccal párosítani. A táska sem muszáj már, hogy a cipővel ugyanolyan színű legyen, sőt a bátrabb – de még ízléses – párosítások fiatalos hatást keltenek.

7. Nem kell mindent eltakarni!

Egy bizonyos kor után sokan úgy érzik, ideje beburkolózni. Tetőtől talpig bő ruhákba bújni viszont több évet hozzáadhat a korunkhoz. Nem hiszem, hogy létezik a világon olyan nő, aki teljesen meg lenne elégedve az összes testrészével. Viszont extra önbizalmat adhat, ha tisztában vagyunk azzal, melyik részünket szeretjük, a ruhaválasztásunkkal mit akarunk kiemelni.

8. Színszabály

Fontos tudnunk, melyik szín áll jól, nem kell feltétlenül ragaszkodni a kedvenc színünkhöz öltözködéskor. Én például hiába szeretem a pasztell színeket, a szőke hajammal és a fehér bőrömmel sehogysem passzol, sőt, sápaszt és öregít.  A fiatalos hatás érdekében érdemes élénk színeket hordani: a ruha nem tűnik fakónak és életet adhat az öltözéknek. Ugyanakkor figyeljünk arra is, hogy a preferált színek is változhatnak az idővel: attól még, hogy húszévesen jól állt például a citromsárga, idősként lehet, nem ez a legjobb választás.

9. Retro ruha jelen nélkül

Egyre gyakoribb, hogy olyan darabok jönnek divatba, ami régen is megjelentek már – ezekkel jobb ha vigyázunk. Egy retró sál jól mutathat, ha tudjuk, hogyan viseljük. Érdemes a régit az újjal keverni, a saját stílusunknak megfelelően, de nem érdemes csak a régit hordani. A tetőtől talpig retró könnyen hozzáadhat a vélt korunkhoz néhány évet...

10. Az elfelejtenivaló

Biztos akad még olyan ruha a szekrényben, amihez évek óta nagyon ragaszkodunk. Lehet, hogy már kopott, lehet, hogy idejemúlt, elnyúlt vagy egy kicsit elszakadt, de valamiért nagyon szeretjük. Valószínű, hogy ez a darab már nem úgy mutat rajtunk, ahogyan egykor megszerettük. Ilyenkor jött el az ideje, hogy befogjuk a darabot „otthoni ruhának” – nem kell tőle megválni, de a funkcióján ideje változtatni kicsit!

Ajánljuk még: