Pszicho

Virtuális vakrandikkal segítik a szkizofréneket – riportunk egy világszinten egyedülálló magyar kutatásról

Világviszonylatban egyedülálló kutatást indított a Semmelweis Egyetem: szkizofrén betegek gyógyításában vetették be a virtuálisvalóság-terápiát. A módszer egyik kidolgozójával, Vass Edittel beszélgettünk a részletekről.

Az első leírások a virtuális valóság terápiás alkalmazásáról 1995-re nyúlnak vissza, akkoriban a magasságtól való félelem kezelésére kezdték el alkalmazni a technikát, igen nagy sikerrel. Az első kísérletekben heti egyszer különböző szimulált, 3D-s helyzetekben vett részt az érintett – például üveglifttel haladt felfelé vagy erkélyről tekintett le a virtuális világban, miközben a pszichológusa biztonságot nyújtó rendelőjében ült –, és mindössze hat hét alatt jelentősen javultak a tünetei. Az elmúlt majd’ harminc év alatt az életünk szinte minden területén egyre nagyobb részt követelt magának a technológia, nem meglepő hát, hogy a pszichológia is tovább kísérletezett a kezdeti sikereket látva.

A Semmelweis Egyetem kutatói az elmúlt években olyan módszert fejlesztettek, ami

szkizofréniával élők életét könnyítené meg a virtuális valóság segítségével.

A betegséggel küzdők jellemzően kevésbé önállóak, nehezebben alakítanak ki és tartanak fenn szociális kapcsolatokat, és a velük való kommunikáció is nehezített lehet. E tényezők miatt károsodhatnak a családi és baráti kapcsolataik, de az is lehet, hogy nehezen illeszkednek be egy munkahelyre, vagy nem alakítanak ki párkapcsolatot. Az itthon fejlesztett módszer, a VR-ToMIS (Virtual-Reality based Theory of Mind Intervention in Schizophrenia) a szkizofréniában érintettek érzelemfelismerési képességeinek fejlesztését célozza, és azt, ahogy ők mások gondolatait, szándékait, viselkedését vagy akár érzelmeit értelmezni tudják. „A virtuális terápiák általános célja, hogy a beteg számára egy biztonságos tanulókörnyezetet biztosítson, melyben a valós életbeli következmények nyomása nélkül van lehetőség meghatározott ingerekkel való szembesülésre, új magatartásformák kipróbálására” – szögezi le Vass Edit, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás klinikájának tanársegédje, a virtuális valóság- (VV-) terápia egyik kidolgozója. A módszert több mint öt éven át kutatták, fejlesztették és tesztelték, mára pedig már kutatási eredmények is alátámasztják az előnyös hatásait.

Hogy néz ki egy virtuálisvalóság-terápia?

A terápiasorozat egy bevezető találkozót és további nyolc ülést tartalmaz. A foglalkozásokon az érintett a virtuális valóságban olyan helyzetekkel találkozik, amik a való életben is bármikor előállhatnak. Kávézni vagy vakrandizni „megy” a kliens a virtuális valóságba, ahol az avatart, akivel találkozik, a terapeuta irányítja. A szkizofrén beteg így átéli, milyen is egy ilyen helyzet a valóságban, és megtanulhatja dekódolni, hogy a másik milyen szándékkal közelít hozzá. A helyzeteket a szakemberek úgy alakítják, hogy a létrejövő párbeszédekben legyenek olyan elemek, amelyek értelmezése általában elbizonytalanít egy szkizofrén beteget. Így például gyakorolható, hogyan is jelenhet meg az irónia, a különböző metaforák, vagy éppen egy-egy humoros elem az emberi kommunikációban.

„A virtuális terápiák fontos eleme a kontroll, melyet a szimuláció nagy mértékben a beteg kezébe helyez.

Virtuális környezetben a kliens igényeihez, erőforrásaihoz illesztetten tervezzük az explorációt, így elméletben kizárható, hogy a beteg olyan ingerekkel szembesüljön, amelyek kezelésére nincsen felkészülve. Ha ilyen mégis előfordulna, a szimuláció akár a terapeuta, akár a beteg által bármikor megszakítható” – teszi hozzá Vass Edit.

A betegek visszajelzései általában pozitívak. „A betegek a terápiát általában érdekesnek és hasznosnak ítélik. Sokan adnak emellett hangot a VR eszközök használatával kapcsolatos lelkesedésüknek is. Többször tapasztaltuk, hogy a betegek a virtuális szemüveget haza szerették volna vinni, de az is előfordult, hogy valaki azért vállalta a gyógyszeres kezelést, hogy azzal párhuzamosan a VR terápiában is részt vehessen. Ritkán előfordulnak negatív jelzések, ezek kivétel nélkül minden esetben az első virtuális szimuláció előtt jelentkeznek és a használatot kísérő negatív érzésektől, tapasztalatoktól való félelemre irányulnak. Ezen félelmeket általában az első virtuális szimuláció sikeresen oldja” – magyarázza a szakember.

Mivel egy teljesen új módszertanról van szó, a terápiás közegben is előfordulhatnak váratlan nehézségek, amik leginkább a technikai oldalt érintik. „Időnként minden igyekezetünk ellenére előfordultak hálózati hibák. Ilyen esetekben előzetes akciótervek segítették a terápia gördülékeny folytatását.  Ami a terápia más aspektusait illeti, egy-egy alkalommal előfordult, hogy a beteg megelőző személyes tapasztalatai olyan fokú diszkomfort érzést mobilizáltak a szimulált környezetben, hogy esetenként a teljes virtuális környezet lecserélésére szükség volt” – mond egy példát Vass Edit.

Elmondása alapján a vizsgálatok során nem tapasztaltak lemorzsolódást, ami azt jelenti, hogy

egyetlen beteg sem szakította meg a terápiát.

„A mi hipotézisünk az, hogy ennek hátterében részben a VR újszerűsége és érdekessége, részben az úgynevezett nem specifikus terápiás hatótényezők (pl. empátia, kongruencia) hangsúlyos alkalmazása állhat. A teszteredmények ugyanakkor nem utalnak arra, hogy mindenkinél egyformán működött a terápia. Egyéni eltérések mutatkoztak abban, hogy kinek mely specifikus területen segített a terápia és melyen nem. Ez részben az adott kórkép tüneti heterogenitásából adódik, vagyis abból, hogy egy adott pszichiátriai betegség tünetei igen változatos mintázatot mutathatnak. Másrészt a hatást nyilvánvalóan meghatározzák a beteg erőforrásai is. Különösen igaz ez a szkizofrénia esetén.”

Mikor használható a virtuálisvalóság-terápia – és mikor nem?

A virtuálisvalóság-terápia jelenleg az expozíciós technikaként alkalmazzák leginkább. Expozíciós technikának nevezi a pszichológia azt a módszert, amiben a kliensek találkoznak a számukra szorongást, félelmet keltő helyzetekkel, tárgyakkal, vagyis biztonságos térben szembesülhetnek a tünetet kiváltó helyzettel. A virtuális valóság alapú terápia eszközt nyújthat ahhoz, hogy azonosítani tudjuk a triggerelő (tehát a traumatikus élményt előhívó) helyzeteket és feldolgozzuk azt a kiinduló traumát, ami megnehezíti a mindennapokat. A szituációk felidézése a közös munka során természetesen nem azonnal történik. Fontos elem a fokozatosság, a bizalom és a biztonság megteremtése és megélése. Amiben a kliens eljut arra a pontra, hogy az előzetes félelmei ellenére

megpróbál szembenézni azzal a helyzettel, amit addig vélhetően inkább elnyomni próbált magában.

A fóbiáknál is sokat segíthet a virtuális valóság. „A VR olyan ingereket tesz megjeleníthetővé és olyan élményeket megközelíthetővé, melyek más módon nem lennének megoldhatóak. In vivo expozícióval kezelni a repülésfóbiát például igen költséges és hosszadalmas lehet, addikciók esetén pedig a sóvárgás kezelésénél olyan kulcsingerek szimulációja is lehetséges, melyek valós életbeli megjelenítése jogi akadályokba ütközne (pl. tudjuk vizsgálni az alkoholnak való ellenállás, nemet mondás képességét)” – magyarázza Edit.

Az eddigi tapasztalatok alapján a virtuálisvalóság-terápia is jól használható a különböző félelmek, fóbiák, szorongásos zavarok kezelésében. Leírások szerint többen használták már a hiperaktivitás, az autizmus, a depresszió, egyes függőségek, vagy akár fájdalommal járó rendellenességek kezelése esetén is. Esettanulmányok alapján úgy tűnik, hogy az agorafóbia, és a kényszerbetegség kezelésének szintén hasznos eszköze lehet, de használható akár egy relaxációra épülő folyamatban is.

Mégis fontos leszögezni: ezek a terápiás módszerek semmilyen módon és mértékben nem helyettesítheti a szakemberek jelenlétét. A virtuális valóságot használó terápiák lényege, hogy a modern technológiát és a már meglévő terápiás gyakorlatokat ötvözik, ezzel egy egészen újfajta gyógyító módszert teremtenek. Vagyis nem önmagában a virtuális valóság kínál megoldást, az csak a szakember terápiás eszköztárát bővíti. „Tulajdonképpen minden VR terápia valamilyen már létező módszer tapasztalataira, eszköztárára épít, így a VR alkalmazása a folyamat szintjén a terápia egyes elemeinek „helyettesítését” jelenti. Így az intervenciók általában nem követik egymást más sorrendben, azonban követhetik egymást eltérő hangsúllyal. A VR ugyanis megengedi, hogy célzottabban foglalkozzunk egy-egy tünettel, vagy annak valamely aspektusával” – magyarázza Edit.

A virtuális valóság bevonása a terápiás térbe a szakembereket is új kihívások elé állítja,

amit a Semmelweis Egyetem kutatói is megtapasztaltak. „Bár saját tapasztalataim azt mondatják velem, hogy a VR könnyen és jól illeszthető a terápiás folyamatba, könnyen megszokható, más kollégák számára, akik korábban semmilyen formában nem próbálhatták ki a VR-eszközöket a technikai és pszichoterápiás ismeretek párhuzamos alkalmazása átmeneti nehézségeket okozhat” – meséli Edit tapasztalatait.

Bár a VR-terápiák módszertana még világszerte kialakítás, és tesztelés alatt áll, és a szakemberek számára is új kihívásokat tartogat, a mindennapi gyakorlatba való bevezetése sokak számára hozhat majd egy egészen új lehetőséget a nehézségei megoldására!

A nyitókép illusztráció

Ajánljuk még:

Az együttlét maga a program – luxus helyett azt adom az unokáknak, amire a leginkább vágynak

Nagymamának lenni csodálatos, és egyben olykor nehéznek tűnő feladat. Néha csak rövid időt tölthetünk az unokával, és amúgy is sok a feladat, ezért amikor együtt vagyunk, szeretnénk mindenképp megmutatni, mennyire szeretünk, mi mindenre vagyunk képesek (a gyerekért). De azt hiszem, tévút ez, mert az unokáknak valójában nincs szüksége semmi másra, csak az együttlétre. Ha pedig az megvalósul, nem az a kérdés, mivel teljen el az idő, hanem az, hogyan.

 

Már követem az oldalt

X