Pszicho

Ha nem boldog a karácsony – így küzdhetünk meg az ünnepi lehangoltsággal

Bár a karácsony időt adhatna a pihenésre, az ünnepek sokszor stresszel járnak, és ezt különösen azok viselik rosszul, akik depresszióval élnek vagy szorongásra hajlamosak. Cikkünkben szakértők által javasolt megküzdési stratégiákat gyűjtöttünk össze azért, hogy ne legyen rémálom a karácsonyból.

Az évnek ebben az időszakában a szívünk megtelik hálával, szeretettel és melegséggel – legalábbis papíron. Ugyanis az évvégi munkahelyi hajrá és a vásárlási „kényszer” okozta stressz, az évközben elveszített szeretteink hiányából adódó gyász, a családi összejövetelek feszültsége, egyeseknél pedig a magány és az elszigeteltség érzésének felerősödése keseríti meg ezeket a napokat. Sokan nem várják a karácsonyi ünnepet. Nekik gyűjtöttünk most össze pár tippet a szakértő segítségével annak érdekében, hogy könnyebben átvészeljék ezt az időszakot.

  1. Legyünk türelmesek magunkkal

„Ahhoz, hogy a karácsonyi időszak által kiváltott stresszel és szorongással hatékonyan meg tudjunk küzdeni, és valójában meg tudjuk élni a jelentős pillanatokat, talán a legfontosabb, hogy tisztában legyünk a saját gyenge pontjainkkal és eszköztárunkkal” – kezdi Patányi Anikó pszichológus. „Ebben az időszakban sok olyan személlyel és helyzettel találkozhatunk, ami korábbi negatív emlékeinket eleveníti fel, és ezekre az esetekre jó, ha tudunk már előre tudatosan készülni. Úgy ismerhetjük fel könnyedén, hogy a „mi gombunk mitől nyomódik be”, hogy felidézzük, a korábbi évek karácsonyából mire nem emlékszünk szívesen, mikor éreztük azt, hogy nem jó nekünk valami az együtt töltött időben. Ha megvan ez az információ, akkor nagyobb eséllyel tehetünk az ellen, hogy idén is hasonló helyzetben találjuk magunkat.”

Nem segít, hogy mindenhonnan az folyik, hogy szinte kötelező vidámnak, szeretettel telinek lennünk és élveznünk kell a (érkezni nem akaró) hóesést, a fényeket, az ajándékozást és az összejöveteleket.

Rossz érzésekkel tölthet el, ha mi nem vagyunk képesek pozitív gondolatokra, ezeket erőltetni pedig teljesen felesleges, sőt, káros is.

Fogadjuk el, ha nincs jó kedvünk, ha nem öltöztettük ünnepi díszbe a szívünket mindenáron, ha nem tudjuk úgy élvezni az elfoglaltságokat, ahogy „illik”. Ne merüljünk el az önsajnálatban, de semmiképp sem érdemes nyomás alá helyezni saját magunkat és erőltetni azt, ami nem megy. Egy konkrét példán keresztül így nézne ki ez: ha úgy érezzük, jobb kedvre derít egy-egy karácsonyi film – hajrá! De csak azért ne nézzük a tévét, mert ez az elvárás, meg „a szokás” ilyenkor.

  1. Mozogni, mozogni!

A test átmozgatása az egyik legjobb, tudományosan is bizonyított módja annak, hogy bármely évszakban megbirkózzunk a depresszióval. Egy philadelphiai pszichoterapeuta, Akua Boateng szerint a szabadban való tartózkodás és a testmozgás segíthet elkerülni az elszigeteltséget és a magányt az ünnepi időszakban. Egy tanulmány kimutatta, hogy

ha valaki zöld területekkel van körülvéve, az hosszú távon csökkentheti a mentális egészséghez kötődő problémák megjelenésének kockázatát.

Patányi Anikó emellett további stresszkezelési gyakorlatokat javasol ehhez az időszakhoz. „Sokszor azt látom, hogy amikor összecsapnak a hullámok valaki feje felett, akkor pont az ilyen új gyakorlatok elsajátítására nincsen kapacitása. Így hát érdemes kiindulni abból, hogy mi az, amit már eleve ismerünk és az életünk része, csak esetleg megfeledkeztünk róla, vagy mostanában hanyagoltuk – ezekre a tevékenységekre szánjunk ismét tudatosan időt. A stresszt pont azokon a „kapukon” keresztül, ahol érzékeljük a testünkben (pl.: kéz, bőr, izmok), le is tudjuk vezetni. Nyugtatóan hathat ránk akár egy forró fürdő (bőr), testmozgás (izmok), vagy ha valamilyen kézműves tevékenységet végzünk (kéz). Emellett fontos, hogy ebben az időszakban is tudjunk a természettel kapcsolódni, hiszen az időjárástól függetlenül, a természetben töltött idő kedvezően hat hangulatunkra, erősíti a belső stabilitásunkat.”

  1. Osszuk meg másokkal, mit érzünk!

Boateng azt is ajánlja, hogy vegyük körül magunkat olyan emberekkel, akikre az ünnepek alatt számíthatunk – legyen szó akár családról vagy barátokról –, hogy segítsenek kezelni az ünnepi depressziót. Ashley Bernardi író, az Authentic Power: Give Yourself Permission to Feel (Adj magadnak engedélyt az érzésekre) című könyvében azt mondja, hogy ő a legsúlyosabb depressziós napjai alatt bizalmas barátaihoz fordult, és megosztotta velük érzéseit. Bár nem volt biztos benne, hogy a barátai hogyan reagálnak majd,

reményt adtak neki, hogy a gyógyulás lehetséges, és éreztették, hogy van miért élnie.

Ha elmondjuk szeretteinknek – azoknak, akikről úgy gondoljuk –, hogy mi zajlik bennünk, van rá esély, hogy empátiát tanúsítanak majd, megosztják velünk saját tapasztalataikat, és kevésbé érezzük magunkat egyedül. „Soha ne becsüld alá a saját közösséged erejét és szeretetét. Az emberek segíteni akarnak. Csak annyit kell tenned, hogy kéred” – vallja az író.

  1. Értékeljük a kapcsolatainkat és szabjunk határokat

A szakemberek azt is javasolják, hogy figyeljük meg a különböző emberekkel kapcsolatos érzéseinket, és ennek megfelelően szabjunk határokat. Vagyis korlátozzuk az ünnepek alatt az olyanokkal töltött időt, akik negatív érzelmeket váltanak ki belőlünk. Természetesen ez nagyon nehéznek tűnhet, főleg akkor, ha a családtagjaink között is vannak olyanok, akikkel rossz a viszony – korábban itt írtunk arról, mit tehetünk, hogy a mérgező ember mérge elkerüljön minket. „Nagyon fontos, hogy figyeljünk a saját határainkra, és ha valami nyomasztónak tűnik, próbáljunk meg cselekedni” – tette hozzá a New York-i terapeuta, Sarah Gundle. 

  1. Fontoljuk meg az önkénteskedést az ünnepek alatt

Gundle az önkéntességet javasolja, mint a depresszióval való megbirkózás egyik lehetséges módját az ünnepek alatt. Egy 2021-es kutatás kimutatta, hogy a heti két-három órás vagy akár csak havi egy-tíz órás önkéntes munka számtalan mentális egészségügyi előnnyel járhat, például értelmet és célt ad a napoknak, fejleszti a mások iránti empátiát, hozzájárulhatunk általa a társadalomhoz, valami saját magunknál nagyobb dolog részévé válhatunk, úgy érezzük majd, hogy számítunk.

  1. Kerüljük az alkoholt

Bár a magyaroknál az alkoholfogyasztás szerves részét képezi nemcsak a karácsonynak, hanem bármilyen jeles alkalomnak, mégsem tanácsoljuk, hogy valaki szeszesitallal tompítsa a feszültségét, amit a karácsonyi asztalnál felparázsló politikai viták és az ajándékboltokban való tülekedés okoznak. Sőt,

a legjobb az lenne, ha a depresszióra hajlamos egyén nem is fogyasztana alkoholt,

a stressz leküzdésére inkább más módszereket – például meditációt, relaxációs technikákat, légzőgyakorlatokat – alkalmazna.

Fontos azonban megkülönböztetni a decemberi lehangoltságot a klinikai depressziótól, mert míg előbbinek vége szakad a stresszes időszak befejeztével, utóbbi velünk marad az újévben is. Tanácsként tehát azt javasoljuk, hogy érdemes minél előbb felkeresni egy mentálhigiénés szakembert vagy pszichológust. 

Ajánljuk még:

„Mi ez a kiütés? Biztosan meg fogok halni!” – A hipochondriáról kérdeztük a klinikai szakpszichológust

Vajon azért fáj a fejem, mert nem ittam elég vizet, vagy azért, mert valami baj van az agyammal? Ez csak egy kis kiütés, vagy valami halálos kór? Mind felkutattuk már tüneteinket az interneten, és idegesítettük magunkat az esetleges kórképekkel – a hipochondria azonban ennél komolyabb probléma. Nem árt odafigyelni rá, ugyanis a szorongás súlyosbítja a tüneteket, ráadásul kockázati tényező bizonyos betegségeknél. Lisincki Annát, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának klinikai szakpszichológusát kérdeztük.

 

Már követem az oldalt

X