Kult

A férfi, aki tetszik nekünk – Jude Law 50 lett, és mi még jobban szeretjük

„Az előjátékkal hogy állsz? – Szerintem túlértékelik. Kifejezetten túlértékelik – Máris az egyik legérdekesebb lány lett belőled, akivel valaha találkoztam.” Aki látta a Holiday című filmet, az nem felejti el ezt a párbeszédet Graham és Amanda között. Ekkor még nem tudjuk, hogy Graham a nőfaló álarca mögött egy érzékeny férfi rejtőzik, aki nem véletlenül titkolja, hogy két gyereket nevel özvegyként. A Holiday című 2006-os romkomban egyszerűen nem tudtunk nem odalenni Jude Lawért. És ez a jóképű, ezerarcú sármőr idén átlépi a bűvös 50-et. A jeles évforduló alkalmából nézzük meg, ki is ez a színész, mi a titka, és mi az, amit eddig még nem tudtunk róla.

Az 1972. december 29-én született sztár szüleit a keresztnév választásánál állítólag a Beatles „Hey Jude” című dala ihlette meg. Már tizenévesen felvették a National Youth Music Theratre-be (Nemzeti Ifjúsági Zenés Színház), ahol több szerepben is kipróbálhatta magát, és Jean Cocteau tragikomédiájában nyújtott alakításáért Laurence Olivier-díjra jelölték. A darab átdolgozott, Broadway-re adaptált változatában Kathleen Turner és Cynthia Nixon mellett is szerepelt, amiért Tony-jelölést kapott. Több szerep után az áttörést egy brit krimi, a Shopping hozta meg számára, és egyébként itt ismerte meg első feleségét, Sadie Frostot. A 90-es évek végén, az Oscar Wilde szerelmei című életrajzi drámában Oscar Wilde egyik szerelmét alakította... Majd a Gattacában tűnt fel a mozgássérült úszó szerepében.

Persze, Jude Law-ra könnyen ráhúzhatjuk a sármos szépfiú jelzőt, de ennek a figurának rengeteg mélysége van, amit képes volt új színekkel felruházni, amikor igazán esendővé, vagy akár paródia tárgyává teszi az általa megformált filmhősöket. S ahogy közeledik a B oldalhoz, egyre izgalmasabb, kísérletezőbb szerepválasztásai tekintetében. Az ifjú pápa című sorozatban zseniálisan formálja meg az ellentmondásos karaktert, aki titokzatos, makacs, megközelíthetetlen, nem a szép szavak embere. Ezért a szerepért Golden Globe-ra jelölték. És gondoljunk dr. Watsonra, hiszen Sherlock Holmes társa az eszéről híresült el, nem a külsejéről. Harry Potter-rajongóként pedig egészen odavolt, amikor megkapta Dumbledore szerepét Grindelwald bűntettei című filmben. És lássuk be, Dumbledore minden, csak nem vonzó.

Számos nemzetközi szervezetet támogat, többek között az UNICEF-et, de odafigyel a rákbetegekre, a szegény sorsú emberekre és bolygónk védelmére is. Klipet készített a Radiohead együttessel a Greenpeace-nek. 2004-ben a People Magazin a világ legszexisebb férfijának választotta. És arról se feledkezzünk meg, hogy hat gyermeke van…

Filmes pályafutása kezdetén úgy hozta a jószerencséje, hogy Clint Eastwood Éjfél a jó és a rossz kertjében című filmjében szerepelhetett olyan nagyágyúk mellett, mint Kevin Spacey és John Cusack. Igaz ugyan, hogy csak pár percet töltött a képernyőn, de emlékezeteset nyújtott. Nem itt játszott először homoszexuális férfit, miután az Oscar Wilde szerelmeiben is ilyen szerepe volt 1994-ben, de ez a karakter nagyon jól áll neki, számos ilyen lehetőséget kapott később, habár ő maga egyébként heteroszexuális. 

Még abban az évben, 1997-ben játszott a Gattaca című sci-fiben, amiért még ma is sokan rajonganak, hiszen egy olyan jövőt vázol fel, ami ma egyre inkább megvalósulhat: a dizájner-bébik korát, hiszen részben elméleti, részben gyakorlati lehetőség van arra, hogy tökéletes gyerekeket hozzunk létre. A film egy ilyen utópisztikus világban játszódik. Itt Ethan Hawke és Uma Thurman partnere volt. Aztán jött a Tehetséges Mr. Ripley, ahol a dúsgazdag aranyifjú szerepében az olasz Riviérán élte világát, a film első negyedében csak hallottunk róla, s amikor megjelent, lendületes, vibráló személyisége azonnal a középpontba helyezte.

Ez már meghozta az első Oscar-jelölést a legjobb mellékszereplő kategóriában. A kritikusok szerint az egyik legemlékezetesebb filmje volt.

2001-ben egy második világháborús filmben csillogtatta meg tehetségét, amelyben szovjet mesterlövészként harcolt az Ed Harris által alakított német katonával. A sztálingrádi csatában játszódó eposzban Vaszilij Zajcev szerepében egymás után lőtte le a kapukat ostromló ellenséget, ezért hősnek kiáltották ki. A filmben a harc mellett a szerelem is képbe kerül, de nem spoilerezek. Ugyanebben az évben Steven Spielberg is felkínált neki egy szerepet az A. I. – Mesterséges értelem című filmben, ahol egy szexrobotot játszott, mindezt erősen karikírozva, némi humorral fűszerezve. A Sam Mendes által rendezett Kárhozat útja című filmben pedig Tom Hanks, Paul Newman és Daniel Craig oldalán tűnt fel egy fényképező bérgyilkos szerepében.

Az igazi áttörést a 2003-as Hideghegy hozta, minden tekintetben. Nálam legalábbis feltétlenül. Ez volt az első szerelmi történet, amelyben Jude Law volt az egyik főszereplő. W.P. Inman szerepében elrabolta Nicole Kidman szívét a film elején, majd a történet során egymás után epekedtek, miközben a férfi harcolt, a nő pedig a túlélésért küzdött. Ez is Oscar-jelölést ért.

A 2004-es Alfie-ban egy szexmániás limuzinsofőrt alakított, ez hozta meg számára a valódi hírnevet, Magyarországon legalábbis biztosan. Ettől kezdve lett állandó magyar hangja Stohl András, s lássuk be, az állandóságra törekvés már jelent valamit. Még ugyanebben az évben egy másik arcát, a szerencsétlenebb fajta hősszerelmest is megmutatta Mike Nichols Közelebb című filmjében, Julia Roberts, Natalie Portman és Clive Owen oldalán, egy sajátos, izgalmas szerelmi négyszögben.

S akkor jött 2006 és a sokat emlegetett Holiday (ha 10-szer nem láttam, akkor egyszer se). A film sztorija, a szereplők, a zene, a hangulat, mind-mind emlékezetessé tette ezt az amúgy elég bugyutácska romkomot. Amanda, Iris, Graham, Miles négyese, meg persze Arthur Abbott, akit a film során „feltunningolnak”, kiváló kombót alkotott. Jude Law olyannyira hiteles a könnyen elérzékenyülő, könnyen elcsábuló, és váratlanul szerelembe eső férfi szerepében, hogy mindent elhiszünk neki. Aztán rá egy évre jött egy csodaszép, finoman rajzolt szerelmesfilm, a My Blueberry Nights – A távolság íze Norah Jones partnereként, ahol a távolság, a vágyódás játszotta a főszerepet, ebben is emlékezeteset nyújtott.

Igazán emlékezetes és különleges lett a Mesterdetektív című film, ugyanis ezt először a fiatal Michael Caine és Sir Laurence Olivier szereplésével forgatták le 1972-ben: Olivier egy férjet alakított, aki rájön, hogy felesége szeretőt tart. Egy nap tehát úgy dönt, megbeszéli a dolgot a fiatal férfival (akit Caine játszott). A film gyakorlatilag kamaradráma. Újraforgatták 2007-ben méghozzá Kenneth Branagh rendezésében, és az benne a csavar, hogy Caine játszotta ezúttal az idős férjet, Jude Law pedig a fiatalt, méghozzá az előbbi méltó párjaként a vásznon.

Szerintem nem érdemes anélkül meghalni, hogy az ember meg ne nézze három ilyen férfi közös alkotását. Ne feletjsük el, hogy ezek közül kettő már Sir.

2009-ben a Guy Ritchie rendezte Sherlock Holmes forgott, ami egy kivételes szerep volt a színész karrierjében, hiszen ezúttal nem a jóképűsége került fókuszba. Dr. Watson szerepében Sherlock Holmes intellektuális segítőjeként brillírozott, és nem mellesleg igen jól működött kettősük Robert Downey Jr-ral. Ugyanebben az évben parádés szereplőgárdával jött a Fertőzés című katasztrófafilm (akkor még nem tudtuk, hogy 2020-ban valósággá válik), amelyben egy összeesküvés-elméleteket gyártó bloggert alakít, aki mások szenvedéséből szeretne pénzt csinálni. Ezt a karaktert is teljesen hitelesen alakította.

Hosszan, hosszan sorolhatnám a szerepeket, hiszen az Anna Kareninában a megcsalt és elhagyott férjet játszotta kiválóan, a Mellékhatásokban pszichológusként tűnt fel, Az ifjú pápa című nagysikerű sorozatban szinte fürdőzik a címszerepben, pedig Law nem katolikus, a forgatás előtt olvasta el a Bibliát, hogy hiteles karaktere legyen. Mindössze szemezgettem a rengeteg film közül, amelyekben sorra hozta a kiváló karaktereket, és még bőven tart meglepetéseket: elvállalta a Disney Plusra készülő új Csillagok háborúja sorozat főszerepét. Azok után, ahogy a Dumbledore titkaiban láttuk, idősebb karakterként még izgalmasabb, mint fiatalon. Alig várjuk, hogy milyen lesz...

Mindezenközben a magánélete csaknem olyan izgalmasan, változatosan és eseményekben gazdagon zajlott, mint a színészi pályafutása.  Színésznők, modellek, asszisztensek, szépségkirálynők fordultak meg az életében, még Rod Stewart lányával is randizott, és állítólag a Holiday idején Cameron Diazzal amolyan barátság extrákkal féle alakult ki köztük. Még a bébiszitterek sem álltak tőle távol… Egészen fiatalon, 25 évesen nősült meg, Sadie Frost színésznőt vette feleségül, akitől három gyermeke született, majd 6 év házasság után váltak el. A színész ezután Sienna Millerrel járt, de hatalmas botrány alakult körülötte, amikor kiderült: a gyerekei dadájával csalta meg. Ezután a pár próbálkozott még egy kicsit, de végül szakítottak. 2009-ben született meg a negyedik gyermeke Samantha Burke modelltől. Majd 2015-ben egy énekesnő, Catherine Harding ajándékozta meg egy újabb lánygyermekkel.

S még ezután is jött egy új szerelem, amely végre szelídebb öbölbe terelte a színész szerelmi életét. 2015-ben ismerkedett meg az üzleti pszichológusként tevékenykedő, nála 15 évvel fiatalabb Phillipa Coannel, aki amellett, hogy nagyon csinos, igazán intelligens is. Jude Law úgy nyilatkozott, megtalálta az igazit. Titkos esküvőn, a londoni városházán vette feleségül 2019-ben, aztán a következő évben, 47 évesen ismét apai örömök elé nézett.

Úgy néz ki, révbe ért.

Egy interjúban azt mondta, boldog, kiegyensúlyozott, a Covid idején rengeteg időt töltött együtt a családjával. Valamennyi gyermekével kiváló a kapcsolata, és a legjobb rendezők sorra megtalálják a legjobb szerepekkel. Szóval úgy néz ki, kedvenc férfiszínészünk élete egyik legjobb szakaszában van. Boldog születésnapot, Jude Law, a „B oldalon” is legalább ennyi jót kívánunk! 

Ajánljuk még:

5 különleges hétvégi program az aktív pihenéshez

Szinte garantáltan jó időre számíthatunk ezen a hétvégén, így nem lesz nehéz kiváló programot szerveznünk, olyant, amelyben a család apraja-nagyja egyaránt jól érezheti magát. Szabadtéri és múzeumi programok közül válogattunk néhány érdekességet: kizárólag olyan eseményeket, amelyek nem csupán szórakozást, de szellemi felfrissülést is kínálnak számunkra. Az aktív kikapcsolódás a tanulás leghatékonyabb módja, ezért a madárlestől a bringatúrán át a római kori szövési technikákig és a reneszánsz kor történelmi örökségéig nyújtunk ízelítőt a hétvégi kínálatból.

 

Már követem az oldalt

X