Kert

2023 a tetvek és a katicák éve lesz – mutatjuk, mi segíthet

Gyakorlatilag nem volt normális tél, a kártevők átvészelték, és köszönik: jól vannak. Számuk pedig lassacskán felfoghatatlan. Fekete gyűrűkben magasodnak a bodza hajtásai, állnak a tetvek a rózsán, gyümölcsfákon, de még a gazokon is – 2023 a tetű éve lesz. Mutatjuk a hatékony megoldásokat.

Az ökológiai szemléletű kertművelő először a csalán kivonatért nyúl. Fogunk néhány jó nagy csalánt, hordóban jó szagosra áztatjuk, majd leszűrve és hígítva a növényekre permetezzük. Tavaly még bejött, idén esélytelen. No nem a módszerrel van a baj, az működik. A tetűsereg nőtt túl nagyra, ellenük ebben az évben nem sok esélye lesz a csalánnak.

Mi a helyzet a növényvédőszerek piacán? Természetesen csak az öko megoldásoknál maradva, vegetációs időben 1,5-2 százalékos töménységben használható a napraforgóolaj-tartalmú Biola-agro és a Vektafid nevű készítmény 0,5-1 százalékos töménységben. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szerint a koncentráció betartása nagyon fontos, hiszen ezek a készítmények ilyenkor már könnyedén perzselhetik a növényeket. A Biosol-káliszappan 1-2,5 százalékos koncentrációban is alkalmas lehet a kártevők lemosására, de akár nagynyomású vízzel (slaggal) is próbálkozhatunk. Kevesebb lehet tőle a tetű, de véget nem vet a szenvedésünknek – ez a tapasztalatom.

Viszont segítséget jelent a hangyák távoltartása és a katicák bevonzása. A hangyák a mézharmatért meg vannak őrülve, ez a tetvek által kiválasztott folyadék, így a tetűtelepeket látogatva nagymértékben hozzájárulnak a fertőzöttség növekedéséhez. A törzsre helyezett ragasztószalaggal könnyedén elzárhatjuk az útjukat, így kevesebb gondot okoznak. Egy másik, hatékony levéltetű elleni védekezési mód az őshonos, ragadozó kétpettyes katicabogár (Adalia bipunctata) betelepítése,

ez ugyanis levéltetvekkel táplálkozik.

Menjünk ki a rétre és keresünk pár tucatnyit, majd helyezzük fel őket bármelyik tetves levélre vagy faágra. Ha jól érzik magukat, akkor hamar nagycsaládos munkakörre fognak váltani.

Idén ne sajnáljuk az energiát a védőnövények megtervezésére, mert nagy szükség lesz rájuk. A körömvirág, a fokhagyma, a menta hatékonyan távol tartja a kellemetlen élősködőket, és rajtuk kívül még számos más jó szomszédságra is van ötletünk, ahogy arról már korábban írtunk.

Az eltökéltebbek fokhagymából oldatot is készítenek: száz gramm zúzott fokhagymát adnak egy liter vízhez, és hagyják állni huszonnégy órán át. Másnap húsz percig forralják, majd ha kihűlt, a permetezőbe öntik, és már mehet is a levelek fonákjára. Erre nagyon figyeljünk, mert a tetvek a levelek hátsó, fonáki részein csoportosulnak telepekbe (leszámítva a zsenge hajtásokat, amiket fekete viaszrétegként képesek körbeölelni). Egy másik recept: négyszáz gramm pitypanglevelet tíz liter vízzel leöntve, három órán át állni hagyva kiváló oldatot kapunk, amit a permetezőbe töltve már el is készült a pitypangos tetűirtó szerünk.

Sokan a neemolajra (neem fa által termelt azadirachtin hatóanyagra) esküsznek, a fahamus szórásra és dörzsölésre vagy épp a mosogatószeres lemosásra. Vannak, akik pucolják sikálják a leveleket, és próbálkoznak levendula- és mentaolajjal is. Mások nem pepecselnek, hanem bíznak a természet erejében, és csalinövényekkel igyekeznek kordában tartani a populációt.

A dália és az őszirózsa például kiváló tetűmágnes tud lenni, meglepően sok apróságot gyűjt össze a hajtásaira.

Az eredményét magam is tapasztalom. Viszont a modern kertészeti divatőrületek a Coca Cola zero-s lemosástól kezdve a tejes csodaszerekig abszolút hatástalanok.

Viszont sok függ magától a növénytől és a környezetétől is: nem tudom megmondani, hogy két, egymástól pár méternyi távolságra lévő bodza miért reagál teljesen máshogy. Az egyiken halomban állnak a tetvek, a másikon egy darab sincs. Egyet viszont tudok, és ezt fontos kiemelnem: ha a növényállományunk jó kondícióban van, akkor a tetvek nem tudnak akkora pusztítást végezni rajta. Így egy öko szemléletű kert első feladata

a növények erősítése, hogy azok minél ellenállóbbak legyenek a betegségekkel és támadásokkal szemben.

Ma már számtalan bio erősítő szer kapható a piacon, érdemes a növényi ázalékos alternatívákat választani. 

Tehát én azt gondolom, 2023 a tetvek éve lesz, a jó hír viszont az, hogy ma már számtalan vegyszermentes módszer közül válogathatunk. Kitartást mindenkinek, és ha van egy jól bevált házi szered, ne tartsd magadban!

Ajánljuk még:

Ugyanaz, másképp: kedvenc újragondolt kerti növényeink

Ha azt hallom, újragondolt, sok esetben elmegy a kedvem. Van, amit nem kell újragondolni. De a kertben mindig felvillanyoz, ha csavarunk egyet a klasszikusokon. Sok régen velünk élő növényünknek érdemes megismerni legifjabb testvéreit. Ezekből mutatok most egy csokorral.

 

Már követem az oldalt

X