GolfÁramlat

Össze vannak zavarodva a növények – a kertemben kézzelfogható a klímaváltozás

Rügyező ribizlik, szorgoskodó beporzók, virágzó levendula és orgona, kihajtó gyümölcsfák, a zöld lombjukat sok helyütt masszívan tartó fák – ez a látvány jellemzi november első heteit, legalábbis a mi környékünkön és az én kertemben. Habár sokan örülnek az enyhe ősznek, nagyon nincs ez rendben így!

Annak ellenére, hogy a klímaváltozásra figyelmeztető vészharangok csak az elmúlt pár évben jutottak el igazán az átlagemberek füléig, maga a folyamat és annak hatásai már több mint fél évszázada tapasztalhatóak hazánkban is. A globális felmelegedés nagyon komplex módon zajlik, számos természeti jelenség kölcsönhatása alakítja útjait: egy azonban biztos, hogy a forró nyarak mellett egyre enyhébb őszt és egyre későbbi telet okoz.

Ez pedig növényeink életére is hatással van. Bár komfortérzetünket biztosan pozitívan befolyásolja a meleg idő, a szokatlanul kiugró hőmérsékleti értékek és a nem elég hosszan tartó hűvösebb idő számos területen rontja növényeink túlélési esélyeit, nem utolsósorban haszonnövényeink egy részére is negatív hatással van.

Mivel a különböző környezeti hatások – a hőmérséklet, a napfény mennyisége – indítják be a növények bizonyos folyamatait, ezek változásával a növényeink teljesen összezavarodtak. Egészen meglepő dolgokat láthatunk jártunkban-keltünkben: a rügyező gyümölcsfáktól kezdve a virágzó cserjéken át egészen a zöld lombjukat masszívan tartó fákig. És bár kívülről nem tűnik ez akkora problémának, valójában sokkal mélyebb jelentéssel bír.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Az őszi vetésű káposztarepce virágzásához például téli hideghatás, úgynevezett vernalizáció szükséges. A növényfajok egy részének ugyanis alacsony hőmérsékleti hatásra van szüksége a megfelelő virágképzéshez, amit a természet rendje szerint a hideg évszakok biztosítanak a számára. Ráadásul nem elég az alacsony hőmérséklet, szükség van nedves környezetre, megfelelő oxigénszintre, és nemcsak egy-két napig, hanem hetekig, adott esetben hónapokig. Ha ez elmarad, akkor csökken a virágok száma, a termés aránya, illetve minőségromlás következik be.

Ugyanez a helyzet a búza esetében is: itt a hideghatás elmaradása a kalászképződést befolyásolja, és szintúgy termés- és minőségromlást okoz.

A szokatlanul enyhe telek ráadásul kedveznek a rovarkártevőknek is: tartós fagyok híján nem tizedelődik megfelelően az állományuk. De a rossz szériának még mindig nincs vége: a melegebb területekről származó, behurcolt kártevők még jobban örülnek az enyhe időnek,

a kaliforniai pajzstetű (Quadrospidiotus perniciosus) például remekül szaporodik nálunk a fagymentes teleken.

Sokan láthattuk már jellegzetes formáját ribizli és köszméte bokrainkon. De nagyrészt az enyhe időnek köszönhető az olyan kártevők terjedése is, mint a szőlőt és díszfákat károsító amerikai lepkekabóca (Metcalfa pruinosa Say) vagy az annyira utált, paradicsomokat és más zöldségféléket tönkre tevő zöld vándorpoloska (Nezara viriduala).

Nem véletlenül sírják vissza nagyszüleink a mínusz húsz fokos teleket, és higgyétek el: sok szempontból maximálisan igazuk is van. Az eperpajzstetű (Pseudaulacaspis pentagona) például csak ilyen hidegnél, mínusz húsz fok körül pusztul el: nemcsak az epret, a gesztenyénket, almáinkat is károsítja szakadatlanul. De a selyemfényű puszpángmoly (Cydalina perspectalis) sem kispályás: lassacskán elintézi kedvelt dísznövényünket, a legtöbben már meg sem próbálkoznak a tartásával.

Kevesen tudják, de nagyrészt az enyhe ősznek és télnek köszönhető a Monilia fructicola hazai terjedése is. Az általa okozott betegség és annak tünetei már ismerősek, ugyanis nagyon hasonlítanak a hazánkban már évtizedek óta élő Monilia laxa nevű gombafajhoz, ami a csonthéjasokat fertőző monília betegséget okozza. Most már a fructicola is szépen terjed itt, enyhe teleken vígan ontja a spóráit, ráadásul ez nemcsak a csonthéjasokat támadja meg, hanem az alma és körte terméseit is.

A korábbi generációk képviselői még emlékeznek azokra az időkre, amikor novemberben havat kellett lapátolni – most meg szinte tavasz van odakint. A növények a meleg hatására akár újra virágba is borulhatnak, és a kertben járva egészen megdöbbentő élményben is részünk lehet:

a beporzók egy része újra elkezd virágzó növényeink körül serénykedni.

Nem is olyan régen a kertészeti naptár ezen szakaszában már megpihenhettünk: elköszönhettünk a gyomlálás feladataitól – ma viszont azon kellett gondolkoznom, hogy a kert melyik részét gazoljam ki az eső után. Helyenként félméteres gyomnövények lengenek a szélben, annak ellenére, hogy a korábban megszokott utolsó gazolási munkákat is elvégeztem. Látványos a változás – és cseppet sem megnyugtató.

Miért baj, ha nem hullik le a lomb?

A levelek lehullása vagy abszcisszió egy rendkívül izgalmas folyamat. Anélkül, hogy belemennénk a kertészeti kémia mélységeibe, ilyenkor az történik egy természetes rend szerinti normális ősszel, hogy a növények növekedése lelassul, az ezt szabályozó auxin nevű hormon mennyisége csökken, és ennek következtében az abszcisszós rétegben a sejtek megnyúlnak és elszakadnak egymástól. Ezt az elszakadást érzékeljük mi akkor, amikor látjuk a leveleket leesni a fáról.

Az auxinszint csökkenését több körülmény indítja be: szükség van például a hőmérséklet és a napfény mennyiségének esésére is. Az utóbbi hatására a növények klorofillszintje is csökken, és ez adja az egyértelmű üzenetet: ideje elengedi a lombkoronát! A levelek zöld színét adó klorofill a folyamat során értékes tápanyagokká, vassá és nitrogénné alakul át, tehát a megfelelő időben és módon lezajlódó folyamatnak a növény tápanyagraktározásában is fontos szerepe van. 

Ekkor következik be az ősz leggyönyörűbb játéka: a levelek elszíneződése. A meleg őszi színek megjelenését a karotinoidok túlsúlyba kerülése biztosítja, míg a vörös és lilás színeket az antocián pigmentek dominanciája okozza. Ez utóbbi a fa napvédője: ősszel a napsugarak és a kártevők elleni védelem fő biztosítója. A levelek sajátossága, hogy ősszel érzékenyek a leégésre, mivel az alacsony hőmérséklet miatt a fotoszintézis folyamata gátolva van.

A lilás színvilág tehát nem a látvány miatt fontos, hanem nélkülözhetetlen funkciót tölt be,

és ha ez még nem lenne elég, a természet kiválóan tudja a dolgát. A kártevők ugyanis nagyobb valószínűséggel maradnak távol a lilás, pirosas színű levelektől, mert ezek több növényvédő anyagot tartalmaznak. Milyen fantasztikusan összetett rendszer, ugye?

Ha viszont olyan ősz elé nézünk, mint az idei, és nem kapják meg növényeink a megfelelő évszakváltási ritmust, akkor egyszercsak hopp:

a zöld levelek hirtelen a fa alá esnek. Színváltás és átmenet nélkül.

Ez a meglepő látvány fordul elő mostanában, de ennél még rosszabb, hogy leginkább nem dobják le időben a leveleiket a fák. Viszont a lombhullató növények számára a lombkorona ledobása létszükség: ha ugyanis nem kell tápanyaggal és nedvességgel ellátniuk a lombozatot, kevesebb energiára van szükségük. Márpedig a talajban lévő tápanyagok mennyisége csökken a hideg évszakokban és télen a fotoszintézisnek is híján vagyunk, ezért a lombhullató növényeknek nem lenne elég energiájuk a fagy elleni védekezéshez, ha megtartanák lombkoronájukat. A levelek elhagyásával a párolgás is minimálisra csökken, tehát takarékoskodhatnak a vízháztartás biztosításával is. Márpedig a talajmenti fagy megakadályozza, hogy elegendő vizet szívjanak fel a gyökereikbe, tehát jól jön nekik, hogy kevesebb vízre van szükségük. És ne felejtsük el azt sem, hogy a levelet károsító betegségek és kártevők okozta sebek begyógyítása is rengeteg energiájába kerül a növénynek – levelek híján azonban ezt is megspórolhatja magának a hideg évszakokban.

A természet tehát nem véletlenül találta ki a lombhullás folyamatát, és nem véletlenül akkor, ott és úgy zajlanak lépései: mármint normális esetben.

Mit tegyünk?

Idehaza, normális esetben október közepe felé kezdődik a fák lombhullása. Pár évvel ezelőtt az október végi táj már javában lombvesztett volt, most azonban november közepén még teljes, alig elszíneződött lombban magasodó fákkal van tele az utca. A szakértők egy része azzal nyugtatja az embereket, hogy az enyhe ősz és a későbbi lombhullás nem károsítja a növényeket, de ha újra végig megyünk az előző bekezdésekben tárgyalt folyamatokon, akkor magunk is rájövünk: ez azért nem teljesen így van.

Az odáig rendben, hogy egy későbbi lombvesztéstől közvetlenül nem fog elszáradni egy fa, de az energia- és vízáramlások és fenológiai fázisok zavara miatt hosszú távon nagymértékben romlik az állapota.

A megkavart folyamatok miatt sokkal kevésbé lesz ellenálló a külső hatásokkal szemben,

és ha ehhez hozzávesszük azt, hogy láthatóan évről évre egyre nehezebb terepen kell bizonyítaniuk növényeinknek, akkor hamar körvonalazódhat számunkra, hogy mi a probléma.

A legyengült immunrendszerű növény sokkal kiszolgáltatottabb lesz: egy alapvetően egyszerűen leküzdhető gombabetegség is elpusztíthatja, mint ahogy erre szoktunk látni példát mostanában. És végül: ha növényeink egész évét nézzük, számba véve az időjárási extrémitásokat, a nyári szárazságokat, a késő tavaszi fagyokat, a környezeti terheket, az újabb és újabb veszélyes kártevőket és betegségeket, akkor meg kell értenünk, hogy se a kései lombvesztés, se az ősz végi virágzás, se a ribizli novemberi rügyezése nem jó és nem is elfogadható.

Nem érdemes tehát örülnünk a bontakozó őszi kertnek, és a makacsul magasodó lombkoronáknak. Ezért azt javaslom, hogy felkészülve az enyhe idő okozta negatív hatásokra, arra fordítsuk energiáinkat, hogy megfelelően támogassuk kertünk növényeinek immunrendszerét: szerves tápanyagokkal, komposzttal, mulccsal, növényi ázalékokkal és a hasznos élő szervezetek által nyújtott védelemmel – de legfőképp egy élő, diverz és kiegyensúlyozott környezettel.

Ajánljuk még:

„Legyen Alsómocsolád Magyarország kék zónája!” – Beszélgetés a Klíma-kávézó ötletgazdájával

Van egy aprócska település Baranya megyében, aminek lakói pár évvel ezelőtt úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy megújulóenergia-közösséget. Útjuk során sok nehézséggel találkoztak, de számtalan jó gyakorlatot, ötletet, izgalmas kezdeményezést és figyelemre méltó eredményeket is láthattak, ami miatt úgy érezték, hogy ezeket másokkal is meg kell osztaniuk. Így született meg a Klíma-kávézó ötlete, ami lehetőséget ad arra, hogy az érdeklődők többet tudhassanak meg a klímavédelemről, a fenntarthatóságról, a természetalapú megoldásokról, a vízmegtartás lehetőségeiről, az energiamenedzsmentről, vagy épp az okos eszközökben rejlő lehetőségekről.