Amivé tesszük, azzá leszünk – ma van a Föld napja

GolfÁramlat

Amivé tesszük, azzá leszünk – ma van a Föld napja

A Föld napját 1990 óta rendezik meg Magyarországon, minden év április 22-én. Ezen a napon arra igyekeznek felhívni a figyelmet, hogy mekkora kincs és érték számunkra a Föld, és mennyire fontos lenne vigyáznunk rá. Országszerte a legkülönfélébb témákban és akciókkal emlékeznek meg a környezetvédelem ügyének fontosságáról: a kiállításoktól kezdve a közös faültetéseken át egészen a külföldi utazások élménybeszámolójáig. Nézzük, milyen programok közül válogathatunk ebben az évben a Föld napján!

A világszerte ünnepelt Föld napjának megszületése nem máshoz, mint egy ember okozta természeti katasztrófához köthető. 1969 januárjában a környezet miatt alapvetően is aggódó Gaylord Nelson, Wisconsin állam junior szenátora többedmagával tanúja volt egy hatalmas olajszivárgás pusztításának Santa Barbara területén. Látva a pusztítást, elhatározta, hogy a hozzá hasonló ifjak környezetvédő törekvéseit és az egyre csak növekvő társadalmi tudatosságot összekapcsolva egy új mozgalom keretein belül fog tenni az élővizek és a levegő szennyezése ellen. 

Egy új környezetvédelmi programot indított campusán, és sikerült meggyőznie Pete McCloskey-t, a természetvédelmi szemléletű republikánus kongresszusi képviselőt, hogy legyen a társelnöke. Az első rendezvényt Denis Hayes aktivista szervezte, április 22-ére. Így indult el 1970. április 22-én az a világmozgalom, ami a bolygó megóvását célozta. 1989-ben Kaliforniában Denis Hayes és csapata megalapították a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és felhívásukra több mint 140 országban, 200 millió környezetvédelmi aktivista és civil szervezet csatlakozott a mozgalomhoz. 

Az azóta eltelt években a Föld napjának legfontosabb célja az lett, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem jelentőségére, és érzékenyítse az embereket környezetünk problémáival kapcsolatban. A globális mozgalom saját himnuszt is kapott, aminek elkészítésében olyan neves előadók vállaltak szerepet, mint Paul McCartney, Fergie, Jon Bon Jovi, Sean Paul, Sheryl Crow, Colbie Caillat, Natasha Bedingfield és Leona Lewis.

Magyarországon is számos izgalmas programmal és megmozdulással ünneplik a neves napot- ezek közül válogattunk a legkülönfélébb területekről, a legkülönfélébb üzenetekkel.

Lengyel Nemzeti Parkok – kerítéskiállítás a Föld Napján

Kőszegen egy kétnyelvű kerítéskiállítás megnyitóján vehetünk részt 2024. április 22-én, hétfőn 15 órakor, a Brenner János Közösségi Ház udvari kerítésén. Az itt kiállított tablóképek a Lengyel Turisztikai Ügynökség gyűjteményéből származnak, és Lengyelország nemzeti parkjait mutatja be a látogatóknak magyar és angol nyelven is. 

Hulladékért virágot akció

Salgótarjánban azokat a háztartási hulladékokat keresik, amiket nem lehet sem a szelektív hulladékgyűjtőkbe sem a kommunális szeméthez tenni. A városi sportcsarnok parkolójába várják az elektronikai hulladékokat, festékmaradványokat, növényvédő szereket, lejárt szavatosságú gyógyszereket és háztartási gépeket 2022. április 22-én, 09:00 és 14:00 között – ezekért cserébe pedig cserepes virágot adnak a lelkiismeretes leadóknak. 

Fotó: Pixabay / Meco

Ifjú kócsagőr kerestetik

2024. április 22-én zárul le az Ifjú Kócsagőr Program pályázati lehetősége – talán éppen a Föld Napja lehet a motiváció a jelentkezés beadására! Ez a különleges lehetőség betekintést enged a természetőrök munkájába, és arra is lehetőséget ad, hogy a jelentkezők mélységeiben is megismerkedhessenek a hazai állat- és növényvilággal. A felhívás itt érhető el, a programra pedig itt lehet jelentkezni.

„Élet az utak mentén” – Mindennapi afrikai valóságok

Április 22-én, 17:00-kor indul útjára az Élet az utak mentén című kiállítás a Pécsi Tudományegyetem BTK-TTK Aulájában. A kiállított művek Prof. Dr. Tarrósy István Afrika-kutató, egyetemi tanár munkáját dicsérik, aki 2000-ben jutott el először Afrikába, és azóta teljes odaadással kutatja is a területet. Elsősorban a szubszaharai afrikai országokat veszi nagyító alá, és az emberi kapcsolatok és általában az „ember-természet” együttes létezésének egyedi valóságait próbálja meg összegyűjteni és átadni a hazai közönségnek. 

Föld Napja a Debrecen Zoo-ban

Április 22-én három zoopedagógiai foglalkozáson vehetnek részt a regisztráló iskolai és óvodás csoportok, akik a felelős állattartással és az állatkerti fajmegőrzéssel ismerkedhetnek meg. Lesz Légy etológus! játék, mely során megfigyelhetik az állatkertben előforduló fajokat, majd feladatlapokon adhatnak számot megfigyeléseik eredményeiről. A Gibbonházban pálmaolaj bemutatón is részt lehet venni, a zoopedagógiai foglalkozások választható témái pedig a Védett állatok a nagyvilágban, a Bevezetés a felelős állattartásba, az Itthon, otthon – Ismerkedés hazánk madaraival és őshonos házi állatainkkal, illetve az Állatbarát gyermek – Mit tehetünk mi Földünk védelméért? lesznek. 

Fotó: Unsplash / Irina Iriser

Halhatatlan hulladék

A közösségi szemétszedések alkalmával egészen izgalmas dolgok kerülhetnek elő. Így volt ez a második kerületben is, ahol viszonylag gyakran bukkantak az önkéntesek több évtizedes „hulladékrégiségekre”. Ezek, az évek során összegyűjtött izgalmas hulladékok a KULT2 Nonprofit Kft. és Babos Zsili Bertalan együttműködésével kelnek új életre, és a Budapest150 program keretén belül kerülnek bemutatásra. Az újragondolt hulladékok megmutatják, hogyan érhető el jelentős társadalmi változás egy-egy ötlettel, és új távlatokat nyitnak a pozitív jövő felé. A kiállítást megnyitója 2024. április 22-én, hétfőn, 19:00 órakor lesz a Margit krt. 25/A-ban. 

Föld Napja túra

A Berek Világa Látogatóközpont nyílt napot tart a Föld Napja alkalmából. A program során egy bereki túrán is részt vehetnek, lesz természetismereti foglalkozás és előadások a fenntarthatóságról, a biológiai sokféleségről, illetve a klímaváltozásról. A programra előzetes bejelentkezés szükséges.

Látványetetések Poroszlón

Aki a Föld napján szeretne kapcsolódni a vízimadarak mindennapjaihoz, annak tökéletes választás lehet a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum, ahol a kormoránok és pelikánok látványetetésén vehet részt a főépület melletti dísz-tónál 14:15-kor és 14:20-kor. Annak sem kell aggódnia, aki az emlősöket szereti jobban: a vidraetetést is megnézheti az Akváriumtérben.

Fotó: Unsplash / Alexis Antoine 

Megkerültem a Földet bringával

A Föld Napján tartja élménybeszámolóját Illés Adorján a lajosmizsei Művelődési Ház- és Könyvtárban. Adorján 4 év alatt 45000 kilométert tett meg kétkeréken, 39 ország határait átlépve. Élményeiről, tapasztalatairól mesél a látogatóknak délelőtt 11 órai kezdettel. A belépés díjtalan, az élmény garantált. 

Erdőfürdő több helyszínen is

2024. április 20 és 28 között zajlik az Országos Erdőfürdő Fesztivál, aminek keretein belül összesen 26 természethez kapcsolódó élményprogram várja az érdeklődőket 13 különböző helyszínen országszerte. Április 22-én lesz Erdő ölelő – Csoportos erdőfürdő a Föld napja alkalmából Bősön 16:00-kor és Erdőfürdő gyakorlatokkal a női egészségért előadás Szentesen 16:30-kor. 

Tádzsikisztán, a Pamír országa – Lieber Tamás előadása

Lieber Tamás radiográfus, barlangkutató, a dorogi Benedek Endre Barlangkutató és Természetvédelmi Egyesület elnöke egy kilencfős csapat tagjaként közel három hetet töltött Belső-Ázsiában, beutazva Tádzsikisztánt. Élményeiről és kalandjairól mesél az érdeklődőknek április 22-én, a Föld napján 17 órakor Tatán a Vármúzeumban. 

Mindegyik programot szeretettel ajánljuk, hiszen bármelyiket választjátok, sajátos nézőponttal találkozhattok bolygónk védelmére vonatkozóan.

Ajánljuk még:

Nem csak a Föld napján kellene figyelnünk a mikroműanyagok káros hatására

Tegnap volt a Föld napja. Persze jó lenne, ha nem csupán ezen az egyetlenegy napon figyelnénk oda a környezeti problémákra, hiszen a légszennyezés, az erdőirtás és a vizeinkkel való bánásmód egyaránt komoly fenyegetést jelentenek a Föld ökoszisztémájára és az emberi egészségre. Az 54 évvel ezelőtt az Egyesült Államokból indul mozgalom eredeti célja, hogy az embereket környezettudatos viselkedésre, a nemzetek kormányait pedig tudatos intézkedésre ösztönözzék.

 

Már követem az oldalt

X