Rakott padlizsán

Gasztro

Rakott padlizsán

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 4 közepes padlizsán
  • 7-8 szelet bacon
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 3 ek olívaolaj

A besamelmártáshoz:

  • 2 dkg vaj
  • 1 ek liszt
  • 3 dl zsíros tej
  • 1 dl zsíros tejszín 
  • bors
  • szerecsendió

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A padlizsánt meghámozzuk, félujjnyi vastag karikákra vágjuk, majd a szeletek mindkét oldalát jól megsózzuk. Addig hagyjuk állni a sóban a padlizsánkorongokat, amíg "megizzadnak". Ekkor letörölgetjük róluk a levet, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük és egy kis olívaolajjal meglocsoljuk őket. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és pirulásig elősütjük.

Amíg a padlizsán sül, előkészítjük a besamelmártást. A vajat megolvasztjuk, majd a lisztet rózsaszínre pirítjuk rajta. Hozzáadjuk a tejet és a tejszínt. Közben folyamatosan kevergetjük egy kézi habverővel, hogy ne legyen csomós a mártás. Ízesítjük sóval, borssal, és reszelünk bele kevés szerecsendiót is. Sűrűre, krémesre beforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről.  

A baconszeleteket egy közepesen forró serpenyőben megpirítjuk, a parmezánt lereszeljük. Az elősütött padlizsánt kivesszük a sütőből, de a sütőt nem kapcsoljuk ki. Összeállítjuk a rakott padlizsánt egy tűzálló edényben: a pirított baconre kerül egy sor elősütött padlizsánkarika, majd ezt megszórjuk a reszelt sajttal, és felöntjük a forró besamelmártással. Megszórjuk újabb réteg sajttal, és erre ismét jöhet a bacon. Amikor elkészültünk a rétegezéssel, a rakott padlizsánt betesszük a sütőbe, és 190 fokon fél óra alatt készre sütjük.

Ezt a receptet Borbás Marcsi így készítette el:

Ajánljuk még:

Pacalleves klasszikusan – akár másnaposság ellen is

Sokáig az egyszerű, klasszikus vidéki konyha étele volt a pacal, aztán bekúszott a kávéházakba, a kisvendéglőkbe, de teret nyert főúri és fejedelmi asztalokon is. A szocialista időkben olykor csak pult alól, a kiváltságosoknak volt szerencséjük az alapanyaghoz, a marhagyomorhoz, amit aztán órákon át kellett mosni, tisztítani, előfőzni, konyhakésszé tenni. A legjobb pacalpörkölt és pacalleves-lelőhelyek címei szájról-szájra jártak. Aztán eljött az idő, amikor a pacal kultuszétellé vált, trendi lett pacalt enni. Aki pedig pacalkedvelő, az mit sem tud a pacal eme hullámzó karrierjéről. Csak megfőzi, megeszi, mert szereti.

 

Már követem az oldalt

X