Palóc oldalas

Gasztro

Palóc oldalas

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 1,5 kg oldalas
  • 3 ek. sertészsír
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 fej fokhagyma

A zöldbabhoz:

  • 1 csapott ek. fűszerpaprika
  • 3 dl húsalaplé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. paradicsompüré
  • 75 dkg friss zöldbab
  • 1 dl tejföl
  • őrölt bors

 

Tovább olvasok

Elkészítés 

Az oldalast nagyobb darabokra vágjuk, alaposan besózzuk, majd a zsíron megkérgezzük. Fontos, hogy a serpenyő és a zsiradék is jó forró legyen. 2-2 perc oldalanként elég is lesz ehhez a művelethez. Érdemes olyan serpenyőt választani, amit a sütőbe is be tudunk rakni. Ezután a zsír nagyobb részét leöntjük a hús alól, majd óvatosan felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Teszünk mellé egy félbe vágott vöröshagymát, és egy egész fej fokhagymát. Közepes lángon puhára főzzük.  Figyeljünk, hogy ne essen szét. Ha elkészült, leöntjük róla a főzőlé nagyobb részét. Ezután betesszük az oldalast a sütőbe pirulni.

Zsíron megdinszteljük a felaprított vöröshagymát, meg is sózzuk közben. A fokhagymát összevágjuk, és a zsíron megfuttatjuk. Adunk hozzá egy kanál sűrített paradicsomot, azt is pirítjuk kicsit. Teszünk bele fűszerpaprikát, majd felöntjük a húslével. Jöhet bele a zöldbab, amit puhára főzünk. Amikor pont jó a zöldbab, akkor adunk hozzá két kanál tejfölt, és összeforraljuk. A húst közben kivesszük a sütőből, és kiemeljük a serpenyőből. Beleöntjük a zöldbabot, visszarakjuk rá a húst, majd még egyszer betesszük kb. 10 percre a sütőbe, hogy kicsit összesüljenek.

Forrón tálaljuk.

Ajánljuk még:

Pacalleves klasszikusan – akár másnaposság ellen is

Sokáig az egyszerű, klasszikus vidéki konyha étele volt a pacal, aztán bekúszott a kávéházakba, a kisvendéglőkbe, de teret nyert főúri és fejedelmi asztalokon is. A szocialista időkben olykor csak pult alól, a kiváltságosoknak volt szerencséjük az alapanyaghoz, a marhagyomorhoz, amit aztán órákon át kellett mosni, tisztítani, előfőzni, konyhakésszé tenni. A legjobb pacalpörkölt és pacalleves-lelőhelyek címei szájról-szájra jártak. Aztán eljött az idő, amikor a pacal kultuszétellé vált, trendi lett pacalt enni. Aki pedig pacalkedvelő, az mit sem tud a pacal eme hullámzó karrierjéről. Csak megfőzi, megeszi, mert szereti.

 

Már követem az oldalt

X