Hazafias süteményünk: a Kossuth-kifli

Gasztro

Hazafias süteményünk: a Kossuth-kifli

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 30 dkg liszt
  • 8 db tojás
  • 10 dkg vaj
  • 24 dkg cukor
  • fél cs. sütőpor
  • 1 db citrom reszelt héja és leve

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A négy egész tojást négy sárgájával és 12 dkg cukorral felverjük habosra. Amikor már jól megnőtt a térfogata és ki is fehéredett, akkor elmossuk a habverőt, és a négy tojásfehérjét kemény habbá verjük. Ezután apránként hozzáadva a maradék cukrot tovább verjük, amíg szép krémes nem lesz a hab állaga. A két habot óvatosan – hogy ne törjön össze – elkeverjük, majd beleszitáljuk a sütőporos lisztet, és a reszelt citromhéjat is. A végén belecsorgatjuk az olvasztott vajat, valamint a citrom levét, és az egészet nagy, laza mozdulatokkal elegyítjük.

Egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, amelybe beleöntjük a tésztát. A tetejét megszórjuk szeletelt mandulával, és 170° C-on 30 perc alatt megsütjük. Ha elkészült, kiborítjuk egy deszkára, lehúzzuk róla a papírt, és egy tálcára óvatosan visszaborítjuk. Amikor teljesen kihűlt, közepes méretű pogácsaszaggatóval félholdakat vágunk belőle.

Ajánljuk még:

Receptválogatás május elsejei grillpartihoz

Ha szerencsénk van, és az időjárás is kegyes lesz hozzánk, ma akár az egész napot a szabadban tölthetjük. Sokan az idei első grillpartit tervezzük, és már csak egy jó ötlet választ el attól, hogy igazán fenséges falatokat pirítsunk magunknak és barátainknak. Összegyűjtöttünk néhány receptet, hogy ne kelljen keresgélned, ha szabd tűzön sütögetnél. Jó étvágyat!
Tipp: narancshéjjal és narancslével még pikánsabb lesz. A tetejére szórhatunk aprított diót vagy mogyorót is. A korabeli feljegyzések szerint Kossuth mandulásan szerette.
 

 

Már követem az oldalt

X