Fogas kárpáti módra

Gasztro

Fogas kárpáti módra

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 40 dkg fogasfilé
  • 2 ek. olívaolaj
  • 5 dkg vaj
  • bors

A mártáshoz:

  • 2 dl zsíros tejszín
  • 5 dkg vaj
  • 2 dl száraz fehérbor
  • ½ citrom héja
  • friss kapor

A gombához:

  • 25 dkg shimeji gomba
  • (fehér és barna vegyesen)
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • frissen őrölt bors

A rákhoz:

  • 25 dkg rák
  • 1 ek. olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl száraz fehérbor

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A rákot forró serpenyőben megpirítjuk kevés olívaolajon. Ha már szép színe van, adunk hozzá aprított fokhagymát. Egy-két percig még kevergetjük, majd felöntjük a fehérborral és megsózzuk. Óvatosan átkeverjük, hogy minden pörzsanyag feloldódjon a serpenyő aljáról, majd hagyjuk készre párolódni a rákot. Figyeljünk, hogy az alkohol kiforrjon közben, csak a bor finom aromái maradjanak benne az ételben.

A gombát megtisztítjuk, levágjuk a tönkről, majd forró serpenyőben olívaolajon megpirítjuk. Ezt is fokhagymával és borssal ízesítjük. Ha elkészült, meg is sózzuk.

A mártáshoz a fehérbort redukáljuk, vagyis jól beforraljuk. Így biztosan nem marad benne alkohol, viszont az íze intenzívebbé válik. Közben a vajat felolvasztjuk, majd a tejszínnel összeforraljuk. Közben meg is sózzuk. Hozzáadjuk a bort, majd teszünk hozzá friss kaprot, illetve reszelt citromhéjat.  Ekkor már nem főzzük tovább.

A halat megsózzuk, majd forró serpenyőben, olívaolajon kezdjük el sütni. Bőrrel lefelé tesszük az edénybe, és figyelünk, hogy ne húzódjon össze. Egy fakanállal óvatosan lenyomkodjuk, miközben sül. Ha látjuk, hogy a hő szépen áthúzódott a húsán, akkor óvatosan megfordítjuk. Borssal ízesítjük, és dobunk mellé egy kis vajat is. Így sütjük készre.

Ha mindennel elkészültünk, tálaljuk a halat, a rákot és a gombát a tejszínes mártással.

Ajánljuk még:

Receptválogatás május elsejei grillpartihoz

Ha szerencsénk van, és az időjárás is kegyes lesz hozzánk, ma akár az egész napot a szabadban tölthetjük. Sokan az idei első grillpartit tervezzük, és már csak egy jó ötlet választ el attól, hogy igazán fenséges falatokat pirítsunk magunknak és barátainknak. Összegyűjtöttünk néhány receptet, hogy ne kelljen keresgélned, ha szabd tűzön sütögetnél. Jó étvágyat!

 

Már követem az oldalt

X