Erdésztokány friss füvekkel

Gasztro

Erdésztokány friss füvekkel

Tavasz derekán az erdő és a rét olyan zöldben ring, amit talán a legnagyobb festők sem tudnak visszaadni vásznukon. Ezeket a zöld ízeket megkóstolhatjuk, levesbe vagy főzelékbe szelídíthetjük – persze, csak azután, ha meggyőződtünk róla, hogy ehetőek. Ezt a füves tokányt egy kedves erdész barátunk készítette nekünk először, az erdő rejtekén. Csodájára jártunk, mi minden került bele a kosarából! A sok-sok zöld „miskulancia” mennyei mártássá változott benne, mire a hús megpuhult, a juhtúró és a tojás bársonyossá simította, a tejföl csöppet savanyított rajta – ízében ott volt a tavaszi madárdal, a kikelet jókedve, az erdő zúgása fenségesen.

Hozzávalók

  • 60 dkg vad apróhús
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 40 dkg erdei gomba
  • 2 marék vegyes zöld növény
  • 1 kis chili
  • 20 dkg juhtúró
  • 2 tojás
  • 1 dl tejföl

 

Tovább olvasok

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Elkészítés

A vadhúst falatnyi darabokra vágjuk és sós vízben fél órán át főzzük, majd leszűrjük. A szalonnát kis kockára szeljük, kisütjük. Hozzáadjuk a felaprított hagymát, üvegesre sütjük. Rátesszük a húst, a gombát, az összevágott zöld növényeket – mezei sóskát, útifüvet, százszorszéplevelet, szurokfüvet, csalánhajtást, pásztortáskát, labodát, amit éppen a természet kínál – meg a chilit, és fedő alatt, a saját levében pároljuk. Ha a levét elfőné, kevés vízzel pótolhatjuk. Amikor a hús megpuhult, belemorzsoljuk a juhtúrót, majd a tejföllel elhabart tojásokat is beleöntjük. Elkeverjük, és már csak éppen átforraljuk. Máris tálaljuk friss kenyér kíséretében: mennyei ebéd!

Mindenképpen egy markáns, illatos fehérbor dukál mellé!

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

Az egytálételekben gazdagságosan használhatunk fel apróhúsokat. Társíthatjuk idényzöldségekkel, erdei gombákkal, ízesíthetjük erdei zöldfűszerekkel. Több féle módon sűríthetjük, de az is lehet, hogy a különféle alapanyagok keveréke, a lassú és kíméletes párolás során magától sűrű és ízletes egyveleggé válik.

Ajánljuk még:

Receptválogatás május elsejei grillpartihoz

Ha szerencsénk van, és az időjárás is kegyes lesz hozzánk, ma akár az egész napot a szabadban tölthetjük. Sokan az idei első grillpartit tervezzük, és már csak egy jó ötlet választ el attól, hogy igazán fenséges falatokat pirítsunk magunknak és barátainknak. Összegyűjtöttünk néhány receptet, hogy ne kelljen keresgélned, ha szabd tűzön sütögetnél. Jó étvágyat!

 

Már követem az oldalt

X