Család

Szeretnéd, ha a gyermeked minél nagyobb örömöt élne át? Érdemes már korán bevezetni a 3 ajándék elvét!

Ha mindig csak három ajándékot kap az utód, sokkal nagyobb a várakozás és az öröm. Tapasztalatból mondom.

Közeleg a karácsony, és vele persze a vásárlási láz, amelyet azonban az utóbbi években egyre rosszabb szemmel nézünk. Úton-útfélen belebotlunk azokba a cikkekbe és intésekbe, amelyek arról merengenek, mennyire elanyagiasodott az ünnep, és micsoda károkat okoz a túlfogyasztás, az eszeveszett költekezés, a mindig többet akarás. De talán – ahogyan ez az életben több téren is megfigyelhető – el kell mennünk a falig, hogy vissza tudjunk fordulni.

Új trend kezdett ugyanis terjedni több országban is, ami arra irányul, hogy a gyerekek öröme megmaradjon a maga intenzitásában, és ne tompuljon el a tengernyi ajándék miatt. Ennek érdekében már egészen kicsi kortól arra szoktatják a gyerekeket, hogy karácsonykor mindig három ajándék várja, három titokzatos dobozt bontogathat majd a fa alatt. És ennek bizony nagyon is van értelme:

emlékszem, annak idején mennyire vártuk a karácsonyt, amikor mindig az év legnagyobb értékű ajándéka várt ránk.

Még az ajándékok közül is jó néhányat fel tudnék sorolni: az egyik évben görkorcsolyát kaptam, a másikban földgömböt, a harmadikban a Gazdálkodj okosan!-t… Mindig csak egy-egy játékot, mellette talán még valami kisebbet is, könyvet, kesztyűt, hógömböt. Két-három ajándéknál több nem volt, és nem is éreztük szükségét, tökéletesen boldogok voltunk.

Mint az ekképpen felnőtt generációkból oly sokan, én is kompenzálni próbáltam a gyerekkori visszafogottságot, és bizony elhalmoztam a gyerekemet – persze csak annyira, amennyire az egyébként szűkös családi kassza engedte. Azt hiszem, ő az anyagi korlátokat nem érzékelte, mert karácsonyra tényleg mindent megvettem, amire vágyott. És így tett a család többi tagja is, a gyerek tehát nemcsak tőlem kapott valamit, a fa alá kerültek a nagyszülők és nagynénik ajándékai is. Ő pedig lubickolt ebben a helyzetben, szó szerint tobzódott – úgy az első két, három doboz kibontásáig hatalmas örömmel. Aztán egyre rutinosabban, egyre kapkodóbban bontogatta a dobozokat. Emlékszem, visszafojtott lélegzettel vártam, milyen arcot vág, mikor kinyitja az akkurátusan becsomagolt legót.

Azt hittem, az lesz az este fénypontja. Ő egy mozdulattal tépte le róla a papírt, a játékot magához ölelte, aztán rámnevetett érte. Ennyi volt, és már nyúlt is a következő ajándék után.

Nem, nem hálátlan volt, sőt: mindent megköszönt, mindennek örült. Mégis nyilvánvalónak látszott, hogy a sok kis öröm nem ért fel azzal a néhány naggyal, amit én gyerekkoromban éreztem.

Így nagyon egyetértettem a három ajándék mozgalmával, hiszen ez nem elvesz a gyerekektől, hanem épphogy visszaad: az örömre való képességét és a nagy várakozások és nagy boldogságok lehetőségét. A legjobb, ha már pici korban ezt a szabályt vezetjük be, hiszen akkor nem fogja úgy érezni a gyerek, hogy lecsökkent az ajándékok száma, és sivárabb lett a fa alatti bontogatás. Ha valaki korábban sok ajándékot adott a gyereknek, nem könnyű a váltás, de tapasztalatból mondom, hogy nem is lehetetlen!

Ha elég érett már a gyermek, meg lehet vele beszélni, hogy a három ajándék elve miért jó. Ha így teszünk, figyelni kell arra, hogy ne essünk a „három ajándék, de kitesz tizet” csapdájába, és ne az árakban kompenzáljuk a számszerű csökkenését. Én majdnem így jártam, de még idejekorán rajtakaptam magam, hogy most meg az irtó drága ajándékokra hajtok. Így hát ezt is megbeszéltük: három ajándék legyen, de olyan értékben, mint amit akkor szántunk egy-egy ajándékra, amikor többet vettünk belőle. Lehet egy nagyobb értékű, nálunk például a tavalyi nagyobb ajándék egy bakelit-lemezjátszó volt, és két kisebb: könyvet kapott az egyik dobozban, a másikban pedig három régi hanglemezt. A családtagokkal pedig megbeszéltük, hogy azt a pénzt, amit az ajándékokra szánták volna, fizessék be a gyerek megtakarítási számlájára, legyen szó akár csak kétezer forintról is.

Szerintem nagyon megérte átalakítani az ajándékozási szokásainkat, és kicsit sajnálom is, hogy csak az utóbbi években kaptunk rá erre a módszerre. Ha újrakezdhetném, már pici korától csak három ajándék lenne a fa alatt, hogy ő is átélhesse minden egyes doboz kinyitásánál azt az izgalmat és örömet, amit csak akkor lehet, ha nem borítanak el bennünket az ajándékhalmok.

Ajánljuk még:

Tudtad, hogy ez is magyar? – Tojásfehérjéből készít tejtermékeket egy szigetcsépi vállalkozás

A tejről sokak lemondanak akár meggyőződésből, akár egészségi okokból, ezért évről évre ismertebbek a növényi tejpótlók, ezeket viszont ízük, állaguk, erős allergizáló hatásuk miatt nem kedvelik néhányan. Számukra, és igazából mindannyiunk számára jó hír az, hogy egy magyar cég olyat hozott létre, amit eddig senki más: tojásfehérjéből készítenek különféle tejtermékeket.

 

Már követem az oldalt

X