Aktív

Amikor összeáll a kép – Te nem szoktál kirakózni? Pedig kellene!

Rohanó világunkban néha jólesik egy-egy olyan időtöltés, amelyet nyugodt körülmények között, odafigyeléssel és türelemmel lehet végezni. Ilyen például a kirakózás, azaz a puzzle. Akadhatnak olyanok, akiknek ez gyerekes elfoglaltságnak tűnik, pedig egyáltalán nem az. Egészen meglepő, mekkora kihívást jelenthet egy felnőtt ember számára egy 3000 darabos puzzle kirakása, arról nem is beszélve, mennyit fejleszt a képességeinken. Komoly agymunka, mégis pihentető.

Rengeteg emlékem van a kirakóimról, és arról, milyen elszántan próbáltam megbirkózni velük már óvodásként. Néha gyorsan kész lettem eggyel, máskor feladtam és dühösen visszapakoltam a dobozába. Három pici gyermekem mellett szinte második gyermekkoromat élhetem, amit nagyon élvezek. Férjemmel sok kirakót veszünk nekik, egészen baba koruktól kezdve. Szeretik, és élvezik ahogy fokozatos kibontakozik előttük a kép.

Szerencsére minden korosztály számára meg lehet találni a tudásszintnek megfelelő puzzle-t. A kirakózás nagyszerűen fejleszti a koncentrációs- és megfigyelőkészséget, türelemre és kitartásra tanít, továbbá összpontosításra és logikus gondolkodásra nevel. A puzzle által szerzett új képességeink sok esetben segíthetnek nekünk az élet más területein is. Bízom benne, hogy ezt majd a saját gyerekeimnél is látni fogjuk: mivel kialakult bennük a nyugalmas, lassú programok iránti szeretet, talán türelmesebben fognak üldögélni az iskolapadban is.

Amikor a gyerekek elalszanak, végre csend lesz és nyugalom, néha a férjemmel együtt is jólesik puzzle-kirakással tölteni pár órát. Időről időre veszünk egy dobozzal, általában 500, 1000 vagy 1500 darabosat. A kirakóinkat mindig olyan szempont alapján választjuk ki, el tudjuk-e képzelni otthonunk valamelyik falán dekorációs elemként. Hasznos és összekovácsoló program ez pároknak is, igazi csapatmunkát igényel.

Miután elkészülünk egy képpel, amit eleve furnérlemezre raktunk, óvatosan elvisszük egy képkeretezőhöz, ahol beüvegezik és egy általunk kiválasztott színű fakeretet kap. Az otthonunkat már sok puzzle díszíti. Jó érzéssel tölt el, amikor rájuk nézek és eláraszt kirakásuk emléke. A panda, amit nyolc éve raktunk ki, azután, hogy párom megkérte a kezem, vagy Martinique szigetének egyik pálmafás tengerpartja, amit második kislányunkkal a pocakomban készítettünk el.

Egy alkalommal megtörtént velünk, egy 1000 darabos, a kubai kapitóliumot és veterán autókat ábrázoló képpel, hogy – bár alig akartuk elhinni –  a kép egyik sarka hiányzott. Mivel mi a négy sarok elem megkeresésével kezdjük, azonnal kiderült, hogy az egyik hiányzik. Szörnyen lehangoló volt. Férjem postai levelet írt az olasz cégnek, de nem fűztünk hozzá sok reményt, hogy választ kapjunk. Ám egyszer csak egy nagy csomag érkezett egyenesen Olaszországból. A cég volt annyira igényes, hogy elnézést kért a kellemetlenségért és elküldték nekünk a teljes kirakót újra! 

Egy nagyobb képnek akadhatnak nehezen rakható részei, mint például hatalmas kiterjedésű kék ég, vagy tenger, esetleg egy erdő zöld lombos fái. Néha óriási türelemre és összpontosításra van szükség ahhoz, hogy megbirkózzunk ezekkel az igazi kihívást jelentő részletekkel. Semmiképpen se adjuk fel akkor sem, ha két óra alatt mindössze öt darabot sikerült a helyére tenni, mert az is haladás. Felemelő érzés, amikor elkészülünk a nehezével és újra rákoncentrálhatunk a könnyebben rakható részekre.

 
Markolt Nina

Mindenkinek szívből ajánlom ezt a szórakoztató és izgalmas tevékenységet. Egyedül és közösségben is nagyon jó élmény, amit áthat az alkotás öröme. Egy minimum 1000 darabos puzzle kirakása észrevétlen az ember mindennapjainak részévé válik. Mivel sokszor nincs egybefüggő több óránk nagyot haladni vele, és mindig esténként rakunk hozzá éppen egy-egy kicsit, lehetséges, hogy hetekig, akár hónapokig is rakosgatjuk, mire elkészülünk vele.

Érdekes érzés, amikor az utolsó darabot is a helyére illesztjük. Nagyon kielégítő sikerélmény, de engem néha egy kis szomorúsággal is eltölt. Hozzászoktam a tevékenységhez és miután kész, hiányérzetem támad, amit azzal lehet a legjobban orvosolni, ha választunk egy új kirakót és hozzá is látunk a munkához. Van, aki szétszedi, miután elkészült, hogy később újra kirakhassa. Van, aki meg is számozza a darabok hátulját, hogy legközelebb már könnyebb legyen kirakni. Egy puzzle kirakásában is benne van a személyiségünk, bármennyire kötött forma, a „játékot” mindenki a kedvére formálhatja. 

 

Már követem az oldalt

X