Nudli, leves, steak – Jó krumpli kell a jó ételhez (csak nehéz rátalálni)

Gasztro

Nudli, leves, steak – Jó krumpli kell a jó ételhez (csak nehéz rátalálni)

Az egyik legnépszerűbb ételünk a burgonya. Egyszerűen és változatosan lehet használni, akár köretnek, akár egy étel alapanyagának szánjuk. Az üzletek többségében jellemzően kicsi a választék, pedig az egyes burgonyafajták a sütésre, mások a főzésre alkalmasabbak. Minőségbeli különbségükből adódóan más ízű és más jellegű lesz a belőlük készült étel, ezért is nem mindegy, milyen krumplit választunk egy-egy fogáshoz. A korai fajták már a piacon vannak, de tudnunk kell, mit keresünk, és nyitott szemmel kell járni, hogy meg is találjuk őket!

Könnyen felismerhetjük, hogy Magyarországon kissé beszűkült a burgonyapiac, és ezt a vélekedést a hozzáértők is alátámasztják. Áy Zsófia, a pilisvörösvári Stube étterem vezetője szerint általában elmondható, hogy az emberek szinte csak a piros burgonyát ismerik, így sokan csak azt használják – annak dacára, hogy azok többnyire főznivaló burgonyafajták, sütésre nem a legjobbak.

„A magyarok nemigen ismerik a különböző burgonyafajtákat. Én az étterem megnyitása előtt is 5-6 burgonyafajtát használtam attól függően, hogy milyen ételt készítettem, de mi svábok vagyunk, és a svábok nagyon sok krumplit esznek. Pontosabban krumplit az egyik ételhez, gombócot a másikhoz, nudlit a harmadikhoz. Nálunk tehát nagyon fontos alapanyag a burgonya” – mesélte az étteremvezető. Később kiemelte: nem csak az a gond, hogy sokan nem ismerik a különböző burgonyafajtákat, hanem az is, hogy nem válogatnak az emberek; szinte senki nem figyeli, hogy a megvásárlásra kínált krumpli milyen fajta, mire való, vagy hogy honnan származik. Zsófia szerint vannak jó hazai fajták, de Franciaországból is kiváló minőségű áru szokott érkezni. „Hiába vagyunk burgonyaevő ország,

Tovább olvasok
a magyar gazdák jellemzően egyféle burgonyát termesztenek: olyat, amit biztosan el tudnak adni.

Pedig a különböző fajták termesztése is nagyon fontos lenne annak érdekében, hogy a különböző ételeket a megfelelő burgonyából lehessen elkészíteni. A speciális burgonyák jellemzően árban sem különböznek a megszokott, boltokban kapható árutól” – tette hozzá a szakember.

Jelenleg a hazai piacokon is érdemes kutatni a jó, korai burgonyákat, például az Anuschkát, amit az étteremben is sokat használnak, ugyanis ez bizonyult a legjobb steakburgonyának. „Nagyon sokáig kerestük a megfelelő steakburgonyát, mert korábban bármelyiket használtuk, az étel elvizesedett vagy megégett. Mindegyikkel volt valami probléma, ami miatt nem voltunk vele elégedettek: nem volt megfelelő a színük, a szárazanyag- vagy a cukortartalmuk – magyarázta a pilisvörösvári étterem vezetője. – Elkezdtünk kísérletezni, több mint tízféle krumpliból készítettünk steakburgonyát. Mindegyiket azonos időben, ugyanolyan hőfokon sütöttük. Fontos szempont volt az is, hogy ha tányérra kerül, melyik marad ropogós, melyiknek nincs keserű utóíze, melyik az, amelyik nem ég meg kívül, de belül jól megsül. Végül az Anuschka viselkedett úgy, ahogyan azt elvártuk, ráadásul kifejezetten egyszerű vele dolgozni. Különösen a bio áruval vagyunk elégedettek” – árulta el Zsófia.

Az Anuschkát elsősorban steakburgonyaként használják, de kiválónak bizonyult muszaka, vagy burgonyafánk készítésénél is, így a hétköznapi, otthoni főzésben is érdemes kipróbálni egy-egy recepthez!

 

Ha egy jó krumplis receptre vágyna valaki, Zsófia a sváb Schupfnudelt javasolja:

Hozzávalók:

  • 1 kg Anuschka burgonya
  • 1 tk só
  • 20-30 dkg liszt (attól függ, hogy a burgonya mennyire nedves)
  • 10 dkg zsír
 
 Stube Étterem

Elkészítés:

A megfőtt burgonyát még melegen megpucoljuk, krumplinyomóval átnyomjuk, hozzáadjuk a sót, a zsírt és a 20-30 dkg lisztet. Összegyúrjuk addig, amíg lágy tésztát nem kapunk. Egy vékony rudat formázunk belőle, amiből kb. 4 cm-es darabokat vágunk, ezeket még egy kicsit összesodorjuk.

Forrásban lévő sós vízben kifőzzük. Akkor van kész, ha feljött a víz tetejére. Zsemlemorzsát pirítunk, abban megforgatjuk. Porcukorral és házi lekvárral tálaljuk.

Van, aki a zsemlemorzsa helyett porcukros mákban forgatja meg, így is zseniális!

(A cikk megjelenését az Euro sol támogatta.
Nyitókép:© EUROPLANT Pflanzenzucht GmbH)

Ajánljuk még:

5 + 1 VESETISZTÍTÓ ITAL, AMI SEGÍTHET MEGŐRIZNI A EGÉSZSÉGES MŰKÖDÉST
FESD A RUHÁDRA A NYARAT! – RUHAFESTÉS KÖRNYEZETTUDATOSAN, NÖVÉNYEKKEL

 

Már követem az oldalt

X