ZónánTúl

Hungarikum és fürdő egyszerre? Fedezd fel a makói Hagymatikum varázslatos világát!

Az Alföld sosem állt a hazai bakancslistám élén. Valahogy mindig úgy tekintettem rá, mint kietlen pusztaságra, amely szürkemarhák, csikósok, tikkadt szöcskenyájak és megannyi madár otthona. Aztán egy nap Makóra vezetett az utam, az ország hagymafővárosába. Én pedig egyik ámulatból a másikba estem, miközben Európa egyik legjobb családbarát fürdőjének varázslatos világában is elmerültem.

A nyári kánikulában mindenki a hűsítő vízpart közelségére vágyik, és valljuk be, nem épp az Alföld világa az, ami az ember fantáziáját a téma kapcsán megmozgatja. Pedig érdemes a méltatlanul alábecsült régió felé venni az irányt, ott ugyanis olyan kincsek rejlenek, amikre legkevésbé számít az ember. 

Számomra abszolút pozitív csalódás volt Makó, amelyről ha az utca emberét megkérdezik, valószínűleg a hagyma vagy a mondás: messze van, mint Makó Jeruzsálemtől jut majd az eszébe. A Maros partján fekvő kisváros azonban többet nyújt annál, mint a hungarikumok sorába felvett makói hagyma. Az országos hírű lombkorona sétány mellett itt található ugyanis az országban a legtöbb Makovecz Imre tervezte épület. Szám szerint tizenhárom, amelyből az egyik legszebb és nyáron kétségkívül a legnépszerűbb, a Hagymatikum.

 Fotó: Szombati Orsolyatraveladdict.hu

A mélyből feltörő, 41 fokos és ásványi anyagokban rendkívül gazdag vizet már korán felfedezték egy kútfúrás eredményeként, és a marosi iszap jótékony hatásával együtt a gyógyfürdő hamar nagy népszerűségre tett szert a közelben lakók körében.

A Hagymatikum a mai formáját 2012-ben nyerte el, és a Makovecz Imre tervezte épület máris a nyitást követően számtalan díjat zsebelt be. Többek közt a FIABCI Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj ezüstérmével ismerték el a fürdő épületét, majd az angol LuxuryTravelGuide magazin a makói fürdőt Európa legjobb családbarát fürdőjének választotta 2018-ban.

 Hagymatikum makettje felülnézetből. Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

Ezen tények ismeretében nagy várakozás előzte meg a fürdővel való találkozást. Már csak amiatt is, mert sárospataki diák lévén sok Makovecz Imre-épületet láttam, és jómagam is egy általa tervezett gimnáziumban tanultam. A Hagymatikum így sem okozott csalódást.

Rögtön a bejárat virágtól roskadozó ládái között egy szívmelengető József Attila idézet olvasható a lépcsőn, aki Makóra járt gimnáziumba és ekként maradt meg a város az emlékezetében:

„A békességet szétosztja az este, meleg kenyeréből egy karaj vagyok, pihen most az ég is, a nyugodt Marosra, s homlokomra kiülnek a csillagok.”

Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

A „Fürdők Fürdőjeként” elhíresült komplexum igazi gyöngyszem a hazai vizes helyek palettáján. A makói belváros szívében található fürdő több mint 12 ezer négyzetméteren 18 medencével, 9 fajta szaunával, gőzkabinnal, gyógy- és wellness kezelések sokaságával várja a pihenésre vagy szimplán csobbanásra vágyókat. 

A kültéri medencékben nemcsak pihenni és lazítani, hanem sakkozni is lehet. 

Az épület egészéből sugárzik a méltóság és a nyugalom. Ám az i-re a pontot az elképesztő látvány-és formavilág teszi fel. Impozáns kupolái védőernyőt vonnak az ember feje felé, míg angyalszárnyakkal és növényi motívumokkal díszített hófehér életfája szemet gyönyörködtető látványt nyújt a tetőtéri üvegablakokkal együtt.  

 Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

 A 33 méteres úszómedence mellett számos pancsoló és élménymedence található a Hagymatikum területén. Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

 Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

A Hagymatikumot biztos, hogy egyszer mindenkinek látnia kell. Itt ugyanis nemcsak fürdőzéssel lesz gazdagabb az ember, hanem egy olyan vizuális élményt is kap mellé, amely után jó érzéssel fog visszagondolni az ország hagymafővárosára, Makóra. A csoda pedig tovább folytatódik. A makói fürdő ugyanis Makovecz Imre utolsó terveinek megfelelően hamarosan új épületekkel és szolgáltatásokkal gazdagodik, ezzel végképp feltéve a várost a hazai kirándulók és fürdőzni vágyók bakancslistájára.  

AJÁNLJUK MÉG:

HÁROM SZUPER KIRÁNDULÓHELY A MÉLTATLANUL ALÁBECSÜLT ALFÖLDÖN

AZ AGGTELEKI-HEGYSÉG NEM CSAK CSEPPKÖVEKBŐL ÁLL: KÜLÖNLEGES LÁTNIVALÓK ÉS HELYEK NYOMÁBAN

MENNYIRE A TIED A BALATON? TESZTELD TUDÁSOD! KVÍZEZZ!

 

Már követem az oldalt

X