ZónánTúl

A magyar nemesség létfontosságú falva, ahol ma szarvasgombát, rózsát és horrorfilmet is találunk

A nógrádi dobok ölén, reggeli ködbe burkolózva várt Alsópetény. A Werbőczy-féle Hármaskönyv szülőhelyén, az első magyar horrorfilm forgatási helyszínén a Prónay kastély ősfás parkja most éppen szarvasgomba-vadászatnak adott otthont.

Gyerekkoromban sokat nyaraltunk a Bánki-tó partján. Később emlékezetes túrákat tettünk Szanda várához, a Nógrádi várromhoz (amiről itt is írtunk korábban). A gyerekek szerették a balassagyarmati Nyírjesi tavakat, a Nőtincsi tavat, ahol most már kalandpark is várja az aprónépet. Béren Virágospuszta felejthetetlen hely a „világ végén”, Csesztvén a Madách-kúriában az Ember tragédiáját élhettük át… hirtelen ezek a nógrádi élményeim ugrottak be, amikor egy őszi reggelen Alsópetény felé autóztunk.

Nógrádról ritkán hallunk még a hazai turisztikai kínálatban is, pedig gyönyörű vidék! A dimbes-dombos táj, az aprócska tavak, a kis palóc falvak szinte meseszerűek, ráadásul távol esnek a tömegturizmustól – pedig a főváros közelsége okán akár tömegek is járhatnának errefelé hétvégente. Ugyanakkor akit már megérintett e vidék egyszerű bája, az szívesen látogat vissza. Mint mi ezen a szép napon, amikor az Alsópetényi Prónay-kastély parkjába igyekeztünk, a

Szarvasgomba és lagotto fesztiválra.

Mi is az a lagotto? Lagotto Romagnolo, vagyis az olasz vízikutya, szülőföldjén, Itáliában szarvasgomba-vadászatra használják. Nálunk is remek kiképzett lagotto gombavadász-kutyák vannak, akik itt fel is vonultak bemutatni tudásukat. Ez a kutyafajta több mint 200 millió szaglósejttel rendelkezik, ezért könnyen kiszagolja a föld alatt rejtőzködő gombát. Akad olyan eb, akit ágyipoloska felkutatására alkalmaznak, emellett alkalmas terápiás- vagy mentőkutyának is. Mellettük szerepeltek a megmérettetésen vizslák, mudik és border collie-k is. Kijelölt területen, megadott időre kellett a kutyusoknak megtalálni az elrejtett gombákat.

A gombát kedvelőknek fantasztikus egy program ez: megismerkedhettünk például az aromás isztriai és a nyári szarvasgomba felejthetetlen illatával, ami egyesek számára elviselhetetlen szag. Aztán megkóstoltuk a homoki szarvasgombát, ami émelyítően édes ízével unikum a föld alatti gombák világában. Végül a lombos erdőkben honos, nagyspórás szarvasgomba márványos mintázatát csodálhattuk meg közelről. A kóstolók és a gombászati képzések mellett egész nap ismeretterjesztő előadások várták az érdeklődőket. Külön hangsúlyt kapott a fenntarthatóság, a természet és a gombák életének védelme – fontos ez, ugyanis ha nincsenek gombák, pár éven belül kihal az emberiség. 

A helyszín, a Prónay-kastély aranyszínbe öltözött lombszőnyeges parkja pazar helyszínként ölelte körbe az eseményt. Aki kedvet kapott, vezetett sétán járhatta be az évszázadokról mesélő parányi kastély – inkább csak kúria – szépen helyreállított szobáit és a hatalmas borospincét.

Nagy nevek vendégeskedtek egykor a vaskos falak között. Az 1750 körül épült, barokk stílusú épület a Gyurcsányi család tulajdona volt, később került a Prónay család birtokába. Az ősfás park, benne a tóval gyönyörűen simul a nógrádi tájba.  A nagy gondossággal felújított épületegyüttes ma magántulajdon, rendezvényházként működik.

 

Ha már itt járunk, érdemes egy jó sétát tenni Alsópetényben. A Templomdombra letűnt időket idéző lépcsősor vezet – a sejtelmes ködben izgalmas volt felkapaszkodni rajta. A gótikus alapokra épült templom mellett egy gúla alakú emlékmű őrzi Werbőczy István emlékét. A környék középkori ura 1513-14-ben itt írta híres Hármaskönyvét (Tripartitum), mely a középkori nemesség jogforrásává, mondhatni, bibliájává vált, egészen 1848-ig érvényben maradt. E nevet viseli a főút mellett található étterem is, ahol kiváló ebédet költhetünk el.

 

Alsópetény határában egy mesterséges horgásztó, a Cser-tó kínál kikapcsolódást a horgászat szerelmeseinek. A túrázókat a településen áthaladó kék túra útvonala csábíthatja. Aki rövidebb gyalogútra vágyik, annak a kék jelzés mellett a régi zsidó temetőhöz és a Kő-hegyen magasodó Prónay-kilátóhoz érdemes ellátogatnia.

Alsópetényben egy parányi Rózsavilág is várja a virágok szerelmeseit. A virágok királynője, a rózsa helyben teremett virágokból, civil női összefogás keretében kel új életre: wellness és kulináris termékeket kínálnak az egykori mészárosházban.

Aki pedig úgy dönt, hogy szívesen tölt el itt több napot, vagy szeretné kiélvezni a vidéki csöndes, csillagnézős éjszakát, több kedves vendégház kínál ehhez színvonalas szobát. Az izgalmakat kedvelőinek a Defekt című, 1977-ben készült, de csak öt évvel később bemutatott filmet ajánlom. A szocialista időszak egyetlen hazai horrorfilmjét, Kern András főszereplésével itt forgatták, felismerhető benne a kastélypark és a maga a Prónay-kastély is.

Ajánljuk még:

5 különleges hétvégi program az aktív pihenéshez

Szinte garantáltan jó időre számíthatunk ezen a hétvégén, így nem lesz nehéz kiváló programot szerveznünk, olyant, amelyben a család apraja-nagyja egyaránt jól érezheti magát. Szabadtéri és múzeumi programok közül válogattunk néhány érdekességet: kizárólag olyan eseményeket, amelyek nem csupán szórakozást, de szellemi felfrissülést is kínálnak számunkra. Az aktív kikapcsolódás a tanulás leghatékonyabb módja, ezért a madárlestől a bringatúrán át a római kori szövési technikákig és a reneszánsz kor történelmi örökségéig nyújtunk ízelítőt a hétvégi kínálatból.

 

Már követem az oldalt

X