ZónánTúl

5+1 rózsakert, amit mindenképpen látnod kell – nem csak Budapesten!

Érdemes a nap ellen védő kalapról vagy napernyőről is gondoskodni a rozáriumi sétára, mert a rózsák mint melegkedvelő növények, a tűző napon érzik igazán jól magukat. Ahol mi könnyen kitikkadhatunk.

1. Budatétényi Rozárium

Hazánk legnagyobb rózsa génbankja, a parkosított rózsagyűjtemény két és fél hektáron terül el Budapest XXII. kerületében. A volt Czigány-villa, ma a Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet rózsakertjében több mint 9000 tő rózsában gyönyörködhetünk.

A rózsaimádóknak külön érdekesség az a kétszáz, többségében Márk Gergely nemesítette magyar fajta, amelyek így, egybefoglalva csak itt találhatók meg.

Júniustól augusztusig érdemes ellátogatni a rózsakertbe, ahol mindig más, éppen teljes nyílásban pompázó rózsatövet nézhetünk, illatolhatunk, fotózhatunk. Az érdeklődők olyan kultúrtörténeti érdekességeket is felfedezhetnek, mint a damaszkuszi rózsa, a középkori patikárius rózsa, vagy régi kínai tearózsa. Ha elfáradtunk, nagy hársfák alatti padokon költhetjük el uzsonnánkat. 

2. Magyar rózsák kertje Szolnokon

Szolnok szívében mértani pontossággal kijelölt ágyásokban magyar rózsák pompáznak. A Verseghy park rózsalugasai messzeföldön híresek, rózsakedvelők sokaságát vonzzák a tiszaparti városba. A valamikori közkert helyén létesült rózsakert lugasa illeszkedik a Városháza arculatához. A rózsafajtákról kihelyezett táblákról kapunk részletes felvilágosítást, így megismerhetünk számos, méltán híres magyar nemesítésű, dekoratív, rezisztens rózsafajtát is, miközben a mámorító rózsaillatban élvezzük a virágok elbűvölő látványát. A rózsakert öleli körbe Miklya Gábor szobrászművész alkotását, a hatalmas kő-cseppet, amely a Béres-csepp feltalálójának, dr. Béres Józsefnek állít emléket. A rózsakerttől csak néhány lépés a Tisza, ahol a virágos sétát folyóparti pihenéssel fejezhetjük be. 

3. Gül baba türbéje

Budán, a Rózsadomb oldalában a Dunára tekint a hegyoldalba felkúszó rózsakert, amelyet elérhetünk akár a főváros legromantikusabb utcáján keresztül is. Gül baba – magyarul: a rózsák atyja – török dervis, költő, a XVI. század derekán itt élt.  Az ő emlékére létesült a rózsakert, a páratlan történelmi és kulturális emlékhely, a török-magyar barátság jelképe, egy élő kulturális híd a két nép közt. A türbét övező rózsakert szabadon látogatható, és benne nemcsak rózsákat, de különféle árnyalatú levendulákat és a rózsák szépségét kiemelő évelő növényeket találunk. Mivel teraszos elrendezésű, érdemes jó lábbelivel és erős térdekkel felkészülni a lépcsők megmászásához. A legfelső szintről Budapest pompás panorámájában gyönyörködhetünk. A látogatóközpontban kiállítások várják az érkezőket, ahol akár egy csésze török teát is megkóstolhatunk.

4. Cziráky Margit Rózsakert

A Fertődi Esterházy kastély parkjából nyílik a több mint egy évszázada létesített, és néhány éve felújított rózsakert. Árnyas fák lombja alól léphetünk az impozáns zöldmezőbe, aminek ékessége a 100 méternél is hosszabb lugas, amelyre fehérből rózsaszínbe hajló, hatalmas virágú rózsákat futtattak. E virágözön alatt május végétől sétálhatunk, ám a 8000 tő rózsa egész nyáron át várja a látogatókat. A lugasok találkozásánál kialakított elegáns rózsapavilonban megpihenhetünk, a padokon ülve akár csukott szemmel is belemerülhetünk a rózsakert illatos élvezetébe. A rózsakert a kastély nyitvatartási rendje szerint, belépőjegy vásárlásával látogatható.

5. Rózsakert a Városliget közepén

A Városligetben, a Millenium ház újjáépítésével egyidőben az impozáns épület köré rózsakertet álmodtak a tervezők. 1500 tő változatos színű és formájú rózsa kelti életre Budapest aranykorát. A rózsalugas és a bokorrózsák sokasága odavonzza a sétálók tekintetét, a korhű padok üldögélésre hívogatnak. A gyönyörűen felújított, Zsolnay-kerámiákkal gazdagon díszített épület fenséges háttere lehet a rózsákról készült fotóknak is!  A rózsakert szabadon látogatható, kellemes színfoltja lehet egy, a Városligetben eltöltött családi programnak. A Millenium házban a Liget történetét bemutató kiállítás várja az érdeklődőket, és kellemes elfogyasztani a patinás falak közt egy csésze kávét, egy szelet süteményt.

+1 Kanizsai Dorottya rózsakertje

Az elmúlt években megújult a siklósi vár, érdemes újra meglátogatni! Immáron a vár komor bástyáit tarka virágágyások és levendulabokrok szelídítik. Akit nem csábít a kínzókamra meg a várbörtön, helyette, vagy éppen utána sok-sok lépcsőt megmászva egy üdítő kis virágos oázisban találja magát. 

A XV-XVI. században a főúri hölgyek műveltségéhez hozzátartozott a kert, a növények, a kertművészet ismerete. A várkertek az úrnő irányítása alatt álltak, aki nem csak vezették a munkásokat, de tevékenyen részt is vettek a kert művelésében. A várfalak védelmében kialakított kis paradicsomi kertek nyújtottak számukra igazi felüdülést, ez volt virágoskertjük, gyógynövényes kerti patikájuk és fűszerkertjük is egyben.

Kanizsai Dorottya korának meghatározó asszonya volt. Ekkoriban nyilvános iskola híján a nemesi családok leányaikat híres főúri asszonyokhoz adták nevelőbe, és Kanizsai Dorottya háza messze földön ismert volt ezekben a körökben. A lányok nemcsak a korabeli tudnivalókat sajátították itt el, hanem emberségre, helytállásra, hazaszeretetre is nevelte a  őket a nagyasszony. A jó példával tettekben elől járt, segítette az elesetteket. A mohácsi csatát követően 400 jobbágyot fogadott, és a környék papjai segítségével a csatatéren maradt hősi halottakat közös sírba tétette, megadva a végtisztességet az elesetteknek.

Kanizsai Dorottya ismerte a virágokat, hímzésein gyakorta jelentek meg stilizált virágmotívumok. Ismerte a gyógyfüveket, használatuk titkait, a betegségek növényi ellenszereit. Kertjéről nem maradt az utókorra sem feljegyzés, sem leírás, egyetlen rajz sem, de a korabeli történetek és presztízse alapján el tudjuk képzelni, hogyan festhetett – a felújítást végzők is ezt tették, amikor megálmodták az új rózsakertet. A vaskos falak közé ékelt kert rózsái az ég, a fény felé igyekeznek, így növekedve egyre nagyobbra. A falak közt kialakult kellemes mikroklíma lehetővé teszi, hogy a növények kellemesen érezzék magukat, és bőséges virágzással hálálják meg a gondoskodást. 

A kert a vár nyitvatartási rendje szerint, belépőjeggyel látogatható.

Ha szereted a kerteket, de nem korlátoznád magad a rózsákra, javasoltunk már 5 másik kertet is, ahová elmenekülhetsz a város zajától!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X