Ünnep

Így vond be a gyereket a karácsonyi készülődésbe

Kipróbált, évek alatt fejlesztett trükkjeink.

Közeledik az év vége, jönnek az ünnepek és egy kis közös, otthon töltött idő. Persze azt is tudjuk, hogy mielőtt ezeket átélhetnénk, rengeteg teendőnk van. Leadni az utolsó munkákat, kitakarítani karácsony előtt, összerakni – és lefőzni – az ünnepi menüt, az ajándékokról nem is beszélve...

Mennyire jó volt gyerekként várni a csodát, megélni, hogy egyik percről a másikra díszekben úszik a ház, közepén egy fával, a fa alatt pedig ajándékokkal. Felnőttként, ha ezt nem is, azt megélhetjük, mennyire örül gyerekünk egy-egy ilyen alkalomnak, hogyan készül napokon, heteken át, bizakodva abban, hogy ismét megtörténik a csoda. Aminek valószínűleg levesz az értékéből, ha a gyerek azt látja, hogy az anyukája/apukája rohangál, ideges és tennivalók között kapkod. 

Ahhoz, hogy ezt elkerülhessük, szeretnék pár ötletet adni; úgy gondolom, a karácsonyra való közös készülődés nem fogja elrontani a gyerekek örömét, viszont sok terhet levehet egy-egy szülő válláról.

1. Írjunk listát, és találjuk ki, mit lehet közösen csinálni!

Végiggondoltam, mik a teendőink, és külön-külön leírtam: mi a feladatunk felnőttként, szülőként, vendégváróként, vendégként. Ezek után átfutottam, hogy mi az, amit feltétlenül egyedül kell csinálnom, és mik azok a feladatok, amikben segíteni tudnak a szorgos kis kezek. Ha belegondolunk, nem csak ajándékokról van szó, hanem egy csomó más feladatról: a közös dekorálásról, a főzésről, a pakolgatásról. 

A gyerekek szeretik tudni, hogy mit tervezünk adott napra. Nem kell mindent titokban csinálni, hiszen akkor csak annyit éreznek, hogy senkinek nincs ideje és mindenki türelmetlenebb. Vonjuk be őket a lehető legtöbbet, büszkék lesznek, hogy ők is részesei lehettek a karácsonyi készülődésnek. 

És persze vannak azok a feladatok, amikbe nem lát(hat) bele a csodára váró gyerek. Ezek elvégzéséhet ne szégyelljünk segítséget kérni – senki nem várhatja el egyetlen szülőtől sem, hogy egyedül dobja össze a perfekt karácsonyt, aztán kipihenve, szépen, élére vasalt ruhában gyönyörködjön az eredményben.

2. Süssünk-főzzünk közösen

Keressünk közösen pár receptet, amit karácsony előtt elkészíthetünk. Legyenek kekszek, aprósütemények, sós rágcsálnivaló – bármi, amit van idegzetünk összedobni, és sokáig eláll. Tudva tudott, hogy sütni, gyúrni, deszkát lisztezni mindenki szereti.

És persze ne feledkezzünk meg a közösen megsütött mézeskalácsról sem!  A maszatolást bízd a lelkes, ügyes kis kezekre. Amíg ők a cukormázzal díszítik a formákat, te el tudod végezni a többi házimunka hátralevő részét.

3. Kézműveskedjünk együtt

  • Pattogtassunk közösen kukoricát, majd fűzzük cérnára
  • Krumplinyomdázzunk: kitaláljuk, milyen színeket és formákat szeretnénk, és jöhet is az alkotás. Kísérőkártyának tökéletes!
  • Készítsünk lehúzható üvegfestékkel az ablakra hópelyheket, fenyőfát
  • Tegyünk égősor az ablak köré, ami akár éjszaka is éghet, de legalább addig, amíg elalszanak
  • Szegfűszeggel díszítsünk narancsokat, megunhatatlan téli dekor
  • Ültetőkártyát készíteni is jó program. Egy négyzet alakú kartonra barna festékes ujjal tapicskoljanak a kicsik, majd hagyjuk megszáradni, végül ceruzával rajzoljunk agancsot és egy hatalmas orrot. 
  • A kamaszokat se felejtsük ki: egy lejátszási lista összeállítása az ünnepi vacsorához tökéletes feladat nekik!

4. Kérdezzük meg, mit akarnak!

Tapasztalataim szerint sokkal kevesebbszer kérdezzük meg a gyerekeket, miben lenne kedvük segíteni, mint tehetnénk. Gondoljunk egy ágyneműhúzásra: nyilván nem lesz a kedvenc programjuk, de nem is biztos, hogy utálják majd. Felér nekik egy Margitsziget-kör lefutásával, szóval jól lefáradnak majd, viszont a bunkerépítésre is jut idejük, míg a paplan négy sarkát a keresik.

5. Beszéljünk, meséljünk

A pakolgatás is együtt töltött idő. Miközben rámolunk, meséljünk nekik arról, gyerekként hogyan készültünk az ünnepekre, milyen ajándékokat készítettünk, hogy vicceltük meg egymást. Ki ne csempészte volna az üres szaloncukorpapírt vissza a fára? És melyik gyerek ne szeretné hallgatni a szülők csínytevéseiről szóló történeteket?

6. Szánjunk időt az esti mesére

Adjuk meg a módját karácsony előtt, szenteljünk időt a meseolvasásra. Vagy válasszunk egy jó karácsonyi történetet, vagy hagyjuk, hogy a gyerek válassza ki azokat a mesekönyveket, amiket szeretne az elkövetkezendő napokban hallani. Ezáltal is segíthetünk neki készülni, lecsendesedni, részt venni az adventban – és talán magunknak is jót teszünk egy nyugis meséléssel.

Ha ügyesek vagyunk, karácsony napjára nem marad annyira sok feladat – de ami a fontosabb, talán sem a gyereket, sem minket nem ér olyan váratlanul az ünnep, ha megadtuk a módját a közös készülésnek.

Ajánljuk még:

Az ünnep vasárnapjai: virágvasárnap, húsvétvasárnap és fehérvasárnap

Az ünnep nem pillanatok halmaza, hanem folyamat, áramlás – jó benne lenni és figyelni, ahogy fő tematikáját többféle formában jeleníti meg. Erről szólnak néphagyományaink. Legnagyobb sátoros ünnepünk – a húsvét – a megtisztulás, az újjászületés és a megújulás gesztusait rendezi különféle variációkba – tájegységek szerint. Három fő vasárnapja e témakör feldolgozásának gazdag tárházát vonultatja fel. Idézzük fel a legfontosabbakat!

 

Már követem az oldalt

X