TudatosVegasz

Tényleg aranyba kell fektetni? Lehet, hogy nem is olyan jó döntés, mint hinnéd...

Ha úgy tűnik, hogy az arany árfolyama emelkedni kezd, sokan rohannak vásárolni, remélve, hogy az továbbra is növekszik majd. A kereslet azonban felgyorsítja az arany árfolyamának emelkedését. Mielőtt azonban úgy döntesz, hogy azonnal aranyat kell vásárolnod, érdemes egy kicsit gondolkozni.

Miért szeretik az emberek az aranyat?

Sokaknak annyi elég, hogy az arany az arany. Pont. Évezredek óta értékes. A mai pénzek nagy részétől eltérően, amelyeket bankkártyával vagy információként érünk el, az arany megfogható.

Az, hogy az arany, mint fizetőeszköz évezredek óta létezik, nem jelenti azt, hogy mindig a legjobb választás, mint befektetés. Emlékszel a 2008-as világgazdasági válságra? 2009-ben nagyon magasan volt az arany árfolyama, mert mindenki aranyat akart venni, majd ahogy elmúlt a pánik, az arany árfolyama is bezuhant, és sokan nem jártak jól az üzlettel.

Azért, hogy ebben a bizonytalan gazdasági helyzetben is jó döntéseket hozzunk, fontos az aranybefektetéssel kapcsolatban néhány tévhitet eloszlatni:

1. Az arany biztonságos

Egy biztos: ha félsz a részvény-befektetésektől, mert eshet a tőzsde és eshet a részvények ára, akkor az arany befektetése ennél is kockázatosabb, mert ha részvényekbe, kötvényekbe fektetsz, egy megosztott (diverzifikált) portfóliót tudsz létrehozni, viszont ha csak aranyba fekteted a pénzed, akkor óriási kockázatot vállalsz. A portfóliód elemeként használhatod az aranyat,

de önmagában az arany nem mondható biztonságos befektetésnek.

+/- 50 százalékot tud néhány év alatt változni az árfolyama, és nem egyszer volt már, hogy akár több évtizeden keresztül folyamatosan veszteséget termelt az aranybefektetés.

2: Az arany értékálló, véd az infláció ellen.

Ez attól függ, hogy milyen időszakokat vizsgálunk. Valóban van olyan időszak, amikor az infláció ellen nagyon jól véd az arany, de van olyan is, amikor viszont egyáltalán nem. Ha az arany inflációval korrigált hozamát nézzük, akkor azt látjuk, hogy akár 10-15 év is eltelt úgy, hogy valójában veszített a reálértékéből az aranybefektetés, tehát az az állítás, hogy véd az infláció ellen, nem teljesen igaz.

Miért gondolják sokan, hogy az arany véd az infláció ellen? Azért, mert fizikailag létező dologról van szó.

Ennyi erővel bármire, ami fizikailag létezik, mondhatjuk, hogy tartja az értékét. Nézzük például az ingatlant, ami fizikailag létező eszköz. Ha veszünk egy ingatlant, azt bérbe tudjuk adni. Azon felül, hogy az ingatlan értékes lesz 50-100 év múlva is, a bérbeadás folyamatos bevételt jelent.

Ezzel szemben nézzük a fizikailag nem létező részvényeket. Nagyon jók infláció ellen, hiszen a részvénytársaságok, ha az infláció emelkedik, akkor drágábban tudják eladni a termékeket, de akkor is bevételt termelnek. Ez egy gazdasági válságban nem feltétlenül teljesül, de összességében az infláció elleni védekezésre nagyon jó a részvény. Mind az ingatlan, mind a részvény bevételt termel. Az arany nem.

3. Az aranynak magas a hozama.

Ha hosszú távon megvizsgáljuk, hogy a részvények, kötvények és az arany milyen hozamokat hoznak, azt látjuk, hogy – szinte bármilyen távon vizsgálva – az arany jelentősen lemarad a többiekhez képest. Az arany nem ad kamatot, nem lehet bérbe adni, viszont rengeteg költsége van: tárolási, szállítási, biztosítási. Ha aranyat veszünk, vagy eladunk, annak is magas költségei vannak, ezért hosszútávon nem versenyképes befektetés, rövidtávon pedig nagyon kockázatos.

4. Az aranyékszer jó befektetés.

Azt kell tudnod, hogy ha fizikálisan akarunk venni aranyat, akkor kifejezetten befektetési aranyat vegyünk. Ezek 24 karátos, 9999es, minősített, különböző súlyú tiszta aranytömbök, vagy lapkák. Ezeket bárhol elfogadják, ezeket vissza tudjuk váltani. Ha ékszert veszünk, annak az árába be van építve sok (pl. előállítási, megmunkálási) költség, az aranytartalom csak az érték 80-90%-a. Egy használt ékszert pedig sokkal olcsóbban lehet eladni.

Itt fontos megjegyeznem, hogy

ha aranyba akarjuk fektetni a megtakarításunkat, akkor nem feltétlenül kell fizikális aranyban gondolkodnunk.

Ezt megtehetjük ETF-ekkel, ezek befektetési alapok, amelyek mögött ugyanúgy lehet fizikai arany, csak nekünk nem kell azt tárolnunk, nem kell azt a kockázatot felvállalnunk, hogy az aranyat ellopják. Sokkal egyszerűbb értékpapírként venni aranyat. Mégis érdemes elgondolni, hogy nem aranyat veszünk, hanem aranyat termelő bányász cégekben szerzünk részesedést, azaz bányász cégek részvényeit vesszük meg.

5. Az arany árfolyama teljesen ellentétesen mozog a részvények árfolyamával.

Valójában nem függ össze az árfolyam mozgásuk, egymástól függetlenül mozognak, tehát akár mind a részvények, mind az arany árfolyama emelkedhet, illetve akár mind eshet is egy időben.

Az alapszabályok után pedig adódik a kérdés: ha van egy portfóliónk, amelyben részvények és kötvények vannak, akkor mennyi aranyat vegyünk?

Ha 10 vagy 20 százaléknyi aranyat veszünk, akkor ez a mennyiség nem fogja ellensúlyozni azt a veszteséget, amit egy válság során érzékelünk. Ha viszont több aranyat teszünk a portfólióba, akkor hosszú távon lemondunk a portfóliónk x%-ának majdnem a teljes hozamáról. Így lehet, hogy bebiztosítjuk magunkat, de valójában nem érjük el azt a hozamot, amit szeretnénk. Érdemesebb inkább több kötvényt vásárolni a portfóliónkba, mert az legalább kamatot fizet. Alapvetően az aranynak nagyon rossz a kockázat/hozam aránya, ezért minél többet teszünk bele, hosszútávon annál kevésbé lesz jó a portfóliónk. Ha részvényeket, kötvényeket veszünk, és hosszú távon gondolkodunk, akkor jobb stratégia az, ha elfogadjuk azt, hogy lesznek időszakok, amikor nagyot esik a tőzsde, de hosszú távra fókuszálunk...

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X