TudatosVegasz

Pelenka-matek: mosható vagy eldobható a jobb? Kiszámoltuk!

Melyik pelenka éri meg jobban: a mosható vagy az eldobható? Melyik igazán környezetbarát? Víz, áram, mosószer, vasalási idő kontra műanyag-újratermelés és az űrből is jól látható ökológiai lábnyom. Mennyi az annyi? Tantermen kívüli matematikaóra következik.

Régóta nem kell pelenkával bajlódnom, ugyanis ikreim évekkel ezelőtt leszoktak róla, viszont húgom ikrei szeptemberben lettek egyévesek, így ők még javában élnek ezzel a kényelmi termékkel. Én bölcsész vagyok, húgom mérnök. Ez a pelenkafogyasztási szokásainkon is jól látható. Én eldobhatót használtam, gyorsan áttérve az ökora, húgom csakis mosható pelenkával él. Én a gyerekeim pénztárgépével számoltam, húgom fejben és fogyasztásmérő segítségével. Most összeült a két agy (illetve anya), és kiszámoltuk nektek, hogy mennyi az annyi.

A fogyasztás mértéke

Döbbenetes, de mire teljesen szobatiszta lesz egy gyerek, addig körülbelül 5000 pelenkát csúfol össze. Nem, nem akarok még csak belegondolni sem, hogy ikreink összesen mégis mennyit „emeltek le” ily módon a bankszámlánkról, és nem kívánom egyben megnézni ezt a pelenkakupacot, mert az élettől is elmenne a kedvem.

Az anyagi megközelítés csak egy oldal, a másikon ott kiabálnak a környezetvédelmi szempontok. Ikreim születése után néhány héttel elégeltem meg, hogy úgy dobálom a kukába a használt pelenkákat, mint ahogy levegőt veszek. Mázsás súlyokat szállított el tőlünk minden héten a kukásautó, és elég hamar zavarni kezdett, hogy tulajdonképp miattunk (is) hal majd ki a bolygó.

Újszülött ikrek és egy kétéves kicsi mellett nem éreztem magamban annyit, hogy átálljak a mosható változatra, de szerettem volna e téren is tenni valamit a környezetvédelemért, ezért rászoktunk az ökopelenkákra. Ezek a darabok valamivel drágábbak ugyan, mint a sima társaik, viszont az előállításukhoz kevesebb vizet fogyasztanak, nem használnak annyi fehérítőt, kevesebb bennük a műanyag, sőt a pisis darabokat akár még komposztálhatjuk is (a többit a fertőzésveszély miatt nem szabad).

Egy eldobható, hagyományos pelenka akár 450 (!) évig is élvezi a szeméttelep vendégszeretetét,

ezzel szemben az öko társa növényi része lényegesen kevesebb idő alatt, körülbelül 5 év alatt bomlik le. 

A megoldás az újrahasznosításban rejlik, ám ez hazánkban egyelőre nem megoldott, az USA-ban is még csak kísérleti szakaszban van a használt pelenkák és intimbetétek újrafeldolgozása. Itthon egyre több édesanya választja a mosható pelenkákat, ám azt fontos tudni, hogy a tisztítással járó megnövekedett energiafelhasználás miatt nem biztos, hogy zöldebbek lesznek hagyományos, eldobható verziónál. A mosipelusok csak akkor környezetbarátabbak, ha alacsony hőfokon, a mosógépet teljesen megtöltve tisztítjuk és szárítógép nélkül szárítjuk őket. Amikor kiskorú használója kinő egy adott méretből, gondos fertőtlenítés után továbbadható, ezzel is hozzájárulva a fenntartható fejlődéshez. 

Amikor egy bölcsész pelenkáz…

Előre sajnálom a gyerekeimet, amikor matekból az én segítségemre lesz szükségük, mert az én erényeim máshol rejlenek. A számítást most is egész kisiskolás módon, papírral, ceruzával, számológéppel végeztem.

Mint ahogyan a papíromon is láthatjátok, az első három hónapban naponta körülbelül nyolcszor pelenkáztam, aztán már csak naponta ötször egy darab csecsemőt. Ha körülbelül 73 forintot számolok egy darab ökopelenkára, akkor egy év alatt egy darab gyermekem 1932 darab pelust termelt a kukába.

Vagyis 365 nap alatt 141 036 Ft-unk ment ily módon a szemétbe.

Ikrek esetében ez ennek a duplája, ami nyilván kétszer ilyen rosszul fest: évente 3864 darab ökopelust töltöttek meg mindeféle jóval az ikreim, ami nem jelent mást, mint hogy évente 282 072 Ft végezte a szeméttelepeken. 

És ez a mi esetünkben csak az első év! Persze számításom nem pontos, mert találni a piacon olcsóbb és drágább márkákat, és a pelenkázások számát is átlagoltam. A teljesen műanyag, eldobható pelenka valamivel olcsóbb, de kártékonyabb is, mint az öko. Az összeg mindenesetre megdöbbentő, és aki tudja, milyen súlyú egy jól megtömött, használt pelenka (és matekból sem olyan tehetségtelen, mint én), az lazán ki tudja számolni, hogy ez hány köbméter szemét az örökkévalóságnak.

A húgom ezt is megtette: szerinte egy átlagosan megtöltött eldobható pelenka súlya nagyjából 300 gramm (igen, ő ezt is lemérte), ami azt jelenti, hogy évente egy gyerkőc majd’ 580 kg pelenkaszemetet termel. 

És amikor egy mérnök...

A húgom jelenleg mechatronikai mérnök-hallgató, így az ő számítása lényegesen profibb, mint az enyém, és természetesen az sem véletlen, hogy a nap minden percében odafigyel a környezetvédelemre. Amikor Zsannát megkértem, számolja ki a cikkemhez, az első évben mennyit költöttek mosható pelenkára, nem gondoltam volna, hogy ennyire precíz lesz. Ugyanis húgom nemcsak a pelenkák árát adta össze, hanem azt is pontosan kiszámolta fogyasztásmérő segítségével, hogy egy év alatt mennyi pénzt költöttek vízre, áramra és mosószerre, sőt mennyi plusz idejébe került, hogy az ő ikreinek lényegesen kisebb legyen az ökológiai lábnyoma, mint az enyémeknek.  

Íme: „A pelus külsők (fejenként 20 db) ikreimnek 87 407 Ft-ba kerültek és ezeket 15 kg-os méretig tudják használni. Töltetnek nappalra tetra és minitörölközőt alkalmazok, ami ikrek esetében 7980 Ft-ba került. Éjszakára bambuszbetétet, amiknek értékét már beleszámoltam a peluskülsőkbe. Tehát a teljes készletünk összesen 95 387 Ft-ba került, ami elvileg elég a két gyerek szobatisztaságáig.

Havonta körülbelül hússzor mosok csak pelenkákat, a színeseket 40 fokon, a fehéreket 60 fokon. A mosógépet mindig kényelmesen teletöltöm, és EcoTime programra állítom, ami kevesebb vízfogyasztást jelent. Egy mosás 3 kwh áramot fogyaszt, ami summázva 60 kwh/hónap, 50 Ft/kwh-árral kerekítve így 3000 Ft-ra jön ki a havi plusz áramfogyasztás.

A pelenka-vízfogyasztásunk így néz ki: 40 liter vizet fogyaszt el egy program, de mosás előtt beáztatom a pelusokat. Megközelítőleg 1 köbméter vizet használunk havonta pluszban a mosható pelusok miatt, ami 423 Ft-ba kerül a környékünkön. Mosószódával élek, minden mosáshoz kb. 30 grammot adagolok. A 25 Kg-os kiszerelés 8000 Ft-ba kerül, így a havi költség 192 Ft-ra jön ki. Citromsavat csak a fehérekhez adok, ezt papírcsomagolásban 700 Ft/500 g áron veszem, így ennek a havi költség 28 Ft. A kakis pelenkákat levétel után marhaepeszappannal előmosom. Ebből eddig 5 db-ot használtam el, ami egy évre 4000 Ft kiadást jelentett. Egy évre mindent egybevetve: 47 716 Ft plusz a mosipelusok, ami ugye nem csak egy évre elég (de az egyszerűség kedvéért most legyünk nagyvonalúak), vagyis egy gyermek esetében: 23 858+47 693=71 551 Ft/év, amit mosható pelenkára költöttünk. Ikreknél természetesen ez a szám a duplája.

Idő = pénz

És Zsanna a ráfordított időt sem volt rest aprólékosan kiszámolni nektek: „Két gyereknél 36 perc többlet időt jelentenek naponta a cserék. Egy hónapra számolva ez 1080 perc. A mosási rutin (bepakol, kitereget, leszed) naponta összesen 42 percemet öleli fel. Mivel havi húszszor mosok csak pelusokat, ez 20x42 percet jelent, ami 740 perc havonta. Heti egyszer kivasalom a tetrákat, amivel körülbelül 25 perc alatt végzek elpakolással együtt, ebből következően havi 100 percet töltök a vasaló mellett. Összegezve 1920 perc/hó-t kaptam, ami átszámítva 32 óra többletet jelent az egyéb teendőim mellett. Mivel ikreim vannak, így dupla annyi pelenkát öblítek, készítek elő, teszek be a mosógépbe és vasalok ki.”

Ezek után fogalmam sincs, hogy melyik a jobb megoldás, inkább újabb kérdések fogalmazódtak meg bennem: Zsanna húgom külföldről rendelte a mosható pelenkák egy részét, némelyeket pedig használtan vásárolta anyukás csoportokban. Futár szállította házhoz, de később majd el is tudja ezeket adni. Ezzel szemben én elsétáltam a közeli drogériába, levettem a polcról a megfelelő méretűt, és mindehhez legalább benzint nem használtam.

A mosipelenkák színesek, festékanyagot tartalmaznak, az eldobható, műanyag társát viszont fehérítik. Melyik jobb? Popsitörlő vagy csak vizes vatta? Gyógyszertári kikevert vagy boltban kapható popsikrém? – ezeket most bele sem vettük. Az viszont biztos, hogyha napi rutinná válik a mosipelussal való bajlódás, akkor rövid időn belül természetes folyamattá érik anyai/apai használata. Az eldobhatóval nem kell annyit foglalkozni, jóval kényelmesebb és gyorsabb megoldás a szülőnek. 

Az tisztán látszik kettőnk számításából, hogy a mosható pelenkák jóval pénztárcakímélőbbek,

de ember legyen a talpán, aki ezek után száz százalékos bizonyossággal ki meri jelenteni, hogy melyik a környezetbarátabb.

Mindegyik pelenkafélének megvan az előnye és a hátránya. De akár a műanyag, akár a rövidebb idő alatt lebomló ökopelenka vagy akár a mosható mellett tesszük le a voksunkat, a gyerek így is, úgy is felnő.

 

Ajánljuk még:

Ingyen fűtés: használd a komposztod!

A komposzt hőjének kiaknázása korántsem újkeletű megoldás, már a régi templomos lovagok is hasznosították épületeikben. Az energia kincs, ez most már talán mindenki számára világos: így aztán korántsem mindegy, hogyan bánunk vele, vagy éppen hogyan állítjuk elő! A modern technológiák mellett a jól kipróbált, sokat bizonyított régi megoldásokat is érdemes használni.

 

Már követem az oldalt

X