TudatosVegasz

Így vásárolj bűnbeesés nélkül!

Tele a gardróbod, még sincs soha egy göncöd se? A próbafülkében még tetszik a ruha, de hazaérve valahogy már nem az igazi, és semmihez sem passzol? Hitegeted magad, hogy „majd jó lesz valamihez”, de valójában tudod, hogy többé nem fogod felvenni? 

 Ha unod a céltalan pénzköltést és a sikertelen ruhabeszerzéseket, az alábbi lista segítségedre lehet felszámolni a bűnös vásárlásokat:

1. Lépés: Nézd át a meglévő ruháidat!

Biztosan nem rejlik a szekrény mélyén egy sötét blézer? Biztosan szükséged van az ötödik skinny farmerra? Mielőtt vásárolni indulnál, feltétlenül vess egy pillantást a gardróbodra, mert kincseket rejthet. Tudod, hányszor hallom, hogy „el is felejtettem, hogy van egy...” – a ruhadarab tetszés szerint behelyettesíthető. Ha pedig hajlamos vagy az impulzusvásárlásra, még nagyobb az esély rá, hogy az áhított darab már az otthonodban lapul. Mi lenne, ha a már meglévő ruháidat kombinálnád úgy, ahogy eddig még nem próbáltad? Ha van egy kis időd otthon, próbálj új szetteket összerakni, már ezzel is bőven frissíteni tudsz a megjelenéseden, és talán nem is kell nekiindulni a plázának.

2. Lépés: készíts listát a hiányzó darabokról

Megeshet, hogy mégis hiányzik egy-két alapdarab a gardróbodból. Mindenképp írj listát róluk, és célzottan ezeket keresd az üzletekben, hogy el ne csábulj. Jó, ha ésszerű keretek között pontosítod is az elképzelésed (pl. fehér rövid ujjú póló V-kivágással). Hidd el, egy idő után „rááll a szemed”, és az üzletbe lépve gyorsan fel tudod mérni a helyzetet ruhaügyileg, így nem lesz a fehér pólóból piros magassarkú cipő. Még egy kérdés, amit mindenképp tegyél fel magadnak: tudod majd kombinálni a meglévő ruháiddal? Ha tudsz kreálni 3-4 szettet a régi darabokkal és az új szerzeménnyel, hajrá! Ha azonban még egy outfitet is verítékezve lehet csak összehozni, nincs helye a listán.

3. Lépés: Készíts egy költségvetést!

Mennyit szánsz a vásárlásra? Pontosan határozd meg magadnak a keretösszeget, ami hó végén nem fog hiányozni, illetve ami az üzletek kínálata alapján reális lehet. Feketeöves beszerzők összevethetik az online shopok kínálatát, főleg, ha nem ódzkodnak a netes vásárlástól, de érdemes lecsekkolni a second hand üzleteket és a gardróbvásárokat is, mert sokat lehet spórolni, ráadásul új életet adhatsz a ruháknak. Tartsd magad a büdzséhez, ha nem akarod később rosszul érezni magad! Segíthet az is, ha nem egyszerre akarod kiegészíteni/átalakítani a gardróbod, hanem csak egy-egy új holmit iktatsz be.

4. Lépés: A méretre és a szabásra figyelj!

Rendben, felmérted a kínálatot, és az áhított ruhadarabból többféle változat is rendelkezésre áll. Hezitálsz, hogy melyiket válaszd. A méret kulcskérdés: soha ne vegyél meg olyan ruhadarabot, ami túl szűk vagy nagy rád! Akkor sem, ha csak az az egy méret van belőle, mert az nem a te méreted! Megeshet, hogy bár a méret jó, de a szabás nem előnyös a számodra. Hagyd ott, nem szerelem! A ruhavásárlás kíméletlen kritikai érzéket kíván, ha jól akarod csinálni, ne hagyj kibúvót magadnak! Az online vásárlás pedig picit mindig zsákbamacska, mert nem tudsz előtte próbálni – ha a méret vagy a szabás nem stimmel, igenis küldd vissza a csomagot, cseréld ki!

Ajánljuk még: