TudatosVegasz

A pénzköltés ma állampolgári kötelesség, kár, hogy mind rosszul jövünk ki belőle

Sajnos a 21. század nem kedvez a kiegyensúlyozott pénzügyeknek. A pénzköltés ma állampolgári kötelesség, a gazdaság éltetője, szabadidős program. De csak óvatosan vele! 

A túlköltekezés oka lehet emberi gyengeség is: sima felelőtlenség, képzetlenség, vállalkozóként pedig a túlzott egyoldalúság. Nagyon jellemző, hogy azoknak, akik csak a vállalkozásuknak élnek, semmilyen más bevételi forrásuk sincs. Tanácsadások alkalmával látom: az alkalmazottaknak a vállalkozásból nyert fizetésük az egyetlen bevételük. És ez már önmagában óriási bizonytalanságot szül. 

De más faktorok is hatással vannak arra, hogyan bánunk a pénzünkkel

A legnagyobb problémát talán az okozza, hogy képzetlenül fogunk hozzá bevételünk menedzseléséhez. Az iskolában megtanuljuk a papucsállatka felépítését, a periódusos rendszer rejtelmeit, de arra senki nem készít fel minket, hogyan gazdálkodjunk okosan. (Sajnos még a méltán híres társasjáték sem.)

A legrázósabb talán az az egészben, hogy ma már pénz sem kell a vásárláshoz.

Lehet hitelre venni mindent az egészen apró dolgoktól kezdve a luxusjachtig. A hitelt eredetileg nagyértékű, fontos dolgok beszerzésének elősegítésére – ingatlanvásárlásra, cégek bővítéséhez – találták ki. Ha nem tud valaki önerőből megengedni magának egy TV-t vagy telefont, ne hitelből pótolja a nem rendelkezésre álló összeget, hanem spóroljon rá. Így duplán jól járhat: nem kell kamatot fizetnie, és mire a megfelelő összeg ott lesz a számláján, a hőn áhított telefon újabb szériáját veheti meg ugyanannyi pénzből. 

A „bármit megvehetünk hitelre” -érzés eredményeként tele vagyunk kacatokkal, és egy életen át kell dolgoznunk a mókuskerékben, hogy anyagi bizonytalanságunkon némiképp enyhíteni tudjunk. Amikor egy bolti értékesítő vagy egy üzletkötő rábeszél az áruvásárlási hitelre, kihasználja a pénzügyi tudatlanságunkat, de aztán mi fogjuk  éveken át nyögni a törlesztést.

Ha költekezéseink időről időre magasabbak mint a bevételeink, sohasem lehetünk pénzügyileg szabadok, sosem lehetünk pénzügyi biztonságban.

Be kell vallanom, hogy én nagyon boldog és szabad vagyok, mert nem szórom a pénzt. Jobban érzem magam, amióta kiszálltam a fogyasztói társadalomból, és beléptem egy megtakarító, befektető társadalomba.

A megtakarítás, a szokássá vált megtakarítás minden pénzügyi siker alapja. A félretett pénz lehetőséget nyújt, hogy ki tudjuk használni a kínálkozó helyzeteket – amikor arra a körülmények a legalkalmasabbak, gyorsan elindítsunk egy vállalkozást, vagy részvényeket, ingatlant vásároljunk. Persze azt sem mindegy, hogyan.

A havi jövedelmünk a legnagyobb vagyonépítő eszközünk, amit a legtöbben aktív részvételt igénylő, teljes munkaidőben szerzünk meg. Annál tovább ér a takaró, minél jobban beosztjuk a pénzt. És, nem baj, ha mindig többre vágyunk. Csak tudjuk a vágyainkat késleltetni. Jó, ha tudjuk, hogy valójában több lehetőségünk is van passzív módon való pénzkeresésre. Ha adósságból kell elindulni, készítsünk visszafizetési tervet, és  tartsuk hozzá magunkat. 

Nem baj, ha eddig nem így csináltuk, sose késő szemléletet váltani!  

Ajánljuk még:

EZEKRE A DOLGOKRA FIGYELJ EGY CSALÁDI VAGY BARÁTI KÖLCSÖN ESETÉN

HONNAN LEHET PASSZÍV JÖVEDELMED?
ÍGY KERESS EXTRA BEVÉTELT OTTHONRÓL! 12 TIPP AZOKNAK, AKIKNEK A KARANTÉN MIATT MEG KELLETT HÚZNIUK A NADRÁGSZÍJAT

 

Már követem az oldalt

X