TudatosVegasz

A pénz irányít téged? Ideje változtatni...

Mikor a pénzügyi helyzetedre gondolsz, hogyan érzed magad? Idegesnek? Kicsit csalódottnak? Nem vagy biztos benne, hogy kihúzod a következő fizetésig anélkül, hogy a hitelkártyádhoz, hitelkeretedhez kellene nyúlnod? Nem vagy egyedül. Sokan hónapról hónapra élnek – vajon csoda, hogy a stressz nagy része a pénzproblémákkal való szembenézés okozta nyomásból ered?

Bármit is érzel a pénz iránt, itt az ideje, hogy átvedd az irányítást! Nem számít, hogy mennyit keresel egy évben, szükséged van egy tervre a pénzed kezelésére. Neked kell irányítanod a pénzügyeidet ahelyett, hogy a pénz irányítana téged. És a pénzkezelésnek nem kell stresszt okoznia – de tényleg nem. Ha követed ezt a négy lépést, akkor áttérhetsz a pénzügyi stressz helyett a pénzügyi stabilitásra. Ez az életed és a pénzed, amiről beszélünk! Íme néhány pénzkezelési tipp, amelyek segítségével visszatérhetsz a pályára.

1. lépés: Készíts költségvetést!

John Maxwell szerint „a költségvetés azt jelenti, hogy megmondod a pénzednek, hogy merre menjen, ahelyett, hogy azon gondolkodsz, hova ment a pénzed”. Ha nem készítesz költségvetést, akkor nem kezeled a pénzed. Csak ülsz a fenekeden, remélve, hogy marad pénzed a hónap végén. Viszont ha minden hónap elején leülsz a társaddal (vagy ha egyedül élsz, akkor egy elszámoltathatósági partnerrel – nem vicc, szükség van rá!), és elkészíted a költségvetésed. Ez meg fogja adni azt a lendületet és összpontosítást, amelyre szükséged van pénzügyi céljaid eléréséhez. Így elkerülheted, hogy úgy érezd magad, mint egy kis hörcsög a kerékben, aki fut, fut, de valójában nem halad. 

Hogy miért működik a költségvetés, a pénzügyi tervezés? Mert

három dolgot tehetsz a pénzzel: elköltöd, félreteszed és eladományozod.

És ha havi költségvetést készítve kezeled a pénzed, akkor tudatos leszel, és képes lehetsz mindháromra. A költségvetés-tervezés segít kontrollálni a pénzügyeidet. A költségvetés segítségével te döntheted el, hogyan fogod elkölteni a nehezen megkeresett pénzedet.

A költségvetés nyugalmat biztosít, mert ha ragaszkodsz hozzá, nem fogsz minden hónap végén reszketni, hogy van-e még fedezet az élelmiszerbolti vásárlásra, amikor lehúzod a kártyádat a pénztárnál. Függetlenül attól, hogy egy vakáció, vagy egy vállalkozás elindítása az, amelyről mindig álmodozol, a költségvetés biztosítja a szabadságodat, s azt, hogy elérd a céljaidat.

Létezik olyan is, hogy nulla alapú költségvetés-tervezés. Ez azt jelenti, hogy olyan költségvetést kell készítened, amelyben úgy jön ki a matek, hogy a jövedelmed mínusz a költségek egyenlő nullával. Akár megtakarításra, akár kiadásra, akár adományra adod ki a pénzed,

szó szerint minden forintnak meg kell mondanod, hova kell mennie.

Ha ilyet szeretnél készíteni hónap elején, akkor írd le havi jövedelmedet, bevételeidet, majd írd le minden havi és szezonális kiadásodat. A végén vond le a jövedelmedből, bevételedből a költségeidet, megtakarításra szánt pénzedet, s az eredmény legyen nulla. Nem bonyolult, ha annak tűnik is: csak összeadásról és kivonásról beszélünk. Ha a negyedik osztályt elvégezted, akkor tudsz nulla alapú költségvetést készíteni, ígérem. Viszont nem elég csak elkészíteni egy költségvetést, gondoskodnod kell arról is, hogy betartsd. 

2. lépés: Készíts pénzkezelési tervet

Szánj rá néhány percet, hogy felírd egy-két pénzügyi célodat. Lehet, hogy ki akarod fizetni az összes személyi kölcsön és hitelkártya tartozásodat, vagy éppen egy nyaralásra tennél félre. A célok eléréséhez olyan tervre van szükséged, amely egyértelmű utat mutat neked. A jó hír az, hogy van egy  bevált pénzkezelési tervem, amely segít a pénzzel szemben nyerni: ez a 7 lépés terve.

Ezek a lépések több ezer embernek segítettek megszabadulni az adósságtól, és elindulni a vagyonépítés útján.

Nem számít, hol tartasz most pénzügyileg, ez a terv működik.

Íme:

  • 1. lépés: Takaríts meg 100 ezer forintot a kezdő sürgősségi alapodhoz.
  • 2. lépés: Fizesd ki az összes adósságodat (a lakáshitel kivételével) az adósság hógolyó segítségével.
  • 3. lépés: Takaríts meg 3–6 hónapnyi költségeket finanszírozó sürgősségi alapot.
  • 4. lépés: Jövedelmed 15%-át tedd félre nyugdíjra.
  • 5. lépés: Megtakarítás a gyermekek továbbtanulásához.
  • 6. lépés: Fizesd ki a lakáshiteled.
  • 7. lépés: Építs vagyont és adakozz.

Ha egyszerre egy cél teljesítésére összpontosítasz, akkor valódi haladást fogsz elérni. A 7 lépés követése segít elkerülni, hogy újra adósságcsapdába kerülj.

3. lépés: Állíts be egy szilárd pénzügyi alapot

Észre fogod venni, hogy az imént leírt 7 lépésből az első három két dologra összpontosít: pénzt különít el a vészhelyzetekre, és az adósságaidat csökkenti. Miért? Képzeld el, hogy adósságmentes vagy, és három, vagy hat hónap kiadásaira elegendő megtakarításod van a bankban...hát, ezért.

Fontos a sürgősségi alap létrehozása, ami segíti az élet súlyos vészhelyzeteinek kisebb kellemetlenségekké történő átalakítását. Ha adósságod van, indulj százezer forintos sürgősségi alappal. Ha ez megvan, küzdd le a fenyegető legnagyobb veszélyt: az adósságot.

Itt az ideje, hogy egyszer és mindenkorra kivezesd az adósságot az életedből, és erre a legjobb módszer az adóssággolyó módszer. Az adóssággolyó módszer egyszerű: adósságaidat a legkisebbtől a legnagyobbig fizeted ki, kamatlábaktól függetlenül.

Mielőtt észrevennéd, lendületet kapsz, és egyenként kifizeted az adósságaidat,

amíg el nem éred az adósságmentesség célvonalát!

Fel akarod gyorsítani az adósság hógolyódat, és gyorsabban akarod finanszírozni a sürgősségi alapodat? Három lehetőséged van: Növeld a bevételeidet, csökkentsd a kiadásaidat, vagy mindkettőt tedd meg! Például add el a felesleges holmijaidat. Szállíts pizzát este és hétvégén. Töröld azoknak a magazinoknak az előfizetéseit, amelyeket már nem olvasol. Rengeteg módon lehet pénzt keresni, vagy csökkenteni a kiadásokat, akkor is, ha kis dolgokban gondolkodsz.

4. lépés: Fektess be, és takaríts meg a jövődre

Ideje a figyelmet a hosszútávú pénzkezelésre, megtakarításra fordítani. Az idősebbek csaknem egyharmadának nincs nyugdíjcélú megtakarítása. Nincs önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítása (ÖNYP), nincs nyugdíj-előtakarékossági számlája (NYESZ). Nincs semmi.

Szinte nem számít, mennyi pénzt tudsz félretenni, de rendelkezésedre állnak eszközök, amelyekkel felépíthetsz egy nyugdíjtőkét.

Akár 25, akár 55 éves vagy, soha nem túl korai, vagy késő elindulni! Jön az időskor. Fel kell készülnöd rá.

Így gondoskodhatsz arról, hogy elegendő megtakarítást gyűjts össze a nyugdíjas éveidre: a nettó jövedelmed 15% -át fektesd be adókedvezményes nyugdíjazási számlákon.

Ha pedig bármelyik lépésben segítségre lenne szükséged, ne habozz erről beszélni – ezek fontos dolgok, éppen ezért kell figyelmet fordítani rájuk!

Ajánljuk még:

Tippek pénztárcabarát tengerparti nyaraláshoz

Nemrég egy nyaralásszervező fórumon döbbentem meg teljesen az érzéketlen kommenteken. Olyan családok kértek segítséget, amelyek életükben először célozták meg a tengerpartot, azt szerették volna megtudni, mi mennyibe kerül, és hogyan tudnának spórolni a költségeken. A válaszadók sajnos igen nagy része magából kikelve osztotta az észt, hogy aki ilyeneken akar spórolni, az maradjon otthon, ne menjen a tengerre. Hogy tessék?