TudatosVegasz

5+1 könyv, amit el kell olvasnod, ha befektetsz

Ha van befektetni való pénzed, de nem tudsz sokat a befektetésekről, az Interneten rengeteg információt találhatsz, de azért nem árt egy navigátor az információs dzsungelben: vedd fontolóra a pénzügyi klasszikusok elolvasását! Összeállítottam egy listát a tőzsdei befektetésekkel foglalkozó legjobb könyvekből, amik értékes útmutatásnak bizonyulhatnak, ha javítani akarod befektetési ismereteidet és készségeidet.

Ezekből a könyvekből értékes betekintést nyerhetsz a pénzügyi világ elitjébe, és a megszerzett tudást  egy nyereséges stratégia kidolgozásában is kamatoztathatod.

1.  Benjamin Graham: Az intelligens befektető

Az értékalapú befektetés vitathatatlan atyja, Benjamin Graham, az egyik legjobb a szakmában, aki befektetéseivel hosszú évtizedeken keresztül felülmúlta a piaci hozamokat. Könyveivel megalapozta a részvényelemzés ma is használt módszereit.

Három könyve közül a magyarul is megjelent Intelligens Befektető kifejezetten a hétköznapi befektetőknek szól. Graham „értékalapú befektetésről” alkotott filozófiája – amely megóvja a befektetőket a komoly hibáktól, és megtanítja őket, hogyan alakítsanak ki hosszú távú stratégiákat – Az intelligens befektető című művet 1949-es első kiadása óta a részvénypiac bibliájává tette .

2. Philip A. Fisher: Közönséges részvények - Rendkívüli profitok  

A pénzügyi elemzés világának úttörője, Philip Fisher jelentős befolyással volt a modern befektetési elméletre, és minden idők legbefolyásosabb befektetői közé tartozik. Elsőként értékelte a részvényeket a piaci trendek és abszolút értékük helyett potenciális növekedési lehetőségeik alapján, számos napjainkban népszerű befektetési elmélet alapját rakva le ezzel. A hosszú távú növekedési részvények kiválasztására vonatkozó elveit, illetve a rövid távú kereskedéssel szemben lévő előnyeit vezető pénzügyi szakemberek is tanulmányozzák és alkalmazzák.

A Közönséges részvények - rendkívüli profitok című könyvből megismerhetjük filozófiáját, és a részvénybefektetések legfontosabb szempontjaival kapcsolatos, rendkívül értékes meglátásait. Megalapozott irányelveket kaphatunk arról, hogy mikor és mit vegyünk, milyen okok miatt adjunk el, illetve elolvashatjuk a haszonkulcsokkal és osztalékokkal kapcsolatos véleményét.

3. Peter Lynch: Sikerrel a tőzsdén

Peter Lynch az USA egyik legnagyobb befektetési alapjának, a Fidelity Magellan Fund-nak volt a menedzsere 1977 és 1990 között, és híres róla, hogy ez idő alatt az alap mérete 18 millió dollárról 14 milliárdra nőtt, vagyis évente átlagosan 29%-os hozamot ért el.

Sikerrel a tőzsdén című könyvét mindenképp olvassa el az, aki szeretné megismerni a részvényekbe történő befektetés alapelveit és módszereit, de nincsen semmilyen előképzettsége.

Mivel a könyv nem sokkal az 1987-es tőzsdekrach után készült, elsősorban a 70-es és a 80-as évek befektetési klímájával foglalkozik, ami a maihoz hasonló recessziós környezet volt. 

4. Burton G. Malkiel: Bolyongás a Wall streeten

Burton Malkiel a Bolyongás a Wall Street-en című könyvében leírta: szerinte a befektetési alapkezelők „tudás”-ról beszélnek, de a nagy semmit adják el. Mindezért jár nekik 1,5-3% évente az alap teljes állományából, amit szerintük aktívan menedzselnek, így tudásuk és jó döntéseik rengeteget hoznak az alap, s így a befektetők számára. Malkiel szerint viszont semmilyen alapvető vagy technikai elemzés nem segít a piac legyőzésében, következésképpen, ha véletlenszerűen vásároljuk a részvényeket és megtartjuk azokat, legalább olyan eredményt érhetünk el, mint a befektetési alapkezelők. Mint minden jó akadémikus, Malkiel is sok statisztikával támasztja alá érvelését.

5. Warren Buffet – Lawrence A. Cunningham: Warren Buffett jelenti

Warren Buffett az elmúlt 50 év legsikeresebb gyakorló befektetője, véleményformáló, akinek piaci lépéseit milliók figyelik lélegzetvisszafojtva, hiszen befektetési filozófiája kiállta az idő próbáját. Az 1973-as olajválság, az 1987. októberi fekete hétfő, az 1990-es évek végének technológiai lufija és annak kipukkadása, majd a 2008-as összeomlás mind-mind olyan piaci sokk volt, amelyből Buffett és vállalata, a Berkshire Hathaway eredményesen jött ki. Ötven éven át nem tart ki a szerencse, egy-két jól sikerült húzással nem lehet a részvénypiaci indexeket tartósan felülteljesíteni, ehhez több kell. Olyan tudás, amiért Warren Buffett méltán kiérdemelte az „omahai bölcs” elnevezést.

Buffett üzlettársai – a Berkshire részvényesei – évről évre felbecsülhetetlen értékű informális oktatásban részesülnek a közvetlen és nyílt hangvételű levelekből, amelyekben elnökük a vállalat eredményeiről számol be, s őszintén vall befektetési filozófiájáról.

Az elmúlt mintegy harminc év írásaiból állt össze a befektetések és a vállalatvezetés fontos témaköreit taglaló könyv. Talán nem magától értetődő, hogy miért ír egyebek mellett a vállalatirányításról, az akvizíciókról, a fúziókról vagy éppen a számviteli politikáról, de az olvasás közben kiderül: ezen üzleti területek megértése és helyes megítélése elengedhetetlen a Buffett-féle befektetési eredményekhez.
Warren Buffett mindent őszintén és kendőzetlenül elmesél, így nem marad más feladatunk, mint elolvasni a könyvet, s követni befektetési filozófiáját.

+1 Robert T. Kiyosaki - Gazdag Papa, Szegény Papa  

Robert Kiyosaki nem volt jó tanuló az iskolában. Nem mintha ne lett volna elég intelligens, csak másképpen tanult, mint azt a tanárok elvárták tőle. Robert később talált egy mentort, aki a pénzről és a befektetésről oktatta – és olyan sikeres lett, hogy már fiatalon vissza tudott vonulni. A Gazdag Papa, Szegény Papa című könyvében nem csak személyes történetét osztja meg, hanem megmutatja azt is, hogyan kell napjainkban pénzügyileg helyes döntéseket hozni. Ez az olvasmányos stílusban megírt mű gyors indulást adhat személyes sikerekhez, mert megtanít a pénz nyelvén beszélni, és megtudhatjuk belőle, miként tud értünk dolgozni a pénz.

Ezeket olvastad már?

TÉNYLEG ARANYBA KELL FEKTETNI? LEHET, HOGY NEM IS OLYAN JÓ DÖNTÉS, MINT HINNÉD...
TUDTAD, HOGY KEVESET IS ÉRDEMES? ÚTMUTATÓ A SIKERES MEGTAKARÍTÁSHOZ!
HONNAN LEHET PASSZÍV JÖVEDELMED?

 

 

Már követem az oldalt

X