TudatosVegasz

5 tipp, hogy jövőre jobban bánj a pénzzel

Megmutatjuk, hogyan végezz éves pénzügyi ellenőrzést, és miképp készülj fel az új évre!

Ahogy évente minimum egyszer felkeressük a háziorvosunkat, hogy megbizonyosodjunk róla, minden rendben van, ugyanúgy jó volna éves pénzügyi ellenőrzést tartanunk. 

Az év vége remek alkalom lehet arra, hogy megállj, és megnézd, a megfelelő irányba haladsz-e. Az éves pénzügyi ellenőrzés is ezt a célt szolgálja: lehetőséget ad, hogy megvizsgáld, miképp gazdálkodtál az elmúlt évben. Aláírom, nem hangzik túl kellemes programnak – ám annál hasznosabb és kifizetődőbb a jövőre nézve! 

1. Ülj le egy 30 perces családi pénzügyi riportra

Azt javaslom, hogy készíts egy 30 perces családi pénzügyi riportot. Gondolj át néhány kérdést: 

  • Teljesítetted a pénzügyi céljaidat?
  • Megfizetted a tartozásaidat, amire ígéretet tettél?
  • Tartottad a költségvetésedet?

Ha megvan, a családdal, pároddal, vagy akivel közös kasszán vagy, beszéljétek át őszintén és alaposan, hogy jól vagytok-e így a jelenlegi helyzettel együtt. Ha vannak olyan területek, amelyeken úgy vélitek, javítani kell, próbáljatok kialakítani egy tervet most. Nincs jobb idő a változásokra, mint a jelen.

2. Tarts adósság-diétát

Valószínűleg magadban most azt gondolod: „Ez nem fog menni! Nem fogok az adósságom miatt aggódni az ünnepek alatt!”. Ám a tapasztalat mégis azt mutatja, sokan ilyenkor vesznek fel hitelt, ami egyrészt érthető, másrészt viszont felveti a kérdést, hogy valóban szükséges-e. Azt javaslom, mérlegelj, és ha teheted, próbálj meg kijönni hitel nélkül év vége felé is: a növekvő adósság mindenképpen károsítja a pénzügyi helyzetedet. 

3. Gondolkodj a nyugdíjon

Te évente legalább öt órát töltesz azzal, hogy finomítod a nyugdíjtervedet? Megtaláltad a képletet, amely számodra egyedülálló? Tudod, hogy mennyi pénzt kell megtakarítanod a nyugdíjazásodhoz?

Ne felejtsd el, hogy ennek a képletnek a kitalálása tervezést igényel, ami pedig időt. Szóval, lehet, hogy éppen az ünnepek alatt a legalkalmasabb elkezdened felkészülni a boldog nyugdíjas évekre.

4. Vedd igénybe az adójóváírást

Ha bérből élsz, akkor fontos, hogy kihasználd azokat a törvény adta lehetőségeidet, amikkel a pénzed gyarapítani tudod. Több megtakarítási formába történő befizetett összeg után igénybe vehetsz adójóváírást. Ilyen az Önkéntes nyugdíjpénztár, a Nyugdíj előtakarékossági számla, a nyugdíjbiztosítás és az egészségpénztári számla is. Az életkorodtól függ, melyikkel jársz jobban.

Ha csak 10 éved van hátra a nyugdíjig, akkor vegyél NYESZ számlára költségmentes állampapírt. Ha még 20-30 éved van a nyugdíjig, akkor nem biztos, hogy az Önkéntes Nyugdíjpénztár, NYESZ és Nyugdíjbiztosítás a legjobb módja a takarékosságnak. Lehet, hogy te sem tudod: az önkéntes pénztárakra járó 150 000 forintos adójóváírást máshogy is ki tudod használni. Nyiss egy (vagy kettő) egészségpénztári számlát, lehetőleg olyat, ami már önsegélyező pénztár is, és fizess be 500 000 forintot, majd kösd le ezt az összeget két évre. Erre is kapsz 10% adójóváírást! Így teljes mértékben kihasználhatod az évi 150 000 forint adójóváírást.

5. Nézd meg a TBSZ számlád

Lejár a TBSZ számlád, de a rajta levő állampapírod majd csak jövőre, vagy még később fog lejárni? A lejáró Tartós Befektetés Számlák általában tele vannak később lejáró, még kamatadó-köteles állampapírokkal. Mit lehet ilyenkor tenni?

Meg lehet hosszabbítani a TBSZ-t, erről decemberben kell nyilatkozni, ekkor újrakezdődik a 3, vagy 5 év. Ebben az esetben azonban arra vigyázz, hogy a TBSZ-re vett, idén június elseje után kibocsátott, egyébként alapból kamatadó-mentes állampapír is adózóvá válik, ha olyan TBSZ-en van, amit futamidő alatt feltörtél. Ha nem élsz a TBSZ meghosszabbításával, akkor január elsejével normál számlává válik és attól a naptól az értékpapíron elért eredmény adóköteles lesz.

Gondold át: az új állampapírok, amelyeket most tudsz venni, kamatadómentesek és lehet, hogy kamat szempontjából is jobbak, mint a lejáró TBSZ-en lévő állampapírjaid. És azt is mérlegeld, megéri-e hosszabbítani a TBSZ-t, vagy hagyni kifutni az állampapírokat, esetleg visszaváltani, és venni helyettük kamatadómentes, új sorozatú állampapírokat.

Macera, de megtérül – szó szerint!

Ajánljuk még:

Unatkozunk, tehát vagyunk: hová tűnt a semmittevés és az álmodozás az életünkből?

Az elmúlt hónapokban a szokásosnál többször utaztam vonaton. Ahogy bámultam az elsuhanó tájat, a kocsiban azt vettem észre: kis túlzással nem múlt el úgy egyetlen perc sem, hogy ne pittyent volna valaki telefonja. De enélkül is azt bújták az utasok. Az okostelefon egy rendkívül hasznos eszköz, sokunk életét megkönnyíti a létezése. Mégis... már nincs időnk egy kicsit befelé fordulni, álmodozni, az életünk dolgain elmélázni – pedig ez fontos a lelki egyensúly és a személyiségfejlődés szempontjából is.

 

Már követem az oldalt

X