Szocio

Az Élelmiszerbank hétvégén személyesen és online is várja az adományozókat!

A 2020-as évben talán méginkább szükség van a különböző adománygyűjtésekre, ám az ebben dolgozó önkéntesek munkáját jócskán korlátozta a koronavírus-járvány. Hétvégén az Élelmiszerbankon keresztül segíthetünk a nélkülözőknek, az ország 250 pontján vásárolhatunk nekik tartós élelmiszert. Részletek az interjúban.

Idén is megrendezi szokásos év végi gyűjtését a Magyar Élelmiszerbank Egyesület – november 27-től november 29-ig – négy nagy kereskedelmi lánc áruházaiban várják az önkéntesek az adakozók tartós élelmiszeradományait. A különböző korlátozások miatt sokkal nehezebb dolga van idén az Élelmiszerbanknak: a vásárlási idősáv e heti bevezetése miatt csak délelőtt 10 órától várják az adakozó kedvű vásárlókat szombaton és vasárnap, egészen délután 18 óráig, pénteken pedig 14.00 – 18.00 között.

Sczigel Andreával, a szervezet külső kapcsolatok igazgatójával beszélgettem.

Hol lesznek jelen ezen a hétvégén, merre találják önöket, akik tartós élelmiszerrel szeretnének segíteni?

Több mint 250 áruházban, 160 településen lesznek jelen az Élelmiszerbank önkéntesei. Országszerte 4 nagy kereskedelmi lánc áruházaiban találnak meg bennünket most hétvégén a vásárlók. Az akcióban részt vevő boltok pontos listáját az Élelmiszerbank honlapján mindenki megtalálja. 

Kiknek segítenek ezzel a gyűjtéssel?

Alapvetően azok a rászorulók kapják a vásárlók által adományozott élelmiszereket, akik az adott településen élnek. Akciónk országos, így közel 160 településen jelen leszünk önkénteseinkkel. Az Élelmiszerbank év közben is folyamatosan segíti a rászorulókat. Az Egyesület alaptevékenysége eltér a mostani akciótól, hiszen élelmiszerfelesleget gyűjtünk össze gyártóktól és kereskedőktől, melyet eljuttatunk a nélkülözőknek. 

A koronavírus-járvány miatt több lett a nélkülöző a korábbi évekhez képest?

Adataink nincsenek erre vonatkozóan, de azt már most látjuk, hogy még inkább elkél a segítségünk, ugyanis az átlagosnál sokkal több kérés érkezett hozzánk az elmúlt hónapokban. Mindig nehezebb az év végi időszak, amikor hideg van, amikor ünnepekre készülnek az emberek, mindig többen fordulnak hozzánk. Ám idén ez az igénynövekedés sajnos már év közben is látható volt. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy a nehezített körülmények ellenére megtartsuk a hétvégi akciónkat. 

Ezek a nehezített körülmények mennyire befolyásolják a gyűjtést és az ezt követő osztást? Idén sokan elveszítették a munkájukat, sok család ünnepi asztalára is vélhetően kevesebb étel jut. 

Nagyon küzdünk azzal, hogy minden gyűjtőpontnál legyen megfelelő számú önkéntes, de természetes, hogy sokan nem tudják vállalni ilyen körülmények között ezt a feladatot. Sokkal nagyobb energiába telt ebben az évben kiállítani azokat az önkéntes csapatokat, akik fogadják a boltokban a vásárlókat.

Azt még nem tudjuk, hogy milyen hatással lesz a vásárlókra ez a különleges helyzet, hogy mennyire befolyásolja a járvány az adományozási hajlandóságot.

Csak remélni tudjuk, hogy a nyitottság az emberekben nem változott az elmúlt évekhez képest. Mivel élelmiszerosztást egész évben folytatunk alaptevékenységünk mentén is, sikerült kialakítanunk egy biztonságos mechanizmust a Coviddal terhelt hónapokban, betartva minden járványügyi intézkedést. Ezzel nem lesz probléma az ünnepek közeledtével sem. 

Tavaly, a karácsony előtti gyűjtés alkalmával 280 tonna tartós élelmiszert tudtak eljuttatni a nélkülözőkhöz. Ez hatalmas mennyiség. Körülbelül hány családot érintett?

Tavaly 200 áruházban gyűjtöttünk, idén már 250-ben vagyunk jelen. Így abban bízunk, hogy a 2020-as év nehezített körülményei ellenére legalább ugyanannyi adomány össze tud gyűlni, mint a korábbi években. Tavaly valóban 283 tonnát gyűjtöttünk az adakozókedvű vásárlóknak hála, ami 57.000 nélkülözőnek jelentett segítséget.

Mik azok a termékek, amelyekre igazán nagy szükség van?

Olyan termékekre kell gondolni, amik hosszú távon tudnak segíteni a nélkülözőknek. Például a tészta, rizs, különböző konzerv készételek, a tartós tej, a bébiétel nagyon jól jön, olyan tartós élelmiszerekre van tehát szükség, amikből könnyen elkészíthető egy ebéd vagy egy családi vacsora. Fontos, hogy a hétvégi akcióban hűtést nem igénylő élelmiszereket várunk.

Gyűjtünk édességet, csokoládét is a gyerekeknek, hiszen sokuknak ez a karácsonyi ajándékot jelenti majd. 

Idén, első alkalommal online is le lehet adni ezeket az adományokat.

Így van, idén a Tesco online felületén is megtalálhatóak az Élelmiszerbank Adománycsomagok, egészen december 9-ig. Ha valaki ezeket a termékeket online megvásárolja, ugyanúgy eljut hozzánk, és mi továbbítjuk a rászorulóknak még karácsony előtt.

A tél kezdete, az ünnepek közeledte sűrű időszak az Élelmiszerbank életében is. Az év többi napján hogyan tud segíteni egy magánember?

A most hétvégi gyűjtésünk során várjuk a magánemberek által vásárolt adományokat, ezt az akciót csak november végén rendezzük meg. Az Élelmiszerbank alapműködése során a különböző élelmiszeripari cégeknél felesleggé vált élelmiszereket gyűjti össze és juttatja el a nélkülözőkhöz. Élelmiszer-felesleget magánemberektől nem tudunk átvenni élelmiszer-biztonsági okokból,

de pénzzel tudnak bennünk támogatni, ami hatalmas segítség, hiszen nonprofit szervezet vagyunk.

Az élelmiszer-felesleget a felajánló cégektől mindig ingyen vesszük át, azonban az élelmiszermentés komoly logisztikai, szállítási, raktározási költségekkel jár. Az ezekre fordított anyagi hátteret nekünk kell valahogy biztosítanunk. Ebben tudnak segíteni magánemberek pénzadományokkal: 3.000 forint támogatásból nagyjából 90.000 forint értékű élelmiszert tudunk a rászorulókhoz eljuttatni, ami nagyon szép hatékonysági szorzó. 

Évente hány emberhez jut el összesen az Élelmiszerbank támogatása?

Ez a szám minden évben változik, de nagyjából évente 250.000 nélkülöző embernek tudunk ily módon segíteni. Bízunk benne, hogy ez idén sem lesz másként. 

Ajánljuk még:

Ritka betegségnek hívjuk, de 800 000 ember szenved tőle: az orvoslás egy különleges „senkiföldjén” jártunk

Mielőtt tavaly tavasszal akár állami támogatás keretein belül is elérhetővé vált a magyar SMA-betegek számára a világ jelenlegi legmodernebb életmentő terápiája, időről-időre szívszaggató kampányokkal találkozunk a mainstream, de különösen a közösségi médiában: 700 millió forintos gyógyszerre gyűjtenek SMA-val született kisgyermekeknek, hogy a világ legdrágább gyógyszerét megkaphassák, különben… Ezt a példát már ismerjük, de a többi 8-10 ezer ritka betegséget és a csak Magyarországon 7-800 ezer, valamilyen ritka betegségben szenvedő történetét aligha. Ők is a társadalom szinte láthatatlan színfoltja, és csak reménykedni tudunk, hogy az orvostudomány fejlődése és a gyógyszeripari fejlesztések nyomán egyszer esélyt kapnak a teljes életre.

 

Már követem az oldalt

X