Szép

Lehet igazán ijesztő a hajhullás – egy hajanalízis tanulságai

Hullik, törik, fénytelen, gyenge, olyan, akár a szénakazal, kezelhetetlen, csak a baj van vele. Hányszor okozott, okoz bosszúságot a hajunk, mert nemcsak eltér attól, amilyennek látni szeretnénk, de ijesztően meg is ritkulhat.

Mindannyian érzékenyek vagyunk a haj egészségére és szépségére – mert nem takargathatjuk éjjel-nappal sapkával-kendővel a fejünket. A hajunkat nem tudjuk sminkkel felturbózni, a haj őszinte, szabadon szép igazán, és valóban nem mindegy, milyen állapotban van. De mit tehetünk, ha hirtelen látványosan romlik hajunk állapota, akár egy hosszan tartó folyamat egy állomásán mi magunk ébredünk rá, hogy baj van?

Alapesetben (és ezen szinte mindenki átesik), fodrászt, sampont váltunk, riadtan keressük a külső-belső csodaszereket és amikor hipp-hopp nincs változás, talán akkor ijedünk meg igazán.

Tudnunk kell, hogy a haj, akárcsak a bőrünk, hűen jelzi egészségi állapotunkat. Beszámol életmódunkról, táplálkozási szokásainkról, azt is elárulja, mennyi folyadékot fogyasztunk, rámutat az ész nélküli diétákra, alvásminőségünkre is. Árulkodik arról is, mennyi stressz ér bennünket, azokkal hogyan birkózunk meg, és természetesen jelzi a rejtett betegségeket, a hormonváltozásokat is.

Ebből is látszik, hogy a legtöbb esetben mit sem ér egy egyszerű samponváltás – ha látványosan vagy tartósan jelez a haj, akkor az okot kell megkeresni, és ehhez szakember segítségét érdemes kérni – például egy magasan képzett, tapasztalt hajanalitikusét vagy bőrgyógyászét.

Én is így tettem, hiszen ahogy írtam is erről már, régóta küzdök gyenge, rossz minőségű és igen sérülékeny hajammal, amelynek állapotán sokat rontott egy rövid időn belül kétszer bevállalt szőkítés. Ijesztően hullani és törni kezdett a hajam, elveszítette minden rugalmasságát. Ricinusolajjal egy időre meg tudtam állítani a hajhullást és közvetlenül a hajpakolás, hajmosás után érezhetően jobb lett a helyzet, de a hetek múltak és igazi, valóban tartós minőségi változás nem történt.

Egy tapasztalt hajanalitikushoz, Kelemen Annamáriához fordultam, aki nagyon sok éve dolgozik ezen a területen. Mindenképp segítséget akartam kérni, mert éreztem, ezen a helyzeten nem segít a házilag kimódolt (és bizonyos fokig jól működő) hajpakolás. Én már egy sor laborvizsgálati eredménnyel érkeztem a hajanalitikushoz, mert tudtam, hogy gyulladás vagy akár hormonszintváltozás is okozhatja a kémiai kezelés pusztítása mellett a hajszálak hullását.

A megbeszélt időpontra érkeztem, a vizsgálat előtt körülbelül 3 nappal mostam meg utoljára a hajam. Ez fontos, mert így látható jól a fejbőr működése, mennyi faggyút termel, mennyire zsírosodnak a hajszálak, milyen a hajszálak, a fejbőr hidratáltsága, milyen gyors, mekkora mennyiségű a különféle (például keratin) lerakódás a hajtüszőknél. Mikrokamerás fejbőr- és hajszálvizsgálat (hajhagyma) következett, ahol 300-szoros nagyításban tudtam én is rátekinteni az aktuális állapotra.

A laborvizsgálatokból és a hajhullás mintázatából (típusából) gyorsan kitűnt, hogy nem szervi gyulladás és nem is hormonszintváltozás okozza a hajhullást.  Egy általános jellegű (diffúz) hajhullásról van szó esetemben, amely nagy valószínűség szerint a tápanyagszegény és dehidratált fejbőr eredménye, melyet a kihúzott hajhagymák állapotából, formájából láthattunk. Ezt a meglátást erősítette meg a keringési rendszerem gyengesége, valamint az is, hogy tudom, vannak gondok a béltraktusban is – nem szívódnak fel megfelelően a szükséges tápanyagok. Ez sajnos régi nóta nálam.

A diagnózist azonban egy nagyon részletes anamnézisfelvétel előzte meg, ahol a hajgyógyásszal pontról pontra sorra vettük életmódomat, táplálkozási, folyadékbeviteli szokásaimat. Fontos volt az is, hogy mennyi stressz éri a szervezetemet. Beszámoltam hajápolási rutinomról, és a hibákat sem hallgathattam el, de nem is lehetett, hiszen a hajam állapota mindenképp elárulta a dupla szőkítést / túl forró vasalást, és a sérült hajat tovább roncsoló hajápolási termékek használatát.

A mikrokamerás fejbőr- és hajszálvizsgálat és a több mint félórás beszélgetés után írt egy személyre szabott és a haj állapotára vonatkozó, iránymutató kezelési tervet, amelynek csak egy része azoknak a gyógynövényes termékeknek a használata, amelyet ő ajánl (és amelyek elfogadása nem kötelező jellegű), de a kezelési terv fontos eleme például a rendszeres, a felsőtestet (így az arcot, vállat, nyakat, fejet megmozgató) sport javaslata is, hiszen akár egy állandósult görcsös feszülés, 

egy merev hát- és nyakizom is okozhat olyan állapotot, rossz vérkeringést, ami miatt hajhullás következik be.

Amiért nagyon is rokonszenves volt a vizsgálat hangulata és menete, az a rám fókuszáló figyelem, a teljes szervezetet érintő, a kiváltó okot precízen és intenzíven kutató anamnézis felvétele és a holisztikus gondolkodásmód. Valamint az őszinteség is, amely során teljesen nyilvánvaló volt, hogy nem árul zsákbamacskát a szakember: lehet olyan helyzet, állapot, amikor minden jószándéka ellenére sem tud segíteni. Egyszerűen azért, mert olyan hajvesztésről van szó, amely megállíthatatlan vagy visszafordíthatatlan.

Szerencsére esetemben nem erről van szó, és ugyan kiderült, hogy tápanyagszegény a fejbőröm és nagyon gyengék a hajhagymák, de azért van utánpótlás (van „babahaj”), csak éppen a jelenleginél nagyobb gonddal kell azok tápanyagellátásáról gondoskodnom. Kívülről gyógynövényes, kifejezetten erre az állapotra kifejlesztett termékekkel, belülről pedig a megfelelő, az én állapotomban szükséges vitaminokkal, folyadékbevitellel, vérkeringés serkentésével. Így nem feledkezhetek meg a rendszeres, nemcsak az általános jellegű, de a célzottan a felsőtestre irányuló testmozgásról, a vérkeringést serkentő fejbőrmasszázsról sem, ahogy a megfelelő minőségű légzés is fontos elem a folyamatban. Mert tápanyagokra, vízre és oxigénre egyaránt szüksége van a fejbőrömnek – ehhez pedig megfelelő keringésre.

A hajanalitikus szakember azt is elmondta, hogy egyre több hasonló állapotban érkező emberrel találkozik, és ami meglehetősen elgondolkodtató az az, hogy nagyon sok fiatal érkezik hozzájuk. Sőt gyerekek is, akiknek különféle mintázatban hullik a hajuk. Gyerekeknél jellemzően a nagyon magas stressz / életmódbeli gondok, a rossz minőségű táplálkozás és mozgásszegény mindennapok vannak a háttérben, fiataloknál szintén ezek az okok állnak fenn, illetve az, hogy a túl korán bevállalt és rosszul kivitelezett hajbeavatkozások (festések) miatt hullik, ritkul a haj.

Azt is megtudtam, hogy

legalább annyi nő, mint férfi kér segítséget,

de férfiaknál természetesen az androgenetikai alopécia (AGA) miatti hajvesztés kerül középpontba, míg a nőknek csak egy része szenved ettől. Nőknél is lehet azonban hormonális hátterű gond a súlyos hajvesztés mögött, akár az ösztrogén-progeszteron szint elcsúszása, (nem csak menopauzában) de akár pajzsmirigybetegség is.

A szakember arra biztat mindenkit, hogy a tünetek jelentkezésekor kérjenek (háziorvostól vagy, ha tovább kell menni, szakorvostól) beutalót vérvételre, vizsgálatokra, mert a háttér teljes feltárása elengedhetetlen ebben a folyamatban. Hiszen akár egy, még fájdalommal nem jelentkező, de már gyulladásban lévő fog is okozhat súlyos panaszokat, ahogyan egy gyakran visszatérő nőgyógyászati probléma is gyengítheti a hajszálakat. A hajanalitikus is akkor tud hatékonyan segíteni, ha rálátása van a teljes háttérre, hiszen annak megfelelően tud közreműködni a hajhullás megállításában, a hajszerkezet megerősítésében.

Amennyiben valóban olyan mértékű az alopécia vagy olyan ok van mögötte, amely miatt az állapot nem fordítható vissza, akkor is van segítség, hiszen néhány éve már bionikus hajprotézisek felhelyezésére is van lehetőség. Ezek a korábban ismert és alkalmazott parókákkal szemben olyan innovatív megoldást kínálnak, amely mellett teljes értékű életet lehet élni – akár sportolni, úszni is. További előnye a hajprotéziseknek, hogy szinte észrevehetetlenek, nincs kellemetlen helyzet, kapkodás, hajigazgatás.

A szakember tapasztalata szerint ezek az előnyök nagyon sok stressztől kímélhetik meg az embert, de ezt csak az tudhatja, akinek napi szintű gondot jelentett a saját haj elvesztése és az abból fakadó önértékelési problémák. A haj elvesztése vagy látványos megritkulása ugyanis (különösen nőknél) olyan jellegű önbecsülési gondokat hozhat, amely a munkahelyi, társas és a magánéleti kapcsolatokra is súlyosan kihathat. Egy hajvesztéssel megküzdő nő akár végletesen bezárkózhat, hiszen nem szívesen mutatkozik „valós” állapotában más emberek előtt. És ugyan mindannyian tudjuk, hogy az a jó, ha képesek vagyunk önmagunkat elfogadni, felvállalni hiányosságainkat és gyengeségeinket is, azt azért szintén tudjuk, hogy nagyon hosszú út vezet el az ehhez szükséges bátorság megszerzéséig. Az a jó, ha van olyan megoldás, amely ezen az úton segítség lehet.

Nyitókép: Bryan Dijkhuizen / Unsplash

Ajánljuk még:

HAJFESTÉS HAGYMÁVAL?! KIPRÓBÁLTAM!
ILLATOS, KÉNYEZTETŐ ÁPOLÓSZEREK A KONYHÁBÓL CSEREPES AJKAKRA
ÍGY PRÓBÁLOM LEGYŐZNI A GENETIKÁT: ÖRÖKÖS HARCBAN A PUHA, FIATALOS KÉZBŐRÉRT

 

Már követem az oldalt

X