Szép

Kagylóborotvától a rizsporos parókáig: A férfi-szépségápolás él, és élni fog!

Ha más szemmel nézzük a történelmet, egy dolog bizonyos: a férfi szépségápolás egyáltalán nem újkeletű dolog!

 

Manapság már egész elfogadott, hogy nem csak a hölgyek válogathatnak a szépségápolási termékek közül, a férfiak körében is egyre nagyobb a kereslet mindezek iránt, hiszen ők is szeretnének igényesek, fiatalosak és ápoltak maradni. És ha belegondolunk, mindez nem újkeletű: nem csak a 2000-es évek elejétől lett olyannyira „divatos” az urak szépségápolása! 

Ami nem mindegy: az alapvető borotválkozás

A férfiakat erősebb szőrzettel áldotta meg a természet, és ők ezt már az őskorban is próbálták ellensúlyozni. A szőr eltávolítására, a kor adottságainak és tapasztalatainak megfelelően, már ekkor is készítettek éles,

pattintott kőeszközöket és kagylókat, majd azzal végezték a korabeli „borotválkozást”.

Egyiptomban a fej borotválása kötelező volt, később a Római Birodalom és az ókori Görögország is követte ennek gyakorlatát. A harcok során higiéniai és biztonsági okai is voltak az arcszőrzet eltávolításának (pl. az ellenség ne tudjon belekapaszkodni, élősködők ne telepedjenek meg, seb esetén ne történjen elfertőződés). Az idők folyamán azonban számos fejlődésen mentek keresztül a borotvák, megváltozott anyaguk és formájuk is. A szőrtelenítéshez kapcsolódóan rengeteg szépségápolási termék jelent meg: preshave (szőrpuhító), borotvakrémek- és habok, arcszeszek és aftershave szerek (borotválkozás utáni nyugtató és hidratáló hatással bíró kencék).

Férfitrendek napjainkig

A borotválkozás azonban nem az egyetlen dolog, ami az ókor óta a férfiak szépségápolásához tartozott. Egykoron ismert volt például a „cosmetae” szó, amit azokra a római rabszolgákra használták, akiknek feladata a férfiak illóolajokkal való megfürdetése volt. Az olajok ebben az időben a bőr puhítására és a testszag elfedésére szolgáltak. A fennmaradt történetek szerint Nagy Sándor egyik első dolga az volt, miután Darius királyt legyőzte, hogy a sátrában található eszméletlen értékkel bíró balzsamokat és parfümöket tartalmazó ládát azonnal elvitette.

Később, a 16. században az arc és a haj fehérítése számított „trendinek”, így

a férfiak lúggal fehérítették a hajukat, ami hajhullást eredményezett…Tehát elterjedtek a rizsporos parókák és a fehérítő púderek.

Ám mivel ólom és arzén keverékéből készült a férfiak kozmetikuma is, sokan szó szerint megszenvedtek a szépségükért, sőt bele is haltak.

A 19. század végére a letisztult, hibátlan, tökéletességre törekvő kinézet átváltott a zord külsőre, az arcszőrzet meghagyása és markánsabb vonalak biztosítása mellett. 

Mára (talán) eljutottunk oda, hogy egyáltalán nem hiúság kérdése, ha egy férfi kozmetikumokat használ: sokkal inkább az ápoltság és a higiénia jele, hiszen minden fürdőszobában ott a szappan, a tusfürdő, a testápoló, a sampon, a borotvahab, az arcszesz, a parfüm vagy akár a szakállápoló olaj. És még mindig sorolhatnám tovább. És persze a nők is egyöntetűen állíthatják, hogy imádják a kellemes „pasiillatot”...

Ha áttérünk az arcápolásra, és összehasonlítjuk a férfi és a női arcbőrt, akkor elmondható, hogy az urak arcbőre zsírosabb, mint a hölgyeké, és pórusaik is tágabbak – vagyis a szennyeződésre is hajlamosabb. Éppen ezért kardinális napirendi pont a tisztítása, hiszen a tágabb pórusok ezáltal ki tudnak tisztulni, és az arcbőr is egészségesebb marad. Érdemes természetes összetevőkből álló ápolószereket használni, így jóval kisebb az esélye az irritációnak.

Milyen termékeket tanácsos mindenképp beszerezniük a férfiaknak?

1.      Bőrradírt, amely nem tartalmaz nagyobb mechanikai radírozó szemcséket (pl. magőrlemény), ezáltal nem tudja megsérteni a bőrt.

2.      Hidratálókrémet, amely borotválkozás után is jól jön, és lehetőleg E-vitaminban gazdag. Ha valaki nyitott rá, az aloe vera gél is csodákat tud tenni.

3.      Arctonikot, mivel a tonik használatával tisztulnak és valamelyest össze is húzódnak a pórusok – tehát kevésbé szennyeződik az arcbőr.

 

 

Már követem az oldalt

X