Szép

A maszk nem ápol, csak eltakar: bőrápolási kisokos vírusidőben

A téli időszak nemcsak a lelkünket árnyékolja be, hanem a testünkre, ezáltal pedig a bőrünkre is rossz hatást gyakorolhat. A kedvetlenség és fáradékonyság, na meg a kiszáradt kezek és arc azonban a tavasz beköszöntével könnyen rendbe hozhatók. Az előbbin a napsugarak, az utóbbin pedig az odahaza is egyszerűen elkészíthető pakolások segíthetnek. Török-Palánkai Lili kozmetikus tippjei következnek.

A helyes bőrápolás mindig a bőr alapos letisztításával kezdődik, ha ezt nem tesszük meg minden reggel és este, akkor felesleges bármelyen drága krémet vagy szérumot megvásárolnunk, ugyanis az nem fog megfelelően felszívódni, így aztán hatni sem. Erre a célra a sima micellás víz nem elegendő, mert nem lesz tőle tökéletesen tiszta az arcunk. Előtisztításként és smink lemosására ugyan jó, ám a mélytisztításra nem alkalmas.

A kozmetikus szerint a tévhitekkel ellentétben a reggeli arctisztítás is ugyanolyan fontos, mint az esti, hiszen éjszaka is termelődik faggyú és verejték, ezeket pedig nem oldja fel a csapvíz, mivel nagyobbik részük zsírban oldódik – ez az oka annak, hogy mindenképpen szükség van egy kíméletes arctisztítóra, ami nem teszi tönkre a bőr savköpenyét. Ez a tisztító lehet krémes vagy géles állagú is, mindegy, fontosabb viszont, hogy minden esetben bő vízzel mossuk le! Azoknak, akiknek zsírosabb a bőrük a szakértő egy enyhén habzó, géles lemosót ajánl, azoknak pedig, akiknek száraz, víz- vagy zsírhiányos a bőre, mindenképp egy krémes arctejet javasol, amivel egyébként még a smink is könnyedén eltávolítható.

A lemosót közvetlenül helyezzük a bőrünkre, majd egy vattakoronggal vagy egy pamutkoronggal, esetleg mikroszálas kendővel – ez utóbbiakat a kozmetikus is preferálja, mert környezetbarátabbak – töröljük le, végül bő vízzel öblítsük le és töröljük szárazra az arcunkat. Ezenfelül fektessünk hangsúlyt magára a technikára is. Vagyis a szemkörnyéktől belülről kifelé, felfelé irányuló mozdulatokkal haladva távolítsuk el a sminket. Az arcunkat mindig lentről felfelé és kifelé simító mozdulatokkal tisztítsuk meg.

Mindezek után a tonik használatáról sem szabad megfeledkezni, de érdemes jól megválasztani, milyen termékhez nyúlunk. Kevesen tudják, hogy a toniknak korábban PH-helyreállító szerepe is volt, viszont, azt is jó tudni, hogy ha nem használunk nagyon erősen lúgos szappant, lemosót, akkor a bőr képes önmaga egyensúlyban tartani az egészséges PH-szintet. Lili sem a túl erős lemosást, sem pedig az alkoholos tonikot nem ajánlja, mivel mind a kettőnek szárító hatása van. A bőrünk természetes PH-ja pedig alapjáraton enyhén savas, ezért nagyon fontos, hogy ne toljuk el még lúgosabb irányba a különböző tisztítókkal, mert az felboríthatja, károsíthatja a bőrünk védekezőképességét.

Maszkne, vagyis a maszk miatti aknék pokla: bőrápolás Covid-időben

A maszkviselés melletti bőrápolásnak nem kell nagyban eltérnie a normális rutintól, viszont az általa keletkezett problémákat célirányosabban kell kezelni. A maszkok az arccal folyamatosan érintkezve úgynevezett mechanikai pattanásokat eredményeznek, más néven gyulladásos vagy komedogén pattanások alakulnak ki. A viselése közben létrejövő súrlódás kis töréseket, hámsérüléseket hozhat létre, amelyeken keresztül a baktériumok bejutnak a bőrbe, elősegítve a pattanások kialakulását. Ezeket a pattanásokat, ha csak tehetjük, ne nyomogassuk, mert csak rontunk a helyzeten, inkább bízzuk őket szakemberre, hiszen előbb-utóbb már nem lesz, ami eltakarja a nyomkodás által kialakult hegeket.

A maszkviselés emellett bőr- és faggyúmirigy-elzáródást is okozhat az arc azon részén, ahol viseljük, azaz az orr, az orca, a száj, az áll és nyak környékén. Ezek azok a felületek, amelyeket normál esetben nem szoktunk eltakarni és gond nélkül levegőhöz jutnak, azáltal azonban, hogy jelenleg ez nem így van, kevesebb oxigénhez jut a bőr, a pára és nedvesség viszont felhalmozódik és eltömíti a pórusokat. Ennek elkerülése érdekében nagyon fontos, hogy megfelelő maszkot viseljünk, különösen akkor, ha a munkánk során több órán keresztül rajtunk kell, hogy legyen. Persze nehéz megmondani, hogy melyik típusú a legjobb, hiszen ez egyéntől és körülménytől függ. Általánosan igaz, hogy sok múlik a szövet típusán, puhaságán, és azon, hogy mennyire légáteresztő az anyag, illetve, hogy az mennyire könnyen tartható tisztán.

A kozmetikus szerint fontos, hogy ne hordjunk több napig (vagy hétig) egy maszkot, az egyszer használatosakat naponta cseréljük, a szövetmaszkokat pedig mossuk és vasaljuk gyakran. Ez utóbbiak különben nemcsak a bőrt, de a környezetet is védik. Ezenfelül persze továbbra is fontos a kézmosás, a maszkok helyes fel- és levétele, illetve az előtte és utána való arctisztítás, arcápolás, melynek folyamatairól fentebb már részletesen szó esett.

A szakértő véleménye szerint az alapozó használata jelen esetben felesleges, a BB krémek és színezett fényvédők, illetve a szemhangsúlyos sminkek viszont annál vagányabbak és egészségesebbek tudnak lenni.

Vesszenek a mitesszerek

Török-Palánkai Lili nőknek és férfiaknak egyaránt azt ajánlja, hogy menjenek el egy arctisztító kezelésre, a nyár ugyanis hamar megérkezik, az erős UV-sugárzásnak köszönhetően pedig a faggyúdugaszok beleéghetnek a pórusokba. Akik sérülékenyebb, pattanásosabb, aknésabb és mitesszeresebb bőrrel bírnak, mindenképp vegyenek részt a jó idő beköszöntével egy mélytisztításon.

Addig is, három pakolást is kipróbálhatunk otthon, ha kísérletező kedvünkben vagyunk:

  1. Hidratáló pakolás

Hozzávalók: 1 tojássárgája, egy citrom pár csepp leve és olívaolaj

Keverjük össze a tojássárgáját – ami lecitinben gazdag és a sejthártya valamint a fehérjék egyik alkotóeleme, emellett ráncmegelőző hatása van és vitaminokkal tölti fel a bőrt – a citrom levével, ami frissít, tonizál és halványítja a foltokat, ráadásul C-vitaminban gazdag, faggyúműködés-szabályzó, antioxidáns, folthalványító hatással is bír, ragyogó arcbőrt kölcsönöz, ezenfelül pedig összehúzza és feszesíti a bőrt. Adjunk a pakoláshoz pár csepp olívaolajat is. Azoknak, akiknek zsírosabb a bőrük kihagyhatják ezt a hozzávalót, akiknek viszont szárazabb, bátran használják, hiszen az olívaolaj gyulladáscsökkentő, elősegíti a sebek gyógyulását, ráadásul tele van antioxidánsokkal. Az olajokról általánosságban elmondható, hogy van egyfajta elzáró, elnyelő tulajdonságuk, minek köszönhetően bent tartják a nedvességet a bőrben. Ez azt jelenti, hogy önmagában véve nem hidratálnak, de ha a bőrnek már van egy természetes hidratáltsága, akkor segítik azt megőrizni. Viszont a citrusfélék UV-érzékenyek, úgyhogy mindig alaposan mossuk le ezt a pakolást, mielőtt a szabadba megyünk, és nyáron inkább kerüljük a használatát!

  1. Feszesítő pakolás

Hozzávalók: 1 tojássárgája és egy evőkanál méz

A rendkívül tápláló méz erősíti a bőr védőrétegét, és megelőzi a baktériumok elszaporodását. Számos vitamint, aminosavat és ásványi anyagot tartalmaz, ezenfelül pedig hámlasztóként is hasznos, továbbá sebgyógyító tulajdonsága is van. Ennek a két alapanyagnak az összekeverése, és az így készülő pakolás heti kétszeri használata csodákra képes. Ettől a maszktól rugalmasabb, feszesebb lesz a bőr.

  1. Zsíros, problémás bőrre való pakolás

Hozzávalók: 1 evőkanál joghurt, fél kígyóuborka (lereszelve), egy citrom pár csepp leve

A joghurt tejsavat tartalmaz, így kiváló pórustisztító és hámlasztó hatású. Az uborka egyenletes arcszínt kölcsönöz, pórusösszehúzó hatása is van, illetve hidratál is, mivel rengeteg víz van benne, és a puffadásra is jó, főleg ha hidegen helyezzük fel az arcra. Az alapanyagok együttes hatása nyugtatja és idővel javíthatja a problémás, zsíros arcbőrt.

 

Már követem az oldalt

X