Szép

10 bőrápolási mítosz, amit ideje elfelejteni

 Hallottuk már: a sok csokoládé pattanásos bőrt okoz, a túlzott smink öregíti az arcbőrt. De biztos így van? (Nem.)

A szépségipar telis-tele van mindenféle tévhittel és legendával. Lévén óriási és komplex iparág, sok esetben a tuti mondások még ellentmondásosak is, idővel pedig garantáltan meghaladjuk az egykor trendi alapszabályokat. Ilyenekből listáztam rögtön tízet: 

  1. Azért pattanásosodik a bőrünk, mert nem mosunk elég gyakran arcot

Gyakori hiedelem, azonban fals, mert a bőrünk nem CSAK a piszoktól pattanásosodik. Ahhoz, hogy pattanásunk legyen, sokkal több mindenre van szükség, mint egy elmulasztott arcmosás, például zárt pórusokra, baktériumokra, gyulladásra stb. Nyilván, a koszos bőr nem segít a pattanás megelőzésében, viszont egyedül a ritka arcmosás semmiért nem felelős. Mégse jó, ha elmulasztjuk, pláne, ha sminket viselünk...

  1. A gyakori smink öregíti az arcbőrt

Ameddig a nap végén gondosan lemossuk a festéket az arcunkról, addig ez nem igaz. Manapság már rengeteg olyan szépségápolási szer van, ami segít lelassítani a bőr ráncosodását, öregedését.

Szakértők szerint nyugodtan lehet sminkelni, a fontos csak az esti, alapos tisztítás, hiszen ami tényleg árthat a bőrnek, az a nap folyamán a sminkkel összeszedett kosz.

  1. A fejbőrmasszázs megelőzi a kopaszodást

A fejmasszázs sok mindenre jó, például oldja a stresszt és jobb közérzetet biztosít. Sajnos arra azonban nincs bizonyíték, hogy a kopaszodás ellen is hasznos volna...

  1. Csak nyáron kell nap elleni krémet használnunk

Tény, hogy nyáron sokkal erősebb a nap, mint a többi évszakban, viszont az UV sugarak a felhőkön át is elérnek a bőrünkig, és télen is tudnak károkat okozni. Egyre több dermatológus vallja, hogy a napi szintű fényvédelem kulcsfontosságú a ráncok megelőzése, illetve egészségünk védelme szempontjából. 

  1. Ha sok csokoládét eszünk, pattanásosak leszünk!

Én személy szerint nagyon nagy bajban lennék, ha ez így, ebben a formában igaz lenne! Bár kutatók találtak némi összefüggést a magas laktóz-, illetve cukortartalmú ételek és a pattanás között, más kutatás viszont semmi összefüggésről nem ír. Röviden, ha bármilyen ételtől úgy tűnik, pattanásos lesz a bőrünk, mindenképp át kell alakítani az étrendünket, de közel sem biztos, hogy a csoki lesz a ludas!

  1. ,,Ha éget, akkor működik!”

NEM! Talán ez a legnagyobb és legveszélyesebb tévhit az összes közül. A „szépségért meg kell szenvedni” mondás ez esetben nem igaz, ha egy kozmetikai termék éget, akkor langyos vízzel, nagyon gyorsan le kell mosni. Nyilván egy kis bizsergés normális lehet néhány esetben, de a fájdalom vagy az égető érzés allergiás reakcióra utalhat és sokkal veszélyesebb lehet, mint gondolnánk! 

  1. A forró víz kitágítja az arc pórusait, így könnyebben megtisztul a bőr

A meleg vizes arcmosás maximum relaxálja a bőrünket, viszont arra nincs bizonyíték, hogy bármilyen más jótékony hatása lenne. Ellenben, a túl forró víz irritálhatja és száríthatja sőt, meg is égetheti az érzékeny bőrt.

  1. Fogkrémet kenjünk a pattanásra, attól múlik el 

Némiképp kilóg a sorból ez a mondás, mert ez legalább félig igaz. A legtöbb fogkrémben alkohol és/vagy mentol található. Ezeknek az anyagoknak szárító hatásuk van, így tényleg eltüntethetnek egy kisebb, ártalmatlan pattanást. Viszont még mindig sokkal hatékonyabb ha egy erre kitalált arckenőcsöt alkalmazunk, ami benzol-peroxidot vagy szalicilsavat tartalmaz, tehát ha pattanásos bőr gyötör bennünket, ne a fogkrémestubushoz nyúljunk!

  1. A bőr öregedése csak a genetikán múlik

Természetesen a genetika is nagy szerepet játszik abban, miképp öregedünk, de tévhit lenne abba a tudatba ringatni magunkat, hogy csak az számít. A külső tényezők rengeteget számítanak, dohányzás, stressz és túlzott UV sugárzás nélkül, jó étrenddel élve jó ideig fiatal maradhat a bőrünk – genetikától függetlenül!

  1. A vízfogyasztás hidratálja a bőrünk

A víznek rengeteg jótékony hatása van, de arra nincs bizonyíték, hogy ha sok vizet iszunk, hidratáltabb lesz a a bőrünk, hiszen víz nem szívódik fel a bőrbe azonnal.

Nyilván, ha nagyon kevés vizet iszunk és folyamatosan dehidratált állapotban élünk, az idővel meglátszik az egész testünkön, így a bőrünkön is. De nem lesz attól feszesebb a bőrünk, ha mától egy pohárral többet kortyolgatunk. A bőr hidratálásának legjobb módja ugyanis a száraz levegő elkerülése és a hidratáló krémek használata.

Források: itt, itt, itt és itt

 

Már követem az oldalt

X