Stílus

Praktikusan, könnyedén: tavaszi alapdarabok a szakértő ajánlásával

Közhelyként hat, de a legnagyobb igazság: a tavasz a megújulás, a kinyílás és a személyiség virágzásának időszaka. Félretesszük a nagykabátot, kibújunk a takaró alól, és nemcsak öltözködésünk, hanem egész lényünk is lazábbá, tündöklőbbé válik. Azt hiszem, ez a legmegfelelőbb időszak arra, hogy egy kis plusz időt szánjunk magunkra, és kiválogassuk a legjobb alapdarabokat, amik aztán végigkísérhetnek bennünket sok-sok év napsütéses időszakain. Aggodalomra semmi ok: ezúttal szakértői segítséget is kapunk.

 

Juditot többgyermekes anyukaként ismertem meg életem egy olyan időszakában, amikor a divat távolabb már nem is állhatott volna tőlem. A mai napig emlékszem arra a csodálatra, amivel ittam szavait, amikor a színekről, fazonokról, átgondolt gardróbrendezésről beszélt. Izgalmas volt átélni, hogy bár anyukaként mestere voltam a praktikumnak, rendszerezésnek és életkönnyítő megoldásoknak, a ruhatáram terén még a laikusabbnál is laikusabbnak számítottam. Szinte mondatonként mosolyogtam a „hogy ez eddig miért nem jutott eszembe” felfedezéseken, és egy tucatnyi, azóta is sikerrel alkalmazott jótanáccsal a zsebemben köszöntem el tőle.

Ferencz Judit stíluskommunikátor, a Stílusteremtés nőknek 10 lépésben című könyv írója és a STYLEXPERT alapítója. Munkája során abban igyekszik segíteni másoknak, hogy az öltözködés és a saját stílus megtalálása ne nyűglődés, hanem élmény és öröm legyen. Ezúttal pedig abban lesz segítségünkre, hogy megtaláljuk ruhatárunk olyan biztos alapdarabjait, amelyekkel gyerekjáték lesz a reggeli készülődés, és amikben egész nap jól érezhetjük magunkat, és valóban tündöklővé varázsolhatják megjelenésünket.

Mik azok az alapdarabok, és miért fontosak?

A divat minden évben tartogat számunkra újdonságokat, akár a fazonokat, divatszíneket, akár a mintákat tekintjük. Viszont emellett megvannak azok az alapdarabok is, amik nélkül lehet élni, viszont nehéz stílusosan öltözködni. Mivel a csalogató napsütés és a kellemes idő miatt sokkal több időt töltünk a szabadban, a kényelmes, stílusos és nem utolsósorban funkcionális ruházat nagy segítségünkre lehet.

Nem érdemes viszont telepakolnunk szekrényeinket, és nemcsak a környezettudatosság miatt. Azért sincs szükségünk újabb és újabb darabokra, mert egy jól összeválogatott kollekcióval egy kisebb kapszulagardróbot is könnyedén kialakíthatunk, ez pedig pár kiegészítővel kombinálva teljes mértékben ki tudja elégíteni a stílusos öltözködés iránti igényeinket.

Kezdjük a legfelsőbb réteggel! Mit javasolsz a hűvösebb reggelekre?

A hosszú téli hónapok után üdítő élmény megszabadulni a vastag pufikabátoktól, amik alá akár több réteget is fel kell vennünk, ha kimozdulunk a szabadba. Ezek a darabok általában hosszabbak, a csípő vonalát jellemzően eltakarják, mert bár fiatalabb korban máshogy gondoljuk, idővel mind rájövünk, hogy a megfelelő hőérzet alapvető követelmény. Ráadásul a magyar utcaképet a fekete, szürke, barna, esetleg sötétkék (ez a jobbik eset) árnyalatú télikabátok határozzák meg, amik a hosszú, zord hónapok után már nem nyújtanak túl szívderítő látványt. Amikor a hőmérséklet tartósan 10-15 fok köré kúszik, akkor ezek a kabátok már túlságosan zártnak és fullasztónak bizonyulnak, ekkor jön képbe az egyik legpraktikusabb alapdarab: a vékony pufidzseki.

A vékony pufidzsekik általában a derék és csípő vonala közé érnek, elöl zipzárosak, akár még a nyakat is kellemesen körbeölelhetik. Ha szeretnénk magunkkal vinni, mi sem egyszerűbb, mint icipicire összehajtogatni, és könnyedén elfér akár a két tenyerünkben, a táskánkban. Jó szívvel javaslom, hogy az unalmas téli utcaképet bátran váltsuk pezsgő, árnyalatokban gazdag, tavaszi hangulatúra. Mindenki megtalálhatja a maga energetizáló színét, legyen szó akár a piros, rózsaszín, lila, sárga, kék vagy zöld különböző árnyalatairól. A mindennapos rohanásra, ezer tennivaló ellátása közben nagyon jó barátunk lehet ez a fazon.

 

A kisgyermekes anyukáknak, illetve a sportos öltözködést kedvelőknek kifejezetten fontos ez a darab, hiszen bármely farmeros-pólós szettet könnyedén feldob egy izgalmas árnyalatú vékony pufidzseki. Mivel vékony az anyaga, ezért nem kell attól tartanunk, hogy erősíteni fog, inkább a kivágásokkal érdemes ebben az esetben „játszani”. A magasabb nyakú mindig kicsit kerekíti idomainkat, a nyitottabb pedig nyújtja, vékonyítja testalkatot.

Említetted a színeket. Ebben mindig bizonytalan vagyok, mi segíthet a helyes színválasztásban?

Először is nem árt tudnunk, hogy melyik színtípusba tartozunk. A jó hír az, hogy ezt egy egyszerű színkendőpróbával könnyedén kideríthetjük, de ha bizonytalanok vagyunk, szakember segítségét is kérhetjük. Alapvetően négy színtípusról beszélhetünk, a négy évszaknak megfelelően: tavasz-, nyár-, ősz- és téltípusok. A tavaszoknak az üde, energiával teli, melegebb tónusú felsőruházatot tudom legjobban elképzelni. A nyaraknak a kellemesen lágy, hideg árnyalatok emelik ki legjobban természetes szépségét. Az őszök sem szomorkodhatnak, hiszen ők is találhatnak egy-két kellemesen pasztelles, meleg tónust. A téltípusok pedig az élénkebb árnyalatokban mutatnak igazán jól, a lényeg, hogy a kékesebb pigmentek érvényesüljenek a sárgásabbak helyett. (További infó a négy évszaktípusról: itt.)

  

A minap gyerekkorom emlékeit idéző bőrdzsekiket láttam egy üzlet kirakatában. Újra divatosak lettek a régi klasszikusok?

Bizony, a pufikabátok mellett elmaradhatatlan alapdarabja a tavasznak a bőrkabát vagy annak vegán változata. Emlékszem, még a ’90-es években a gimiben mindenki a térdközépig érő vagy hosszabb fekete fazonokban nyomult szabadon a Mátrix című film után. Ahhoz képest ma már jóval árnyaltabbak a lehetőségek.

A motoros fazon óriási népszerűségnek örvend, illetve a kicsit nőies, letisztultabb darabok is közkedveltek. Fazon szempontjából érdemes a mellbőséget figyelembe venni. Ha az a célunk, hogy a mellbőségünket kicsit dúsítsuk, akkor a magasan záródó típusok lesznek legjobb barátaink. A patent, zipzár, zsebek mind-mind növelik optikailag kebleink méretét. Viszont ha ez nem cél, akkor érdemes a V-kivágású, kicsit letisztultabb vonal felé fordulni – minél kevésbé díszített, annál jobb. Ebben az esetben azokat a típusokat is javaslom, amelyeket nem lehet összehúzni vagy patentolni elöl, hanem csak lezseren lógnak rajtunk, ezzel is a hosszanti vonalakat hangsúlyozva.

 

Ezek a fazonok rendkívül jól kombinálhatók szoknyával és ruhával is, így az irodai öltözködésben ugyanúgy megállják a helyüket, mint a szabadidős tevékenységek során vagy a sportosabb stílust kedvelőknél. A színek tekintetében pedig ugyanazt ajánlom, mint a vékony pufi dzsekiknél, amelyeket a legtrendibb, azaz 2022-es Pantone divatszínekből válogathatunk. 

Az örök dilemma: szoknya vagy nadrág? Melyiket javaslod?

Még mindig a pliszírozott szoknya az abszolút kedvenc. Az elmúlt években indult igazi diadalútja, mára pedig alapdarabbá nőtte ki magát. Érdekesség, hogy már az ókori Babilonban és Egyiptomban is alkalmazták. Ekkor még természetes anyagokból készítették a hajtásokat. A műszálas anyagok megjelenése azonban hatalmas lépést jelentett, hiszen jelentősen megkönnyítette a hajtások, azaz pliszék készítését.

 

A 2020-as években a midi, azaz lábszár középig érő verzió a legkedveltebb. Csodálatosan lehet kombinálni a bőrdzsekikkel: vagány, nőies, kifinomult párosításokat lehet létrehozni vele. És hogy kinek áll jól? Fontos kérdés. Sokan félnek ettől a fazontól, hogy úgy fognak kinézni benne, mint egy ténsasszony. A rengeteg öltöztetés, közös vásárlás során azonban rá kellett jönnöm, hogy mindösszesen 3+1 dologra kell figyelni az ilyen szoknyák kiválasztásánál:

  1. A hossza: azaz nem mindenkinek áll jól a midi hossz, hanem érdemes kipróbálni a térd alá érő, vagy a teljesen hosszú verziót is, esetleg egybeszabott ruhaként szoknya helyett.
  2. Minél vastagabb az anyaga, annál jobban kerekít, erősít. Vékonyabb testalkati típusoknál persze ez előnyös lehet, ha az a célunk, hogy nőiesebbnek látsszon a testalkat. Azonban a legtöbbször a vékony, lenge, szellős anyagokat javaslom, mert sokkal légiesebb hatást keltenek, illetve nem erősítenek.
  3. A pliszék, azaz a hajtások szélessége sem mindegy. Minél szélesebb a hajtás, annál nagyobb a tömege az anyagnak, ezáltal „nekünk is”. Ha kisebb, nőiesebb, keskenyebb pliszék találhatóan a szoknyán, sokkal szebben nyújtják a testalkatot vertikálisan.

+1. Ezeknél a szoknyáknál a gumis derék sem mindegy, az egyméretesek nem minden testalkatnak mutatnak jól, inkább méretest javaslok venni, különben nagyon erősen „kidobhatja” a csípőt.

 

És aki nem tud megbarátkozni ezzel a fazonnal? Bevallom, én közéjük tartozom…

Nekik egyértelműen a sötétkék farmernadrágot javaslom. Teljesen mindegy, hogy éppen melyik fazonja a trendi (szerencsére már több fazon is egyszerre), a sötétkék farmer minden tavaszi ruhatár oszlopos tagja. Az ezredfordulón még a trapéz szárú, csípőig érő derekú darabok voltak a legmenőbbek, melyek fazonja leginkább a modellalkatú lányokon mutatott jól. Ezután elindult a divat a szűkebb szárú fazonok felé, és a derékmagasság is egyre feljebb kúszott. Az elmúlt években a kicsit lazább fazonú mom-jeans is megjelent nagy örömünkre.

Stílustipp: általában a köldök közeléig érő derékmagasság az optimális, mert nagyon szépen kiemeli a derekat, és hangsúlyozza a nőies vonalakat.

 

Mi kerüljön felülre?

Egyértelműen a fehér póló. Vitathatatlan alapdarabja a tavaszi ruhatárnak, hiszen nadrággal, szoknyával, pufi dzsekivel, bőrkabáttal, de még blézerrel is tökéletesen mutat. Mindig érdemes ahhoz az életszituációnkhoz finomhangolni, amelyben éppen vagyunk. Irodai viseletnek is nagyszerűen használható, illetve a fehér blúz is zseniális darabja bármilyen munkába járós szettnek. A fehér szín esetében még van egy fontos dolog, mégpedig a tónusa. Fontos ugyanis, hogy a melegebb, sárgásabb árnyalatúak állnak jól nekünk (pl. vajszín, ekrü), vagy a hidegebb, kékesebb tónusúak, mint a tört fehér, matt fehér vagy hófehér.

 

Mivel zárjuk a szettet? Vagy nyissuk? A cipőkkel mindig bajban vagyok…

Az elmúlt évek teljesen megváltoztatták az öltözködési kultúrát, a „maradj otthon” miatt erősen elindultunk a sportosabb stílus felé. Éppen ezért a sportcipő, a tornacipő a sportosan elegáns stílusban is egyre nagyobb utat tör. A fent felsorolt alapdarabok mindegyikével kompatibilis, így könnyedén kombinálhatod akár egy pliszírozott szoknyával vagy egy sötétkék farmerrel is! Jó választás lehet a letisztult, fehér sportcipő, aminek ápolása a jelenleg kapható professzionális lábbeliápoló termékek mellett már szinte gyerekjáték.

 

Még mindig tabutémának számít, de szerintem nincs mit szégyellni: a lapos has legtöbbünknek csak régi emlék. Mit javasolsz arra az esetre, ha jólesne kicsit eltakarni?

Az első és legfontosabb, hogy fogadjuk el önmagunkat. Közhelyesnek hangzik, tudom. De a kisugárzásunkat nem az határozza meg, hogy milyen ruhadarabot veszünk fel, hanem az, hogy hogy érezzük magunkat benne, hogyan viseljük azt. Ha mindig csak arra koncentrálunk, hogy mivel nem vagyunk megelégedve, akkor felvehetjük a legdrágább, legtrendibb darabokat is, a hatás biztosan elmarad. Barátkozzunk meg testünkkel, és adottságainkhoz mérten öltözködjünk. Érezzük jól magunkat a bőrünkben, minden hibánkkal együtt, mert a valódi szépség bizony belülről fakad.

A jó hírem az, hogy egy-egy jól megválasztott ruhadarabbal, fazonnal, színnel és apró trükkökkel sokat tudunk alakítani az összhatáson. Ha valaki jobban érzi magát úgy, hogy optikailag elrejti a kényes területeket, akkor javaslom, hogy nézze meg egyik praktikus videómat. Itt saját szemével láthatja, mennyit számítanak az apró részletek.

Képek: Ferencz Judit, STYLEXPERT

Ajánljuk még:

A tavasz nemcsak napfényt, hanem tápanyagokban gazdag növényeket is ajándékoz – Ismered a tyúkhúrt?

„Január, február, itt a nyár!” – mondta volt bíztatásként drága Nagyanyóm, mikor az éjszakai tél és a nappalok során egyre erősebbé váló tavasz küzdelmétől tocsogósan sáros tanyai világból kicsit borúsabb kedvvel toppantam be hozzá. Bírom, sőt kifejezetten kedvelem a hideget, várom és minden pillanatát élvezem a tavasznak, de a kettő átmenete mégis minden évben próbára tesz, s idén sincsen ez másként…