Pszicho

Egy lista arról, miért jó listamániásnak lenni

Mióta írni tudok, listázok. Mindig, mindent. Mert nekem ez segít. Listáztam, hogy miért szeretek listázni – hátha így másoknak is segítségére lehet!

Abban a pillanatban kezdtem el listákat alkotni, ahogy megtanultam írni. És ez nem vicc, fényképes bizonyítékom is van. Minap akadt a kezembe egy 6 éves koromban összeírt teendői listám – természetesen életbevágóan fontos feladatokkal –, aminek láttán fel is tettem magamnak a kérdést, hogy volt-e gyermekkorom. Volt, ráadásul isteni, csak úgy látszik, már akkor tagadhatatlan tüneteit mutattam a listázási és tervezési őrületemnek. A helyzet az, hogy azóta sem múlt el.

Mégis úgy hiszem, hogy

listázási karrierem csak most érkezett el a csúcspontjára,

mert eldöntöttem, elkészítem életem egyik legfontosabb listáját arról, hogy miért is jó listamániásnak lenni.

Tudni kell rólam, hogy egyszerre nagyjából 50 listát kezelek Wordben, G-mailben, Evernote-ban, Wunderlist-ben és Slack-ben, amelyek konkrétan lefedik az egész életemet. Épp ezért szinte bármilyen kérdésre rá tudom vágni a már csuklóból jövő választ, hogy „várjál csak, tudod, a listám, megnézem!”. És a legjobb:

a válasz tényleg ott rejlik a listáimban, nem csak úgy mondom. 

·       Ehhez persze el kellett sajátítani a listaírás tudományos művészetét, mert bizony könnyen el lehet veszni bennük. Most már bűntudat nélkül kijelenthetem, hogy a listázás az életem. Nélkülük szerintem darabokra hullanának a mindennapjaim, minap még azt is észrevettem, hogy a listáimat is listába állítom. (Agyrém ez már, tudom.)  Szóval lehet, hogy te vagy az egyik legösszeszedettebb ember a környéken, de állítom, hogy néhány életkönnyítő alkalmazás a telefonodon, a tableteden, vagy épp a számítógépeden jól jöhet.

·       A listáim nélkül fele annyi mindent tudnék megcsinálni egy nap, mint amennyit általában megteszek. Szeretem látni, hogy a legsürgősebb feladatom – általában minden – pirossal égeti ki a retinám, és látom azt is, hogy mivel mikorra kell végeznem, mit mikor kell elkezdenem, mi vár rám egy hét vagy épp egy hónap múlva. A nüansznyi listáim igenis segítenek az átláthatóságban és a tervezésben.

Lehet, hogy ez másoknak káosz, de nekem rend. Virtuális fiókokba vésett, csoportosított rend.

·       Mivel szinte törvényszerűen elfelejtem, mit is kellene vennem a boltban, amint átlépem a fotocellás ajtó küszöbét, reflexből nyúlok a bevásárlólistámhoz, aminek elemeit a legváratlanabb pillanatokban gyűjtöm össze: ilyen például a cikkírás, a metrózás, vagy a zuhanyból való kilépés utáni pillanat. (Nagy műgonddal szoktam összeválogatni a legújabban kinézett receptek hozzávalóit – van ám receptlistám is –, hogy pár órával később megállapítsam: szeretem az almát és a pitét, de az almás pitét, azt nem.)

·       Arra is rájöttem, hogy plusz idegpályák nem épülnek ki csak azért, mert lett még egy háziállatom, aki(k)nek oltásait, egyéb szükségleteit, otthon lévő eledelmennyiségét észben kell tartani. A folyamatosan frissülő virtuális jegyzetlapom szerencsére ezt megoldja helyettem.

Nem tudom, mi lesz majd, ha egy gyerekem lesz, egyébként.

·       Mivel általában otthonról dolgozom, muszáj magamat egy egységes menetrendhez tartanom, hogy ne találjon be engem is a szabadúszók rémálma, miszerint nincs hétvége, szünet, vagy épp szabadság. Néha igenis létfontosságú, hogy ne a feladatok gyűjtögetésével és az e-mailek keresgélésével töltsem az időm. Listáim ezt is boldogan megoldják.

·       Azt a csekélyke szabadidőmet, amim van, pedig igyekszem maximálisan kihasználni, így a barátnős kávézgatások után örömmel vetek néhány pillantást a filmes listámra. Aztán akaratlanul is észreveszem a napi teendők listáját, és kelletlen megállapítom (egy kis túlzással), hogy egy percem sincs az egyre csak bővülő, soha véget nem érős filmes-sorozatos listámról álmodozni.

·       Ezért is jó listamániásnak lenni:

legalább mindig pontosan képben vagyok azzal, hogy épp mit felejtettem el.

Ahogy én sem, úgy a listáim sem tökéletesek, de legalább mindig tudom, mit és hol keressek.

Ajánljuk még:

Lelkünk állapota a tányéron: ez állhat a zugevés, túlevés, stresszevés hátterében

Az olyan étkezési zavarok, mint az anorexia, bulimia vagy orthorexia talán már sokaknak ismerősek. De mi van akkor, ha diagnosztizálható zavarról nem beszélhetünk, mégis gondjaink vannak az étkezés területén? Mi a zugevés és miért csináljuk? Miért esszük túl magunkat? Mitől függ, hogy stresszevők vagyunk, vagy egy falat sem megy le a torkunkon olyankor? Ezekre a kérdésekre keressük a választ!