Otthon

Sötét a lakásod? Ezek a növények egyáltalán nem bánják majd!

A lakásunknak viszonylag jó adottságai vannak fényügyileg, viszont csak egy oldalra kapjuk a csodás napot, így például a konyhában, és a fürdőblokkban nincs egyáltalán semmi természetes fényünk. Mivel imádom a növényeket, és nem akartam csak ezeket a helyiségeket dekorálni, elkezdtem utánanézni, hogy mely növények bírják a totális árnyékot.

Sötétet tűrő növények

Anyósnyelv (Sansevieria trifasciata)

Egyre nagyobb trend lesz újra az anyósnyelv a háztartásokban. Nem csak kevés vizet igényel, de a sárga oldalcsíkos verziója tisztítja a levegőt a káros anyagoktól. A teljesen zöld pedig a teljes árnyékban, a sötét sarkokban is jól érzi magát.

Leginkább tőosztással lehet szaporítani, de a levágott leveleken keresztül is szokták.

 

Zamia (Zamioculcas zamiifolia)

Másnéven agglegénypálma. Rettentően keveset kell locsolni, és akkor érzi a legjobban magát, ha senki sem piszkálja. A legsötétebb sarokkal sincsenek különösebb problémái. Érdemes időnként áttörölgetni a leveleit, és portalanítani. Meghálálja. Állítólag lassan növekvő fajta, de nálam burjánzanak, így most az egyik hatalmas példányt beraktam a konyha sarkába.

 

Félárnyékot kedvelő növények

Vitorlavirág (Spathiphyllum)

A vitorlavirág jól viseli a vízhiányt, és az félárnyékos/árnyékos helyeket is, viszont a nagyon fényszegény helyen nem fog virágozni. A teljes sötétséget pedig nem bírja.

 

Agglegénypálma (Zamioculcas zamiifolia)

A párás, félárnyékos helyeket imádja. Egy északi tájolású fürdőszoba ablakban nagyon jól fogja magát érezni. Vízre nagyon érzékeny, így ügyelni kell arra, hogy mindig nedves legyen a földje, viszont ne ússzon vízben. Azt sem szereti.

A leveleit érdemes hetente egyszer lepermetezni vízzel.

 

Kukoricalevél (Aspidistra)

Kifejezetten félárnyékban érzi magát jól ez a növény. Sőt! Minél árnyékosabb helyen van, annál jobb. Nem igazán kell locsolni, nagyon igénytelen, akár 50 évig is él, és rettentően lassú növekedése van.  Az egyetlen dolog, amit nem szeret az, ha túl sokat locsolják.

 

Elefántfül (Alocasia)

Ránclevélnek is nevezik. Kifejezetten utálja a fényt, és leginkább a sötétebb sarkokban, árnyékban, magas páratartalmú helyiségben érzi magát jól. A páfrányhoz hasonlóan ő is szereti, ha rendszeresen permetezik a leveleit vízzel.

Nagy a vízigénye, és a rendszeres, havi tápoldatozást is kedveli.

 

sötetet-turo-noveny

 

Én az összes olyan növényem alá agyaggranulátumot teszek, hogy le tudjon folyni közé a felesleges víz, és ne rohassza be vele a gyökerét. Ajánlom mindenkinek ezt az apró trükköt! 

Ajánljuk még:

48 üres sörösdobozból készül a zero waste aszalógép

Sörösdobozokból, raklapokból, maradék szúnyoghálóból készül és egész nyáron nélkülözhetetlen – mi az? Már most érdemes elkészítenünk kerti aszalónkat, hiszen már nyílnak a szárítható virágok, és nemsokára itt az eperszezon is.

 

Már követem az oldalt

X