Otthon

Minőségmegőrzési szempontból az a jó, ha koszos

A tél annak ellenére is kétségtelenül és visszavonhatatlanul megérkezett, hogy némelyik gyümölcsfán és a terasz fagymentes részein még ládákban állnak a nyár végén, ősszel szedett gyümölcsök és zöldségek. A kamra polcainak szűkös helyein csak a leggyorsabban fogyasztott és a leginkább féltett kincseknek jut hely, a többi kitartóan vár a pince vagy pajta fagymentes kincseskamrájában. De hogyan is tarthatjuk frissen akár tavasz elejéig az ősszel betakarított termést?

A gyümölcsök és zöldségek téli eltarthatóságának alapja a megfelelő fajtaválasztás, legtöbbjük még a leggondosabb, legideálisabb körülmények biztosítása mellett sem tartható el hosszan. Ha az év utolsó hónapjaiban a kompótok vagy lekvárok mellett friss gyümölcsöt is szeretnénk fogyasztani, nem mindegy, melyik fajtát raktározzuk pincében vagy éppen hűtőházban. A jól betárolható fajtákat jellemzően késő ősszel szüreteljük, gyakorta még félérett állapotban. Fogyaszthatóvá sokszor csak az utóérés lassú fázisán átesve válnak: a szüret idején kemény, savanyú gyümölcsök néhány hét múlva édesen, lágyan kerülhetnek kezeinkbe…

Ha a zöldségeket hosszabb időre szeretnénk betárolni, érdemes mosatlanul ládába vagy polcra tenni őket. Eltarthatóságuk nagymértékben javul, ha olyan marad az állapotuk, ahogyan a parcellákból kikerülnek: kicsit földesek, porosak… Éppen elég, ha fogyasztás előtt tisztára mossuk őket, a víz és a súrolás ugyanis a természetes védőrétegek egy részét is magával viszi, így a tisztára mosott zöldségek sokkal könnyebben indulnak romlásnak.

Szigetközi felmenőim a nagy mennyiségben termett zöldségeket (főleg krumpli és hagyma ) télire egy gondosan előkészített veremben tárolták, melyet akár ma is könnyedén elkészíthetünk.

A fagyhatár alá ásott gödörbe kizárólag egészséges zöldséget vagy gyümölcsöt tegyünk, majd a kupacot föld és szalma váltakozó rétegeivel takarjuk.

A prizmának is nevezett rejteket a tél során egyik oldaláról fokozatosan bontsuk meg, így a többi része bolygatatlanul, fagytól védve marad.

A különféle zöldségeket és gyümölcsöket pincékben vagy egyéb fagymentes, de hideg épületben is többféle módon eltárolhatjuk. A raktározás sikere az esetlegesen berothadó zöldségek vagy gyümölcsök többitől való elszigetelésén áll vagy bukik, ezért a terményeket valamilyen módon el kell szigetelnünk egymástól. Ezt a műveletet a régiségben leggyakrabban homokkal oldották meg: a gyümölcsök és zöldségek közé annyit szórtak belőle, hogy azok véletlenül se érjenek egymáshoz. A rothadás vagy egyéb romlás miatt a gyümölcsökből kijutó nedvesség a homokban ráadásul nehezebben is tud terjedni, így jóval kevesebb darabot indít pusztulásnak, mintha egyszerűen kupacba tennénk el a télire valót. A homokból kivett zöldséget és gyümölcsöt fogyasztás előtt elég volt megmosni,

a pincében maradt homokot pedig a következő évben újból fel lehetett használni.

Az újabb időkben homok helyett sokszor használtak újságpapírt is: a zöldségeket és gyümölcsöket egyenként (!) papírba csomagolva tették ládába, polcra. A papírszigetelés célja és szerepe a homokéhoz hasonlóan az egyes darabok egymástól való elszigetelése volt. Kétségkívül praktikus, de talán némileg munkaigényesebb megoldás, mintha homokkal dolgoznánk, a papírt ráadásul ritkán tudjuk a következő évben is hasznosítani.

A régi módszerek mellett, amennyiben kapacitásunk és lehetőségünk van rá, természetesen a különféle hűtőházi betárolást is választhatjuk. Bármelyik módszer mellett is döntünk, nagyon fontos, hogy kizárólag ép és egészséges terményeket válogassunk, mivel a beteg, héjukban hibás egyedek nem csak megromolhatanak, de akár romlási gócpontot is jelenthetnek! A gyökérzöldségekről célszerű eltávolítani a zöld leveleket, de mint fentebb írtuk, közvetlenül csak felhasználás előtt mossuk meg őket.

Míg a régiek a görögdinnyét mésszel lekenve tárolták be, a káposztát és a tökféléket jól szellőző deszkázatra tették, így őrizve azt akár tavaszig. Tanuljunk tőlük! 

Nyitókép: Michal Balog/Unsplash

Ajánljuk még: 

HÁZI PRAKTIKÁK, HA NEM MEGY LE A VÍZ A LEFOLYÓBAN
GYEREKKOR RAJZOLJA AZT A LÁTHATATLAN TÉRKÉPET, AMIVEL FELNŐTTKÉNT IS HAZATALÁLUNK
TAKARÍTANI TUDNI KELL, AVAGY 4 ELEMENTÁRIS HIBA, AMIVEL CSŐDÖT MONDHATUNK

Hívatlan vendég, aminek az egészségünk láthatja kárát: házi praktikák a penész ellen
Hajlamosak vagyunk félvállról venni. Észrevétlenül jelenik meg az otthonunkban, sokszor ott, ahol nem is gondolnánk. Elbújik a sarokban, az ágy mögött, az ablakpárkány legkisebb zugában. Legtöbbször csak akkor vesszük észre, amikor lassacskán előkúszik, teret nyer, és ott terpeszkedik a szemünk előtt feketén-fehéren. A megelőzés a legjobb fegyver a penész ellen, de sajnos sokszor már későn eszmélünk. Íme néhány szuper ötlet és házi praktika a penész elűzésére!

 

 

Már követem az oldalt

X