Otthon

A befőzés selejtje, a dekoráció alapja: 6 tipp a magok felhasználására

Semmi se vesszen kárba – ez lehetne a mottója a magmentő akciónak, amibe nem egy gondos háziasszony belefog nyaranta. Mert a kidobásra szánt maradványokból igenis hasznos tárgyak készülhetnek: mutatunk is rögtön hat felhasználási módot!

A gondos háziasszony keze nyomán befőzéskor rengeteg mag „termelődik”. Érdemes ezeket a gyümölcsmaradványoktól megtisztítva, megmosva a napon megszárítani. Aztán, ha éppen elfoglaltságot keresünk a gyerekeknek, vagy majd beköszöntenek az őszi esték, elő a fantáziával: a kidobásra szánt, ám jobb sorsra érdemes csonthéjasokból igazán természetes, akár már karácsonyi díszek készülhetnek.

Meggymagpárna

Készíthetünk meggymagpárnát, ami görcsök, izommerevség esetén enyhíti a fájdalmat, de akár „babzsákként” tornához is használható. A magokat tegyük forrásban lévő vízbe pár percre, hogy leváljon róla felesleges gyümölcshús. Szűrjük le, majd tegyük nedvszívó konyharuhára és alaposan törölgessük át a szemeket. A tálcán szétterítve hagyjuk jól megszáradni, akár tűző napra is kitehetjük. Biztosan záródó mosózsákban a mosógépben is mosható.

 

Ha a magok megszáradtak, megvarrjuk a párnát. Válasszunk ki egy nekünk tetsző 100 százalékos pamut anyagot, amiből 2 db kb. 25x15 cm-es darabra lesz szükségünk. Három oldalát kifordítva, a visszáján varrjuk össze. Majd az anyagot fordítsuk a színére, töltsük meg a száraz magokkal, és a varrjuk be a negyedik oldalát is.

Kedvünk szerint kevés szárított levendula- vagy kamillavirággal illatossá tehetjük, és ezzel a nyugtató hatását fokozhatjuk.

Virágocskák cserépben

Képzeljünk el virágokat, és rakjuk ki őket egy papírra a magokból: szilva, ringló, barack, meggymag tökéletes lesz hozzá. Ha összeállt a virág, ragasztópisztoly segítségével ragasszuk egymáshoz a magokat, úgy, hogy csak az egyik – a hátsó – oldalukon érje őket a ragasztó. Ha többféle magunk is van, érdemes változatosan használni mindegyiket: középre tegyük a kisebbeket, kívülre a nagyobbakat.

Néhány szem kemény fűszerrel – bors, szegfűszeg, szegfűbors, kardamom – még különlegesebbé tehetjük az eredményt. Legvégül egy darabka hurkapálcára ragasszuk az elkészült virágfejet. Néhány cm átmérőjű kis virágcserepekre lesz szükségünk, amelyekbe egy-egy darabka tűzőhabot, vagy egy kisebb mohagolyót illesztünk. A tűzőhabot fedjük be falevéllel vagy egy kis darabka mohával, ha épp van kertben. Az így előkészített virágcserépbe állítsuk a kis virágot. Adhatjuk ajándékba, élő virág helyett, de tehetjük az asztalra dekorációnak is.

 

Szalvétagyűrű

Konyhai papírtörlő papírhengeréből vágjunk kb. 1 cm széles karikát. Erre szépen sorban, egymást takarva ragasztjuk fel a magokat ragasztópisztoly segítségével. Ehhez legjobb laposabb barack- vagy szilvamagot használni. Egész családnak vagy népes vendégseregnek való szalvétagyűrű készülhet ily módon, kerti mulatságra nagyon dekoratív az asztalon!

 

Dobozka vagy tálka

Papírból készült kerek vagy szögletes dobozt is átváltoztathatunk magok segítségével. A kiválasztott dobozkára egymás után, egymást kissé fedve ragasszuk fel a magokat ragasztópisztoly segítségével.

Ügyeljünk arra, hogy az alsó felületet tökéletesen befedjük, ne látszódjék ki sehol sem! Lehet belőle kis ékszerdoboz, virágtartó, bonbonier – amit csak beleképzeltünk.

Karácsonyra valók

A karácsonyi díszekhez is hozzáfoghatunk: az akasztókhoz aranyszál, esetleg néhány gyöngy, szalagmaradék, aranypor szükséges. A barackmagból lehet karácsonyfa, a szilvamagból csillag, az őszibarack magjából páros kisharang. A díszek sorát tovább bővíthetjük komlóindából csavart karikával, fél dióhéjbölcsővel – alkotókedvünk szabhat csak határt. A kirándulásokon gyűjtött erdei mindenfélét is új életre kelthetjük: a tobozt, a mogyorót, a hibiszkusz megszáradt termését, az égertobozt.

Akinek van türelme hozzá, tartós és látványos koszorút ragaszthat magvakból. Ehhez a szalmából (vagy száraz tűzőhabból) készült koszorúalapra gyorsan kötő ragasztóval rögzíthetjük sűrűn egymás mellé a magokat.

A kész díszeket lakkal finoman lefújhatjuk és csillámporral is meghinthetjük, ha a csillogás kedvünkre való. Az elkészült díszek papírba csomagolva, jól záródó dobozban várakozhatnak az ünnepre.

Ajánljuk még:

Fahasábos dekoráció – az egyszerűségből áradó melegség

Tél vége felé már ott lebeg a levegőben a tavasz ígérete – a kínaiak szerint a nyár a téli napfordulóval kezdődik, hiszen ekkortól már egyre hosszabbak lesznek a nappalok. Napról napra több a madárdal, simogatóbb a napsütés, és mindig nagyobb vágyat érzek, hogy az örökzöldes és mohás dekorációkat felváltsák a tavaszi virágosok. Íme, néhány ötlet ahhoz, hogyan használhatjuk fel a fadarabokat, hasábokat az egyszerű lakásdíszekhez!

 

Már követem az oldalt

X