Otthon

3+1 tipp, ha feldobnád a sivár januári lakást

Lakásdekorálás természetesen, januárban is.

Teljesen érthető, hogy az ünnepek eseménydús időszaka után – amikor jókat pihenünk; eszünk, iszunk, beszélgetünk a rég nem látott rokonokkal, találkozunk a barátokkal – szóval minden jóság után nehéz az évkezdés. Valami űrt érzünk, és egy szempillantás alatt újra a mókuskerékben találjuk magunkat. 

Leszedtük a karácsonyfát, adventi koszorú már nincs az asztalon, és jöhet újra a munka, iskola, óvoda...Olyan jó lenne ebben az időszakban is valamivel visszacsalogatni az ünnep nyugalmas érzését. Tudom, nem vagyunk (ilyenkor sem) időmilliomosok, éppen ezért próbáltam nektek összeszedni egy-két apró dekorötletet amivel el tudtok szöszölni hétvégén vagy akár az esti órákban.

A természet szabálya szerint januárban már térdig kellene gázolnunk a hóban, vagy legalábbis bentről nézni a jégvirágos ablakokat. Erre sokan nem vágynak, sőt, inkább a tavasz után epekednek, mindenesetre ilyenkor is kincseket rejt(het) a természet. Épp ezért, irány az erdő!

Megvan annak a bája, amikor néhány óra séta után hazaérünk és megisszuk a meleg teát, lógnak a radiátoron a vizes kesztyűk és overallok, az előszoba pedig tiszta latyak. Ha pedig előtte a lábunk elé néztünk, össze is szedhedtünk egy otthonra való dekorációs anyagot. 

Ágak a vázába

Egy zuzmós, mohával fedett kis ág tökéletes lehet a vázába, és a fenyőfáról levett fénysort nem is kell eltenni jövő karácsonyig, még egy kicsit gyönyörködhetünk benne. Igaz nem egy adventi koszorú de a célnak, hogy egy kis fényt, melegséget hozzon a lakásba, ez is megfelel.

3 perces függönyelkötő

Vegyünk egy méter spárgát vagy fonalat és ragasztópisztoly segítségével az egyik végére erősítsünk fel egy tobozt, a másikra pedig egy kis fenyőágat – pikk-pakk megvan az új függönykötő, és a téli hangulathoz is segítettünk egy kicsit.

 
Tóháti Liza / Szitakötő műhely

Termésbox

Ha nem is professzionálisan űzitek a hobbi-kreatívkodást, akkor is bátran kezdjetek bele egy oázissal kibélelt doboz elkészítésébe! Fogjatok minden apró termést, megmaradt fahéjrudacskát, aztán ragasztó és drót segítségével rendezzetek el mindent egy dobozban. Innentől csak a fantáziátok szab határt!

Fagyos játék

Ha gyerekekkel járunk-kelünk, megfigyelhetjük, hogy mindent észrevesznek, felemelnek, begyűjtenek, zsebre tesznek és haza szeretnék vinni a legkisebb botocskát is. Most hagyjuk nekik, hogy minél több kis termést és apró kavicsot összeszedjenek! Aztán ha hazaértünk, kezdődhet a kreatívkodás.

Előrebocsátom, ez nem kifejezetten lakásdekor, de imádni szokták a gyerekek. Nincs más dolgunk, mint megkérni őket, hogy amit gyűjtögettek a szabadban, rendezgessék el kedvük szerint kis tálakba, amit aztán vízzel töltünk meg. Ha kint röpködnek a mínuszok, tegyük ki az edényeket az ablakpárkányra és várjuk, hogy megfagyjon. Ha ehhez enyhe az idő, a fagyasztóban pár óra alatt is elkészül a remekmű.

 
Fotó: Tóháti Liza / Szitakötő műhely

Ha látjuk, hogy teljesen átfagyott a víz, kéz melegével kicsit olvasszuk meg simogatva az összefagyott kupacot, és kezdődhet a játék. A cél, hogy ki tudjanak csusszanni a szebbnél szebb kis fagyott formák. A gyerekek pedig – tapasztalatból mondom – kifejezetten élvezik, hogy a kezük nyomán előbukkannak az általuk elhelyezett termések.

 
Tóháti Liza / Szitakötő műhely

Biztos vagyok benne, hogy az itt leírt ötleteket mindenki el tudja készíteni, aki örömteli, tartalmas időt szeretne eltölteni alkotás közben. A végén pedig az élményen túl egy határozottan kézzelfogható eredményt is szereztünk!

Ajánljuk még:

Új lakótársam Cornelius, a 158 éves kovász

Meglepő találkozások színesíthetik az életünket, egy ilyen váratlan ismertségnek köszönt(t)hetem új lakótársamat. Néhány hete megismerkedtem Corneliusszal, a 158 éves kovásszal. Első alkalommal palacsintát készítettem belőle.

 

Már követem az oldalt

X