Megosztó

Mítosz vagy valóság? A gyógyító macskadorombolás nyomában

A kedvenc cicánkat simogatni jó érzés, a selymes bundájuk érintése megnyugtató. A macskák pedig jellemzően dorombolással jelzik, hogy élvezik a kényeztetést. A dorombolásnak azonban más funkciója is van: sokan hisznek a gyógyító erejében. Igazuk lehet?

Benti cicának lett nevelve Csipikáó, becenevén Csipi, Csipike vagy TigrisBigris. A pontos nevét nem tudom, az jóval hosszabb, azt csak a barátnőm már több cikkben említett hétéves kislánya, Verus tudja. Ő nevezi el rendre a macskákat, és fel is ismeri mindet. Ez azért nagy teljesítmény, mert évek óta 11-13 cica (ezt mindig csak megtippelik) napozik, játszik, és kér enni az udvarukon. 

Csigusz a legidősebb, egy nagy, fekete kandúr, aki egyszerűen nem tudott kigyógyulni a macskanáthából (nem fertőző). Ő így, csipásan és taknyosan is nagy kedvence a családnak: ő az első, az „öreg motoros” a macskacsapatban. Aztán ott van Rudolf, aki egyébként lány, Garfield (vagy ahogy a kislány mondja: Gafrid), aki nevével ellentétben szürke cirmos, és nem is olyan kövér, meg Kroasszon, Tornádó, Csillámpóni, Szarvas, de volt közöttük Kufli és Egy kupac Kufli, volt Pockahontasz (így, ck-val, sz-szel!) és sajnos Pokahontasz Kettő is csak volt…Vannak közöttük kedvencek és olyanok, akik csak ott laknak, a kandúrok például sokszor akár hetekre is eltűnnek, de jellemzően mindegyik hazatalál. Ebből a társaságból került ki Csipi.

Mondanom sem kell, jelenleg ő a legnagyobb kedvenc, ő élvezi a benti cicáknak járó kényelmet. Szívesen heverészik a kanapén, a kanapé karfáján, a szőnyegen, a radiátor közelében, bármilyen dobozban, táskában, és az ölünkben is. Odakuporodik, befészkeli magát, és képtelenség nem simogatni ilyenkor, ő pedig dorombolással jelzi, hogy köszöni szépen, nagyon jól van. Egy ilyen dorombolós szeánsz alkalmával vetődött fel újból a téma, miszerint

a macskadorombolás gyógyító hatással van az emberi szervezetre.

A macskák azonban nem csak akkor dorombolnak, amikor jól érzik magukat. A simogatás mellett dorombolnak akkor is, amikor esznek, vagy amikor macskamama éppen a kölykeit eteti. Ugyanakkor dorombolnak, ha stresszesek vagy amikor egy betegségből vagy sérülésből épülnek fel, de szülés vagy haldoklás közben is jellemző rájuk. A cicák rekeszizmának rezgése, illetve annak rezegtetése energiaigényes folyamat, s ha ennek ellenére egy sérült állat mégis dorombol, akkor annak valószínűleg az lehet az oka, hogy ez a rezgés jót tesz neki – magyarázzák a kutatók. Ez alapján pedig könnyen következtethetünk arra, hogy a dorombolás számukra egyfajta gyógyító mechanizmusként is működhet, segíthet a gyorsabb felépülésben.

Ahogyan állítólag az emberek esetében is. A kérdéssel több tudós is foglalkozott már, sok tanulmány és cikk született a témával kapcsolatban. Ezek jellemzően azt bizonygatják, hogy az a frekvencia, amelyen a macskák dorombolnak, jótékony hatással van az emberi szervezetre. Azt mondják, hogy ezek a rezgések többek között stimulálják az izmokat és a csontokat, vagyis elősegíthetik a csontnövekedést, valamint a repedések és a törések gyógyulását – mind a macskák, mind az emberek esetében. A tudósok szerint ez a rezgésfrekvencia például 25 és 50 Hertz között mozog. De nemcsak a csontokra és az izmokra lehet jótékony hatással a macskadorombolás; felvehetjük a listára például a légszomjat vagy a fájdalomcsillapítást és gyulladásokat is – a legújabb kutatások szerint ezeket a 20 és 150 Hertz közötti frekvenciák gyógyíthatják, ami megegyezik a legtöbb macskafaj, így a házi kedvencünk dorombolási frekvenciájának skálájával is.

A tudományos álláspont mellett pedig igen gyakori hétköznapi tapasztalat, hogy

egy doromboló macska simogatása csökkentheti a stresszt.

Nyugtató hatására csökkenhet a vérnyomásunk, és így a szívbetegségek kialakulásának a kockázata is kisebb lesz. 

Nem mondom, hogy macskadorombolással gyógyítsuk a betegségeket mától, de ha hiszünk benne, simogassuk minél többet a kisállatokat – ők biztosan nem fogják bánni, és nekünk is jót tehet, már csak azért is, mert addig sem a munkával foglalkozunk!

Nyitókép: congerdesign képe a Pixabay oldalán

Ajánljuk még:

6 DOLOG, AMIT CSAK A MACSKATARTÓK ÉRTHETNEK
KÉTMŰSZAKOS GYÓGYSZER AZ IDEGBAJRA: FOGADJ ÖRÖKBE EGY ÁLLATOT!

 

 

Már követem az oldalt

X