Kult

Ha a hó el is olvad, télies hangulatunk megőrzésére szuper, hófödte filmeket ajánlunk!

Télen, amikor kint igazán hideg van, mindenkinek jólesik otthon bekuckózni a meleg szobában és nézni valami jó filmet egy hosszú nap után. Sajnos nem sok hó esik mostanában, pedig a legtöbben nagyon vágyunk rá, hogy legalább egy-két napra olyan legyen a tél, mint régen. Összeválogattam néhány filmet, ami szerintem remek téli hangulatot tud nyújtani a nézőknek. Lesz bennük sok-sok hó, izgalom, romantika, téli sportolás és időjárás-előrejelzés a legkülönösebb módokon.

A következő három film igaz történet alapján készült. Miután megnéztem ezeket, és a filmek végén vagy elején megjelenő feliratból megtudtam, hogy „igaz történet alapján” készültek, belevetettem magam a kutatómunkába. Megdöbbenve olvastam, hogy a filmek szinte teljesen az igazságot mutatták be. 

Az első film, amit szeretnék bemutatni, a Togo, egy 2019-es életrajzi dráma, ami 1925 Alaszkájába kalauzol minket, Nome városkába, ahol kitör egy járvány, és amilyen gyorsan csak lehet, ellenszerre van szükség. Az elszigetelt városból azonban csak egyetlen módon lehet eljutni az ellenszérumig: kutyaszánnal. Leonhard Seppala és szánhúzó kutyái szinte kivitelezhetetlen kihívásra vállalkoznak.

Mínusz 30 fokban, csontig hatoló hóviharokkal küzdve kell megtenniük 420 km-t az életük folyamatos kockáztatásával.

Bennem ez a film valamit örökre megváltoztatott: azóta egészen más szemmel nézek a kutyákra. 

Az Eddie, a sas 2015-ben bemutatott angol-amerikai-német vígjáték, életrajzi, sport és drámai film. Eddie, a brit fiú már tíz éves korában arról álmodik, hogy egyszer olimpiai bajnok lesz. Édesanyja első perctől kezdve támogatja álma elérésében, viszont az apja nevetségesnek tartja az egész ötletet, még talán magát Eddie-t is. Ám a fiú makacssága, önbizalma és a vágya, hogy részt vehessen egy olimpián, mindennél erősebb. A filmben sok hó, még annál is több síugrás és egy elszánt, nagyon szerethető fiatalember ejti rabul a nézők szívét.

Jég veled! című 1993-as amerikai-kanadai vígjáték eleinte talán nem tűnhet kifejezetten „télies hangulatúnak”, a néző mégis hamar rájön, miért választottam. A történet szerint (ami helyenként igaz) néhány jamaikai srác szeretné megtudni, milyen érzés olimpiai versenyzőnek lenni, ám egy félresikerült lépés a futóversenyen keresztülhúzza a számításaikat.

Egyetlen lehetőségük marad mégis kijutni a játékokra, ha bob-versenyzőként indulnak a téli olimpián.

A filmben rengeteg komikus jelenet van, már abból adódóan is, hogy ezek a fiúk még soha nem láttak havat, és nem igazán tudják, milyen érzés fázni. A film végi kulcsjelenetben az eredeti, 1988-as téli olimpiáról származó archív felvételeket is láthatjuk.

A következő három film fikciós alapú, de szintén feledhetetlen alkotás. 

Az 1993-ból való Idétlen időkig című amerikai vígjáték kiindulópontja: képzeljük el életünk egyik legunalmasabb, legszörnyűbb napját, amit a hátunk közepére sem kívánunk és alig várjuk, hogy véget érjen. Este lefekszünk aludni, de másnap reggel ismét a már megtörtént tegnapunk reggelén találjuk magunkat. Majd újra és újra ez történik.

 

Phil Connors egy magányos és állandóan mogorva pittsburgh-i időjárásjelentés-bemondó, akinek ez a furcsa és megmagyarázhatatlan jelenség fordítja fel az életét. De vajon hányszor kell újraélnie ugyanazt a február 2-át? Még jobb kérdés: mit tanul ebből? És vajon van ennek az egésznek valami spirituális vonzata is? Mert bár első pillantásra nem úgy tűnik, azért annyit elárulok: hét főbűn...

Az 1995-ös Aludj csak, én álmodom amerikai romantikus vígjátékban a kedvenc színésznőm, Sandra Bullock alakítja Lucy-t, a főszereplőt. A film télen játszódik a szeles Chicagóban, ahol Lucy egy kedves, visszahúzódó lányként a szerelemről álmodozik apró vonaljegyárus kabinjában az egyik metróvonalon. A történet már az első pár percben a feje tetejére áll, amikor a lány egy félreértés következtében belecsöppen egy család életébe. Könnyed, magával ragadó szerelmi sztori sok nevetéssel fűszerezve.

 

A Szerelem az Alpokban című, 2011-es filmmel zárom a filmajánlót, ami egy brit, német és osztrák romantikus vígjáték és sportfilm. Kim egy belevaló lány, aki édesapjával él Angliában, ahol a számlákat egyre nehezebben tudják fizetni, ezért elvállal egy munkát az Alpokban, mint „Chalet girl”, és egy gazdag londoni család bejárónője lesz. Ekkor lép be a képbe a film férfi főszereplője, Ed Westwick. Azt hiszem őt nem kell bemutatni egy női olvasónak sem. Mint ahogy az sejthető, kezdetét veszik az igazi bonyodalmak. Kellemes, romantikus film sok snowboardozással.

Filmeket nézni télen a legjobb. Körbevéve magunkat párnákkal, megtalálva a legkényelmesebb pozíciót, forró teát vagy forralt bort kortyolgatva az igazi. Mindenkinek jó filmezést kívánok!

Nyitókép: Georgia Vagim/Unsplash

Ajánljuk még: 

FOLYTATÓDIK A KULTIKUS SOROZAT, AMI ÖRÖMTELI, DE FÉLELMETES IS: JÖN AZ ÖTVENESEK SZEX ÉS NEW
ANIME: BIZTOS, HOGY ISMERJÜK? – EGY MEGRAJZOLT VILÁG CSODÁI
3 FILM, AMI AZ ÉV VÉGI SZÁMVETÉSHEZ FONTOS KÉRDÉSEKET TESZI FEL

 

 

 

Már követem az oldalt

X