Májusi szedd magad akciók országszerte

Kert

Májusi szedd magad akciók országszerte

Az elmúlt években egyre népszerűbbé váltak azok a szedd magad programok, amelyek lehetőséget adnak a termények olcsóbb beszerzésére, és egyben egy különleges élmény átélésére is. A kezdeti félénk próbálkozás mára már szinte mozgalommá nőtte ki magát, és egyre több farm és gazdaság várja nyitott kapukkal látogatóit. Őket igyekeztünk most felfedezni.

Ahogy egyre mélyebben megyünk bele a tavasz bőségébe, útjukra indulnak a szedd magad akciók is, amik az áprilisi tulipánszüretek befejeztével a szamócákat és levendulákat helyezik az érdeklődés középpontjába. Olyan lehetőségeket gyűjtöttünk most össze, amelyek kiváló hétvégi programok lehetnek az elkövetkezendő hetekben, és amelyek lehetőséget adnak egy új élmény, egy új természetkapcsolódás átélésére.

Levendula

A daruszentmiklósi levendulafarm mesteri szintre emelte a szedd magad lehetőségek programajánlatát. A Smaragdfarmon nemcsak levendulát szedhetünk, hanem részt vehetünk szervezett fotózásokon is, de akár parfümöt is készíthetünk, csatlakozhatunk kincskereső játékokhoz és házi termékeket is kóstolhatunk. Az aktuális lehetőségekről közösségi oldalukon tájékozódhatunk.

A baracsi „szedd magad” szüret pontos időpontját még nem tudni, de június 1-jén vagy 8-án kezdődik a szezon, és várhatóan egy hónapig tart majd. A tulajdonosok tájékoztatása szerint a hétvégéken egész nap lehet majd levendulát szedni, de lesz olyan hét is, amikor hétköznap is nyitva lesznek. 

Fotó: Pixabay / Anna 

Szépen alakul a Szőregi levenduláskert ültetvénye is, ami a meleg idő miatt pár héttel korábban, akár már május végén kinyithatja kapuit. És hogy le ne maradjunk, már regisztrálhatunk a gárdonyi levendulaszüretekre is, ahol levendulababákat és  papírfonott levendulavirágokat is készíthetünk. 

Eper

Lajosmizsén már készülnek a szedd magad-ra, a több ezer tő epret nevelő Mizse Tanyán. Pomázon megnyitott az eper szezon a NAPELEM melletti területen, ahol az első napokban még csak kisebb mennyiségek szedhetők – 980Ft/kg áron. Elindult a szedd magad Marcaliban, az Eperligetben is, ahogy a fertőszentmiklósi Barackfarmon is és a székesfehérvári Barackvirág Farmon is.

A szolnoki Eperszigeten az sem baj, ha esik az eső, mert a fólia alatt is szedhető epersorok várják a lelkes gyűjtögetőket. Gyönyörű eprekhez juthatunk a Vaspörtől 200 méterre Zalaháshágy irányába található eperföldön, de Budakalászon is van miből válogatni.

Fotó: Pixabay / Katharina N.

A jó hír az, ha az egyik helyen elfogyott, a másikon még találhatunk- ugyanis számtalan szedd magad eperföld várja a látogatókat országszerte, szebbnél szebb földeken. Ha szeretnénk megtalálni a hozzánk legközelebb eső lehetőségeket, akkor érdemes böngésznünk a szedd magad eper adatbázisában, itt egészen biztosan megtaláljuk a megfelelő beszerzési helyeket. 

Az eperszezon várhatóan egy hónapig fog tartani, ezért érdemes beterveznünk egy kiadós szedd magad-ot az elkövetkezendő hetek programjai közé.

Hétvégi ajánlónk a „szedd magad” szerelmeseinek

Bazsarózsa szedd magad hétvége lesz Csabacsűdön a Szénási úti majorban május 11-12-én. A gyönyörű bazsarózsák mellé szezonális zöldségek közül és tálcás mikrozöldekből is lehet majd szüretelni – mindkét napon 09:00-től 17:00-ig.

Fotó: Pixabay / Anna 

A szervezők tájékoztatása szerint belépődíjat nem kérnek, a szedd magad virágok ára pedig egységesen 400 ft/szál lesz. Érdemes metszőollót is vinni, mert vágóeszközt csak korlátozott számban tudnak adni, és a kosarat se hagyjuk otthon, a leszedett virágoknak! Bővebb információ az esemény közösségi oldalán

A nyár folyamán még számos szedd magad akcióban vehetünk részt: a datolyaszilvától kezdve a fanyarkán át egészen a fügéig számos gyümölcsöt szerezhetünk be olcsóbban, megdolgozva érte, és nem utolsó sorban jó élményeket gyűjtve. De ne csak gyümölcsökben gondolkodjunk! Ahogy belemegyünk a nyárba, szinte pillanatok alatt beérnek majd a paradicsomok és paprikák is – és nemsokára már közülük is válogathatunk.

És ha eddig nem próbáltuk, szóljon ez az év az új élményekről – kerekedjünk fel egy igazi szedd magad túrára!

Ajánljuk még:

Kínai orvosság, magyar kertdekor: a loncot van miért szeretni!

Nálunk a szomszéd lonca virít a kerítésen, gyönyörű, télen is zöld térelválasztó. A nyári alkonyt finom illatfelhővel köszönti. Tavasszal ritkítom szerteszaladó indáit: a tavaszi koszorú-dekorációk a könnyen idomítható, hosszú ágakból készülnek.