Hős

„Biztos voltam benne, hogy ez az egész meg fog halni a kezeim között” – Interjú az év legsikeresebb vállalkozónőjével

Lopes-Szabó Zsuzsanna  bölcsészként végzett, mára svájci-magyar, kétlaki üzletasszony lett, a Györgytea Kft. ügyvezető igazgatója, természetgyógyász, a Bükki füvesember gyógynövényei és a Gyógynövények a zsebemben című könyvek szerzője. A bükki Gyuri bácsi lányaként mindenkihez szeretné eljuttatni üzenetét, miszerint felelősek vagyunk a saját egészségünkért, és a mi feladatunk is, hogy gyógynövényeink visszanyerjék a fontos gyógyító szerepüket, melyet évszázadokon át betöltöttek. Zsuzsával többek között a múlt tudásáról, a jelen kihívásairól és a női vállalkozólét sajátosságairól beszélgettünk.

Zsuzsannának vagy Zsuzsának szólíthatom?

Zsuzsának, a Zsuzsanna olyan komolyan hangzik.

A legsikeresebb vállalkozónő és női vezető lett 2020-ban, nem lenne különös az sem, ha a Zsuzsannát kérné.

Nem változtat ez a névhasználaton, meg egyéb dolgokon sem.

Azért büszkeséggel tölti el?

Furcsa lenne azt mondani, hogy nem örülök neki, meglepetésként ért, és olyan jellegű sikernek könyvelem el, ami a külvilág számára siker. Számomra nem feltétlenül csak a címek jelentik a sikert.

Mit jelent az ön életében a siker?

A kitűzött céljaimnak az elérését. Vagy azt, hogy ezt a vállalkozást életben tudtam tartani és idáig eljutott. Sikernek élem meg a gyerekeimet, akiknek nevelésével, úgy tűnik, nem nagyon nyúltam mellé, pedig ez csak 20 év múlva derül ki sokszor... Ezek a mércék számomra. Ha beesik egy díj, akkor az plusz, de a sikert magamnak kell éreznem.

Abban a biztos tudatban indította el az édesapjával közös vállalkozást, hogy hamarosan csődbe fogja azt juttatni. Miért gondolta ezt?

Vállalkozó, üzletember, cég... ezek a dolgok annyira távol álltak az érdeklődésemtől, hogy még ismerősöm sem volt ilyen körökből. Bölcsészként teljesen kívülállóként kerültem ebbe a közegbe húsz éve. Sem a végzettség, sem a tanulmányok, sem a tapasztalataim nem voltak meg ahhoz, hogy céget vezessek, így

teljesen biztos voltam benne, hogy ez az egész meg fog halni a kezeim között.

Édesapám miatt vágtam bele, egyetlen gyermekeként úgy éreztem, hogy szüksége van rám, és mellé álltam az ügyben, amit elkezdett. De valóban nem fűztem nagy reményeket hozzá.

Hogy képzeljük el azt a jelenetet, amikor az édesapja felkérte önt az üzleti segítségre?

Az úgy történt, hogy nyugdíjazása után elkezdett a gyógynövényekkel komolyabban foglalkozni, afféle nyugdíj melletti kiegészítésképpen. Már akkor is a Bükkben laktak édesanyámmal, mindig elment a kosárkájával, összeszedte a gyógynövényeket, amiket még a nagymamája ismertetett meg vele. Megszárította azokat, majd eredetileg kereskedő lévén a piacon ügyesen eladta őket, pár jótanács kíséretében. Aztán már nem volt elég egy héten egyszer mennie, és segítségre is szüksége volt, egyre többen kezdtek érdeklődni az áruja iránt. Én persze, nem voltam köztük, mert ekkoriban éppen Portugáliában éltem, fizikailag és földrajzilag is meglehetősen távol, de azt észrevettem, hogy lassan másról sem lehet beszélni vele, mint erről. Amikor olyan kifejezéseket használt, mint, hogy „társasági szerződés” meg „közjegyző”, akkor csak boldogan néztem, hogy milyen ügyesen csinálja ezt az egészet. Aztán lassacskán én is kedvet kaptam hozzá.

Mikor érkezett el az a pillanat, amikor ráébredt, ezt mégiscsak meg tudta csinálni, hogy a bölcsészből is lehet olyan üzletember, aki helyt áll?

Sokszor hallom azt, hogy most már végre el kellene hinnem, hogy ez is én vagyok... a díj elég nagy lökést adott, remélem nem fog a fejembe szállni a dicsőség. Hosszú évek óta érzem, hogy folyamatosan beletanulok a dolgokba, és már nem jövök zavarba gazdasági kérdések esetén sem, de soha nem volt egy olyan pillanat, amikor azt éreztem volna, hogy üzletasszony lettem.

A sikert nem számokban mérem,

olyannyira, hogy össze is vesztem egyszer egy újságíróval, hogy a cikkbe ne írja bele, milyen mérlegeredményünk és bevételünk van, hiszen ez nem erről szól, ebben lélek van és gyógyítás! Akkor ő azt mondta, hogy a gazdasági sikert pénzben mérjük. Azóta ezt is megtanultam. A negyven alkalmazottunkat, az adókat, de a teák csomagolását is a bevételből kell fizetnem.

Sok éve vezeti már a céget. Milyen hullámvölgyeken mentek keresztül?

Ami számomra nagyon meglepő volt már az elejétől fogva például, hogy a gyógynövény egy kiutált kategóriának számít, miközben egyre nagyobb a népszerűsége a természetes gyógymódoknak. Míg Európában az emberek 82 százaléka érdeklődik a gyógynövények iránt, Magyarországon ez az arány 85 százalék. Mindemellett, ez a kategória tulajdonképpen nem is létezik, mert a hatályos Magyar Gyógyszerkönyvben a gyógynövényeknek körülbelül az 1 százaléka van feljegyezve, így a legtöbb gyógynövény élelmiszernek minősül, tehát nem írhatjuk rá, hogy milyen gyógyhatással rendelkeznek a termékek. Ez az elejétől fogva nagy akadálynak tűnt, kérdés volt, hogyan lehetne áthidalni. Volt, hogy kijött a NÉBIH ellenőrzésre, és kérdőre vontak, hogy miért nincs ráírva a tea csomagolására, hogy gyerek ihatja-e és mennyit fogyaszthat belőle. Mondtam, hogy ezt élelmiszernek minősítették, és hát a lisztre meg a tejre sincs ráírva, hogy eheti-e, ihatja-e gyerek...

 

Mi a Györgyteák sikerének a titka?

A magas minőség, amire nagyon kényes vagyok. Tiszta helyekről, ép növényeket gyűjtünk, gondosan válogatjuk, szépen dolgozzuk fel őket és jók a receptjeink is. Fontos még, hogy A-Z-ig,

a gyűjtéstől az eladásig tudjuk kontrollálni a folyamatot, tehát, minden a mi kezünkben van.

De ami ennél is speciálisabb adalék, az Gyuri bácsi, az édesapám személye. Nincs még egy cég, aki ennyire hitelesen lenne jelen népgyógyászati és népi tapasztalatokkal, mindemellett egy hasznos és jó honlapunk is van. A bolti eladóinkat évente írásban és szóban is vizsgáztatom; tudniuk kell mindent, hiszen minket képviselnek a pult mögött. Ha bemennek az emberek egy gyógyteaboltunkba, akkor ott átvitt értelemben édesapámat és engem keresik, így senki nem mondhat butaságot egyik vevőnknek sem.

Mely termékek fogynak leginkább?

Nagyon szeretik a tinktúráinkat, abból is a kakukkfűtinktúrát főleg és az immunerősítő, toxikus anyagokat eltávolító Csalánleveles teakeverékünket is. Az én kedvencem a Nők teája, ez egy cickafarkfüves keverék, ami tulajdonképpen hormonpótló. Mindennap fogyasztom az őszi margitvirágos keveréket a migrénemre, most figyelgetem éppen, hogy mennyire lesz hatásos. A gyulladáscsökkentő, kamillás teakeverékünket is naponta iszom, és emellett kikísérleteztem magamnak egy vírusölő teakeveréket is. Ezeken kívül a csipkebogyót és a citromfüvet is szeretem nagyon.

 
Lopes-Szabó Zsuzsanna

Már két évtizedes tapasztalattal a háta mögött mit gondol: nőként nehezebb volt vezetőként, vállalkozóként érvényesülnie?

Ezt kérdést soha nem értettem, hogy nőként miért lenne nehéz? Nem voltak soha ilyesfajta nehézségek, persze, azért azt tudni kell, hogy nincs felettem egy férfi főnök sem, akivel esetleg nehéz lenne. De férfi kollégám sok van, és ez így van jól; két oldalról látjuk a nemünkből kifolyólag a világot. A nőiségnek az üzleti életben inkább az előnyét éreztem mindig, sokkal könnyebben hallgatok a megérzéseimre és a szívemmel döntök, általában ez vezet végül a jó irányba. Ez egy gondviselés által kapott jó tulajdonságom, nagyon örülök is neki.

Milyen tanáccsal látna el ma egy olyan nőt, aki vállalkozásba kezd?

Egy nőnek helyt kell állnia anyaként, feleségként, háziasszonyként, üzletasszonyként, a munkahelyén, teljesíteni kell a feladatot, amit épp elvárnak tőle. Emiatt ha vállalkozik valaki, akkor mindenképp olyan párt válasszon, aki ezt az életet, a karrierjét támogatja és elviseli, akkor is, ha esetleg sokat lesz távol otthonról. Sok család szétesik, mert nem mindenki győzi azokat a terheket, amiket a társadalom elvár. Bele kell törődni, hogy senki nem tud mindenhol 100 százalékban helyt állni! 

A másik fontos üzenetem, hogy mindenki higgyen abban, amit csinál. Ha nem az a szempont, hogy minél hamarabb kell pénzt keresni, akkor meggyőződéssel és akár lassú tempóval is el lehet érni a célt.

A nehéz pontoknál mindig jön egy élmény, egy tanács, egy gondviselés, ami tovább lendíti az embert.

 

Az utolsó kérdésem talán az egyik legfontosabb: hogy van az édesapja, mit csinál mostanában Gyuri bácsi?

Nagyon jól van! 92 éves, szellemileg is és fizikailag is egészséges, fitt, fiatalos. Fegyelmezetten viselkedett a vírushelyzetben, az előadásait, tanácsadásait lemondta, nem járt közösségbe, kezet mos, maszkot hord, betartja a távolságot. Képzelje el, hogy hosszú idő után hazajöttem Magyarországra és hoztam neki egy táblagépet, mert eddig csak úgy tudtunk vele beszélgetni, hogy a családból valaki mindig vitt hozzá egy laptopot arra az időre. Szóval, most már van egy saját tabletje, és percek alatt megtanulta kezelni, úgyhogy mostanában ő hív minket esténként! 

Képek: Lopes-Szabó Zsuzsanna

Ajánljuk még:

ÉLMÉNYBŐL CSOKOLÁDÉT: RIPORTUNK A SOPRONI HARRER CUKRÁSZDA TITKAIRÓL
VARÁZSCUKOR: TÖBB TUCAT GYÓGYNÖVÉNYT MEGETTEK A GYEREKEK, ÉS NEM IS TUDTAK RÓLA
A TUDOMÁNY OSZTHATATLAN, MINT A HIDROGÉNATOM – EGY USA-BA VÁNDOROLT MAGYAR PROFESSZOR TAPASZTALATAI

 

 

 

 

Már követem az oldalt

X