A fa érték! De mekkora? A Faérték alkalmazással te is kiszámíthatod!

GolfÁramlat

A fa érték! De mekkora? A Faérték alkalmazással te is kiszámíthatod!

A fa érték – ehhez kétség sem fér. De vajon mekkora? Mit jelent egy több száz éves tölgy a városi környezetben, és mit veszíthetünk azzal, ha matuzsálemeinket gondolkodás nélkül kivágjuk, például egy reményteljes építkezés kedvéért?

A válasz egyszerű: sokat. Nagyon sokat. Mert a körülöttünk élő fák számos vonatkozásban hozzájárulnak az ökoszisztéma egyensúlyának fenntartásához és a környezet egészségének megőrzéséhez. Még akkor is, ha ezt szabad szemmel aligha vesszük észre, és nem tudatosul bennünk számszerűen egy-egy ég felé magasodó fa környezeti értéke. Pontosabban eddig nem tudatosult. Mert a Faérték alkalmazásnak köszönhetően ma már pontosan meg tudjuk határozni, hogy egy-egy közelünkben élő fa mennyit ad bele a nagy közösbe, mennyi mindennel segíti mindennapjainkat, és mekkora veszteséggel járna, ha valamilyen okból kifolyólag véget vetnénk az életének.

Fotó: Magyar Faápolók Egyesülete 

A Magyar Faápolók Egyesülete azzal a céllal fejlesztette ki faérték számítás programját, hogy egy egységes, könnyen alkalmazható számítási eljárást adjon az emberek kezébe. A módszer a dr. Radó Dezső által közzétett faértékszámítási módszernek újragondolt, kibővített, a jelenlegi törvényi kereteknek megfelelő változata, aminek segítségével egy fa értéke pontosan meghatározható.

Ez a fajta faértékelés Magyarországon egyedülálló módszer, ami nagymértékben eltér az amerikai vagy a német mintáktól, mert, míg a németek a faültetés, fanevelés és faápolás költségeit összesítik, addig a magyarok a fák jószolgálatára helyezik a számítás alapjait, vagyis arra: hogy a fa mennyi árnyékot ad, mennyi port képes megkötni, mekkora a párologtatása és milyen a szén-dioxid megkötési képessége.

Fotó: Unsplash / Rodion Kutsaiev

A fa értékét forintosítva is kiszámolhatjuk: ebből azt tudjuk meg, hogy mennyi pénzt kellene költenünk egy faiskolában ahhoz, hogy az adott fajtájú, korú, méretű fát vásároljuk meg, vagy mennyi kis fa lombfelülete pótolná az adott egyed lombfelületét.

Ahhoz, hogy a program segítségével magunk is elvégezhessük a számítást, tudnunk kell beazonosítani, hogy az adott fa milyen fajba tartozik, és azon belül milyen fajta. 

Szerencsére már számos fajfelismerő alkalmazást segítségül hívhatunk, így a laikusok is bátran belekezdhetnek a faérték számításba. A számítás elvégzéséhez meg kell adnunk a fajra jellemző egészséges koronaformához viszonyított korona-állapotot, és tudnunk kell felmérni, hogy az adott fa igényeinek mennyiben felel meg az az élőhely, ahol található – ez utóbbi csak abban az esetben szükséges, ha nem tudjuk pontosan a felmérni kívánt fa korát. 

Fotó: Unsplash / Niko Photos

Végül fel kell mérnünk a fa egészségi állapotát, és az előző megfigyelésekkel együtt jeleznünk kell azt az értékszámító programban. Az alkalmazás végül a fafaj, a fa méretei és állapotjelzője alapján kiszámítja a fa vagyoni értékét, valamint az egy éves asszimilációs időszakban végzett ökológiai szolgáltatásainak megközelítő értékét. 

Példának okáért kiszámoltam egy, a közelben található diófa értékét. Kiválasztottam a fajt (Juglans regia), a védettség és területi elhelyezkedés opciónál jeleztem, hogy kertes beépítésű, alacsony laksűrűségű területen álló fa, a korona állapota sajnos a jelentős lombveszteséget mutatja, egészségügyi állapotát tekintve egy évtizeden belül lecserélendő, és a fa kora 80 év. Egy kattintás, és máris megtudom, hogy ez a diófa több, mint egymillió forintot ér.

A kíváncsiság kedvéért végeztem egy számítást olyan diófával is, aminek koronaformája jó és egészségügyi állapota is kitűnő: egy ugyanúgy 80 éves fa esetében az érték ez esetben több, mint 8 millió forint. És ez csak egyetlen fa… –  elgondolkodtató értékek.

Fotó: Unsplash / Paul Summers

A fák értékének és megőrzésük fontossága érdekében az Éghajlatvédelmi Szövetség megújuló Világfák programjában is alkalmazza az értékszámítást: „A fa érték!” táblákon mutatja be a helyi közösségek kedvenc fáinak szolgáltatásait, amelyek rámutatnak, hogy a fák ökológiai szolgáltatásai milyen fontos szerepet töltenek be az élhetőbb helyi klíma biztosításában. 

A városi hőséget, szárazságot, és szennyezést a fák lombkoronája számos módon tudja enyhíteni: a lombkorona árnyékol, és megakadályozza a fa alatti terület felforrósodását.

 

Fotó: Unsplash / Gary Bendig

A fa lombkoronája vizet párologtat, ezáltal hűti a környezetét, port köt meg a levelek felületén, és az asszimiláció során szén-dioxidot köt meg és oxigént termel. Ráadásul a fák lombkoronája és a fa ágrendszere változatos faunának adhat otthont, ezáltal hozzájárul a biodiverzitás fenntartáshoz és segíti kártevők természetes ellenségeinek megtelepedését a városi, települési környezetben is.

Ha szeretnénk példát mutatni, és kézzel foghatóvá tenni településünk kedvenc fáinak értékét, akkor mérjük fel és számítsuk ki az alkalmazás segítségével, és a kapott adatokkal töltsük ki „A fa érték!” tábla adatsorait!

A program honlapján elérhető Word dokumentumban szerkeszthető a fa neve, a fa faja, az anyagi érték és az ökológiai szolgáltatások számai. 

Fotó: Unsplash / Jeremy Allouche

A kész táblát laminálhatjuk, a sarkoknál kilyukaszthatjuk és a fa törzsére kötözhetjük. De ha a településnek lehetősége van rá, akkor egy időjárásálló táblát is készíthet, amit akár egy állványon, a fa mellé is kihelyezhet, így emelve ki azt az értéket, amit településének matuzsálemei képviselnek. 

Mivel fontos a példamutatás, és a más közösségekre gyakorolt pozitív hatás, ezért a program szervezői azt javasolják, hogy A fa érték táblák kihelyezésének eseményén készült képeket vagy a program nyilvános fényképalbumának linkjét küldjük el a vilagfak [at] gmail [dot] com címre, osszuk meg másokkal is egy élhetőbb jövőért tett fontos lépésünket.

 

Ajánljuk még:

A végtelennek hitt víz véges: ötletek vízpazarlás ellen

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a Föld soha ki nem merülő vízkészlettel rendelkezik, amit mi kényünkre-kedvünkre használhatunk. Nem számít, hogy feleslegesen folyik a háromnegyed része, az sem gond, hogy pár perc élvezetért fejünket a homokba dugva pazaroljuk erőforrásainkat, és gyanítom, az sem lenne elegendő hátráltató tényező, ha háromszor ennyibe kerülne köbmétere.

 

Már követem az oldalt

X