Vacsorázz Borbás Marcsival! – Pirított laskagomba

Gasztro

Vacsorázz Borbás Marcsival! – Pirított laskagomba

Borbás Marcsi receptje.

12  nap, 12 recept. Itt tartunk ma.

Azon gondolkodtam, hogy vajon hányféle ételt szokott főzni egy átlag magyar ember. Mindenki tegye a szívére a kezét! Ugyanis szerintem nem főzünk elég változatosan. Hosszú évekig tartó országjárásom alatt több ezer receptet gyűjtöttem össze, higgyétek el nekem: lenne miből merítenünk.

Tovább olvasok

Ugyanígy vagyunk az alapanyagokkal is. A huszadik század elején még többszázféle növényi alapanyagot, és rengetegféle húst, belsőséget használt egy átlagos háziasszony. Ez napjainkra nagyon leszűkült: rizst, burgonyát, búzát, csirkét és sertést eszik a legtöbb ember. Ennek egyenes következménye, hogy hiánybetegségeink lesznek, legyengül az immunrendszerünk, és jönnek a betegségek. Az ásványi anyagokat, vitaminokat és nyomelemeket nem adjuk meg a szervezetünknek, ezért azt jelzi az agyunk, hogy még mindig éhesek vagyunk – tehát ennünk kell. Így egyre több kalóriát viszünk be, amelytől súlyfeleslegünk lesz. Ezt elkerülendő, térjünk vissza dédanyáink elveihez, igazítsuk azokat a mai élethez!

Együnk minél több idényzöldséget, abból is a helyit és vegyszermenteset, valamint ismerkedjünk meg minél többféle alapanyaggal. Bontsuk le az előítéleteinkből épített várat!

 

Pirított laskagomba

Hozzávalók (2 főre):

  • 50 dkg apró laskagomba
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 cs korianderzöld vagy petrezselyemzöld
  • 1 db lime vagy 3 gerezd fokhagyma
  • 1 cm gyömbér
  • Pehelysó vagy finom só
  • Csirkemell vagy egy vékony szelet kovászos kenyér

Elkészítés:

A gombát darabjaira szedjük, jól átmossuk, majd teljesen leitatjuk róla a vizet. Ezután egy leheletnyi olajjal bekenjük a serpenyő alját, és amikor forró, beletesszük a gombát, majd hozzáadjuk az apróra vágott gyömbért, és fedő nélkül elkezdjük pirítani. Fontos, hogy nem kell folyton kevergetni! 4-5 perc múlva, amikor már a gomba által eresztett lé a felére csökkent, megfordítjuk a fejeket, és pirulásig sütjük. Ekkor újból fordítunk a gombán, és a másik oldalukat is picit megpirítjuk. Végül megszórjuk a felaprított korianderrel, reszelünk rá a lime héjából, és meglocsoljuk a lime levével.

Ha valaki nem szereti a korianderzöldet, vagy nem tudja beszerezni, akkor a gyömbérrel együtt tegyen a gombára felkarikázott fokhagymát, majd a végén aprított petrezselyemmel szórja meg. Ezt az ételt én csak tálaláskor sózom meg, egy pici pehelysóval.

Tegnap ebédre egy egész csirkéből főztem húslevest, rengeteg zöldséggel, hogy mindannyian jól lakjunk. Megmaradt a csirkemell húsa, így azzal tálaltam a mai gombát. Persze lehet hozzá frissen is sütni csirkemellet, aminek az igazán jó elkészítési módját itt olvashatjátok el. Ha nincs kedvetek húst enni, akkor egy nagyon vékony szelet kovászos kenyeret is ehettek hozzá.

Miért a laskagomba?

Kiváló diétás alapanyag, hiszen nagyon alacsony a kalóriataltalma (10 dkg kb. 30 kcal), viszont magas a fehérjetartalma. A benne lévő szénhidrátok túlnyomó része emészthetetlen rost, ami nagyon jót tesz a vastagbélnek. Kiemelkedő B1-, B2-, D-vitamin, valamint niacin- és folsavtartalma, de ásványi anyagokban, káliumban és foszforban is igen gazdag. A nemzetközi kutatások eredményeként gyógyhatású gombának nyilvánították. Csökkenti a koleszterinszintet, a cukorbetegség kockázatát, jót tesz a magas vérnyomásban szenvedőknek és fogyókúra alatt is ajánlott. Magas káliumtartalma miatt vesebetegek csak mértékkel fogyasszák! 

Ez a recept is része Borbás Marcsi január havi menütervének, amelyet itt találsz. A hónap minden napjára ajánlunk egy-egy ételt az egy.hu több száz receptje közül, a hét elején pedig egy összeírt bevásárlólistával segítünk, hogy mindent el tudj készíteni az előtted álló napok során.

A menüterv így néz ki:

heti menü

A hónap menütervét és az első hét bevásárlólistáját itt találod, a második hét bevásárlólistáját pedig itt 

A Vacsorázz Borbás Marcsival-cikksorozat eredetileg
2020 januárjában futott az egy.hu oldalán,
sok receptet már onnan is ismerhettek.
A benne szereplő összes receptet megtaláljátok itt.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X