Vacsorázz Borbás Marcsival – Gombás, diétás lasagne

Gasztro

Vacsorázz Borbás Marcsival – Gombás, diétás lasagne

Borbás Marcsi receptje.

15 éves koromban kerültem el otthonról, így nagyon korán megtapasztalhattam, milyen önállónak lenni. Nem laktam olyan sokáig a szülői házban, hogy elkezdjek elvágyni onnan, annál többet jut eszembe, hogy „bárcsak többet lehetnék otthon”. Ezzel együtt folyamatosan vágyom anyu főztjére is.

Ahányszor csak hazamegyek, mindig felteszi a kérdést: „mit ennél, kislányom?”

Én általában tésztát, gombócot, főzeléket szeretnék, de arra az a válasz, hogy az nem vasárnapi étel, így nagyon ritkán kaptam meg a kedvenceimet. Persze nagyon szeretem anyu húslevesét, töltött paprikáját, rántott csirkéjét, de én akkor is tésztát szeretnék! Most pedig, hogy már meg kell gondolnom, mit eszem, tovább gyérül a tésztás étkezéseim száma. Ezért aztán megpróbálok minden taktikát bevetni, hogy tésztaételekre hasonlító fogásokkal helyettesítsem őket. Kipróbáltam a lencséből és a mungóbabból készült tésztákat, nem ízlettek. A zöldségeket viszont nagyon szeretem, így jött ez az ötlet is. 

Tovább olvasok
 

Gombás lasagne cukkinivel

 

Hozzávalók (2 főre):

2 db zsenge cukkini
30 dkg laska vagy csiperke gomba
1 ek olívaolaj
1 cs petrezselyemzöld
Bazsalikom
1-1,5 dl olasz paradicsomszósz
Fokhagyma
1 db mozzarella
3 dkg érett, kemény sajt (pl. parmezán)
 

Elkészítés:

A megmosott cukkiniket egy gyalu segítségével hosszában vékony csíkokra vágjuk, és egy sütőpapírral bélelt tepsibe egymás mellé helyezzük.  Ezután 130 fokos sütőben, kb. 15 perc alatt megszikkasztjuk a szeleteket. Közben a nagyobb darabokra vágott gombát egy serpenyőben minden zsiradék nélkül megpirítjuk. Figyeljünk rá, hogy ne égjen le, és kevergetés közben nyikorgó hangot adjon a gomba, vagyis ne eresszen levet, mert akkor főni fog, nem sülni. Az a legcélravezetőbb, ha előre felforrósított serpenyőbe rakjuk a gombát. Amikor már szépen pirulnak a gombaszeletek, akkor jöhet rájuk a felaprított fokhagyma, petrezselyem, bazsalikom és a paradicsomszósz. Az egész mártást jól átforraljuk, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. 

Egy tűzálló tálat vékonyan kiolajozunk, és belesorjázzuk a szikkasztott cukkinicsíkokat, úgy, hogy egy kicsit fedjék egymást. Erre a rétegre ráterítjük a paradicsomos gombamártást, majd arra a felkarikázott mozzarellát, és végül befedjük egy újabb réteg cukkinivel. 180 fokos sütőben kb. fél órát sütjük, majd a tetejét alaposan megszórjuk a reszelt sajttal. Amikor a sajt már szépen pirul, akkor kezdhetünk is tálalni.

Miért a cukkini? 

Mert nagyon alacsony a kalóriatartalma, 10 dkg csak 17 kcal-t tartalmaz. Ezzel szemben rengeteg ásványi anyag, vitamin, rost és víz van benne. Tehát annak ellenére, hogy nem hizlal, mégis eltelít. Emellett vértisztító és gyulladáscsökkentő hatása van, normalizálja a szervezet vízháztartását és rendben tartja az emésztést is.

Ez a recept is része Borbás Marcsi január havi menütervének, amelyet itt találsz. A hónap minden napjára ajánlunk egy-egy ételt az egy.hu több száz receptje közül, a hét elején pedig egy összeírt bevásárlólistával segítünk, hogy mindent el tudj készíteni az előtted álló napok során.

A menüterv így néz ki:

heti menü

A hónap menütervét és az első hét bevásárlólistáját itt találod!  

A Vacsorázz Borbás Marcsival-cikksorozat eredetileg
2020 januárjában futott az egy.hu oldalán,
sok receptet már onnan is ismerhettek.
A benne szereplő összes receptet megtaláljátok itt.

 

 

Már követem az oldalt

X