Zöldborsós csirkemájragu –  Vacsorázz Borbás Marcsival

Gasztro

Zöldborsós csirkemájragu – Vacsorázz Borbás Marcsival

Borbás Marcsi receptje.

Gyerekkoromban a nagymamám minden hétvégén vágott egy csirkét, esetleg kacsát, ebből készült a szombati vagy a vasárnapi ebéd. De hangsúlyozom, hogy csak egy baromfit áldozott be hetente. Ennek aztán be kellett osztani a húsát, hogy mindenkinek jusson elég belőle. Ki is alakult a rutin, hogy melyik rész kié. És ebből soha nem is volt vita. A gyerekeké volt egy-egy comb, apué a mell (pedig felnőtt fejjel tudtam meg, hogy nem is szerette), anyué a fara és a nyaka, mamáé a szárnya. No és ott voltak még a belsőségek, amik mindig a gyerekek tányérjában landoltak: a zúzát, a szívet, az eszét és a máját kettéosztották a két gyerek között. Ezek számítottak a legfinomabb falatoknak, de nem csak az ízük miatt jutalmaztak meg minket velük, hanem, mert tele voltak fontos vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Fogalmazhatunk úgy is, hogy akkoriban ez volt a multivitamin-tabletta. Emlékszem, hogy egy apró darab májat mindig félretettem a tányérom szélére, hogy maradjon belőle az utolsó falathoz is. Mit nem adtam volna akkoriban egy szép, nagy tál csirkemájért!

 

Zöldborsós csirkemájragu

Tovább olvasok

Hozzávalók (2 főre):

  • 50 dkg csirkemáj
  • 1 bögre zöldborsó
  • 20 dkg csiperkegomba
  • 1 cs petrezselyem
  • Zöldbors
  • 1 ek olívaolaj
  • Bazsalikom
  • Fokhagyma
  • 2 marék cukorborsó vagy zöldbab, esetleg mungóbab csíra

Elkészítés:

Felforrósítunk két evőkanálnyi olívaolajat, erre rádobjuk a megtisztított csirkemájat. Amikor már minden oldala szépen megpirult, akkor jöhet bele a felkarikázott gomba és fokhagyma, majd amikor a gomba jól kieresztette a levét, akkor hozzáöntjük az egy bögrényi zöldborsót és a felaprított petrezselymet. Addig főzzük a ragut, amíg el nem fő a leve. Amikor elkészült, megszórjuk őrölt zöldborssal, bazsalikommal és sóval. Eközben, forrásban lévő sós vízben néhány percig forraljuk a cukorborsót vagy zöldbabot, kb. 5 perc főzés után lecsepegtetjük, és forró fokhagymás olívaolajon átforgatjuk. 

Természetesen tálalhatjuk a csirkemájragut bármilyen pirított zöldséggel vagy zöldségpürével is. Én most egy kis mungóbab csírát választottam hozzá.

Miért a csirkemáj?

A választ ITT olvashatod! 

***

Ez a recept is része Borbás Marcsi január havi menütervének, amelyet itt találsz. A hónap minden napjára ajánlunk egy-egy ételt az egy.hu több száz receptje közül, a hét elején pedig egy összeírt bevásárlólistával segítünk, hogy mindent el tudj készíteni az előtted álló napok során.

Az hónap menütervét és az első hét bevásárlólistáját itt találod!  

A Vacsorázz Borbás Marcsival-cikksorozat eredetileg
2020 januárjában futott az egy.hu oldalán,
sok receptet már onnan is ismerhettek.
A benne szereplő összes receptet megtaláljátok itt.

 

Már követem az oldalt

X