Strudli

Gasztro

Strudli

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • diónyi sertészsír
  • kb. 1,5 dl aludttej
  • 1 db tojás
  • 1 kk cukor

A töltelékhez:

  • 3-4 szem burgonya
  • só, bors
  • 1 ek sertészsír

A sütéshez:

  • 5 dl olaj

 

A leveshez:

  • a burgonya főzőleve
  • a strudli leeső szélei
  • 1 kk fűszerpaprika
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 kk sertészsír

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A töltelékhez a burgonyát megtisztítjuk, majd feltesszük főni sós vízben. Ha már puha, akkor leszűrjük, de a vizet nem öntjük ki, mert szükség lesz rá a leveshez. Ezután a krumplit áttörjük krémesre, majd ízesítjük sóval, borssal és egy kis sertészsírral.

A tésztához a lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, a sóval és a zsírral. Beleütjük a tojásokat, majd az aludttejjel összegyúrjuk. Ha kisimult a massza, rövid ideig pihentetjük.

Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk, és bejelöljük a tészta közepét. A másik felére szépen sorba rendezve kupacokat készítünk a töltelékből, mely lehet édes túró, szilvalekvár vagy a sós burgonya.

Ha elkészültünk, a tészta másik felét ráhajtjuk a töltelékes részre, és a széleket jól lenyomkodjuk. Egy hosszú pálca segítségével, kb. 5 centiméterenként négyzethálósan beosztjuk a tésztát, majd egy derelyevágóval feldaraboljuk a beosztás szerint. Fontos, hogy a burgonyásnak először vágjuk le a szabálytalan széleit, hiszen arra szükség lesz a leveshez.

Ha elkészültünk a darabolással, bő olajban aranybarnára sütjük a strudlikat. Fontos, hogy az olaj forró legyen, így a tésztácskák azonnal felpuffadnak, és szép párnásak lesznek. Az édes változatot porcukorral meghintve tálaljuk.

Közben a levest is megfőzzük. Visszaforraljuk a burgonya főzővizét, és ebben néhány perc alatt megfőzzük a levágott tésztaszalagokat. Közben egy másik edényben megdinszteljük a felaprított hagymát, megszórjuk egy kanál fűszerpaprikával, majd a fazékba öntjük a megfőtt strudlikhoz. Rövid ideig még forraljuk a levest, majd forrón tálaljuk.