Sóban sült cékla

Gasztro

Sóban sült cékla

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • fejenként 2-3 kisebb fej cékla

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Ehhez a recepthez kisméretű céklákra van szükségünk. Minél kisebb, annál jobban és könnyebben át tud sülni, és annál szebben mutat majd a tányéron.

A fejeket kevés vízben átmossuk, majd megszárítjuk. Fogunk egy darab sütőpapírt, és ráhalmozunk egy adag sót. Annyi szükséges, hogy bele tudjuk ültetni a céklákat. (kb. 2 evőkanálnyi). Fontos, hogy természetes sót használjunk, ami nem tartalmaz káliumot. Remek hozzá az egyszerű, nagy szemcséjű asztali só.

Ha a céklákat elhelyeztük a sóágyon, felülről is nyakon öntjük őket, hogy a szemcsék jól körbevegyék a gumókat. Ezután a sütőpapír széleit összefogjuk, és a papír széleit összetekergetve úgy zárjuk be kis csomagunkat, hogy a keletkező gőz ne illanjon el azonnal. Így a céklák a sós gőzben párolódnak meg.

160 fokon kb. 50 percig sütjük őket. Tűvel tudjuk ellenőrizni, hogy megpuhultak-e a gyökerek. Kivesszük őket a sütőből, kicsomagoljuk, megpucoljuk, és azonnal fogyaszthatjuk. A pucolásnál vigyázzunk, mert nagyon fognak a sült céklák is! 

Ajánljuk még:

Árnyékliliom a tányéron

Magam nem csodálkoztam, amikor barátnőm – Japánból hazaérkezve – hatalmas lelkesedéssel ecsetelte, hogy a sokféle különleges fogás közt bizony volt árnyékliliom (árnyliliom) is. Olyan sokféle elkészítési módot tanult meg vendéglátóitól, muszáj volt kifaggatnom, hogy újabb receptekkel gazdagodjon a gyűjteményem. Eddig is került olykor árnyliliom hajtás a tavaszi tányérra, de a tiszta forrásból származó, autentikus receptek még nagyobb változatosságot, új ízeket hoznak.