Sajtos sült póréhagyma ropogós morzsával

Gasztro

Sajtos sült póréhagyma ropogós morzsával

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók: 

  • 3-4 nagyobb póréhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • fél liter tej
  • 10 dkg trappista sajt
  • egy kanál mustár
  • friss kakukkfű
  • 3 szelet bacon
  • két evőkanál zsemlemorzsa

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A póréhagymát alaposan megmossuk, a végét levágjuk, majd kétcentis szeletekre aprítjuk. Nagyjából tíz percig pároljuk vízgőz felett. 

Közben mártást készítünk. Ehhez a vajat felolvasztjuk, szalmasárgára pirítjuk rajta a lisztet, beleszórjuk a kakukkfüvet és a sót, majd folyamatos kevergetés mellett felöntjük tejjel. Csomómentesre kikeverjük, és addig főzzük, míg sűrű és krémes nem lesz. Ekkor lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk a lereszelt sajtot és addig keverjük, míg teljesen felolvad. Végül hozzáadunk egy kanál mustárt is. 

A megpárolt póréhagymát összekeverjük a mártással, és egy közepes méretű, magasabb falú sütőedénybe öntjük.

Ezután elkészítjük a ropogós réteget. A csíkokra vágott szalonnát kissé megpirítjuk, majd megszórjuk zsemlemorzsával és rövid ideig együtt is pirítjuk. Ha elkészült, rászórjuk a póréhagymára és 180 fokos sütőben húsz perc alatt pirosra sütjük.

Borbás Marcsi ezt a receptet így készítette el:

Ajánljuk még:

Árnyékliliom a tányéron

Magam nem csodálkoztam, amikor barátnőm – Japánból hazaérkezve – hatalmas lelkesedéssel ecsetelte, hogy a sokféle különleges fogás közt bizony volt árnyékliliom (árnyliliom) is. Olyan sokféle elkészítési módot tanult meg vendéglátóitól, muszáj volt kifaggatnom, hogy újabb receptekkel gazdagodjon a gyűjteményem. Eddig is került olykor árnyliliom hajtás a tavaszi tányérra, de a tiszta forrásból származó, autentikus receptek még nagyobb változatosságot, új ízeket hoznak.