Hozzávalók
A tésztához:
- 5 dkg élesztő
- 2 ek kristálycukor
- 1,5 dl kefir vagy aludttej
- 3 tojássárgája
- 3 dl tej
- kb 60 dkg liszt
- 1 dl olaj
- 1 citrom héja
- 1 tk vaníliakivonat
A töltelékhez:
- 1,5 kg túró
- 3 tojássárgája
- 2 tk vaníliakivonat
- 1 citrom reszelt héja
- ízlés szerint cukor
A kenéshez: 1 db tojás
Elkészítés
Egy kézi habverő segítségével az élesztőt a cukorral, a kefirrel és a tojások sárgájával simára keverjük. Hozzáöntünk 3 dl kézmeleg tejet, majd 20 dkg lisztet is. Az egészet összedolgozzuk, és 30 percig langyos helyen pihentetjük, hogy a kovász felfusson. Ha már jó habos a massza, adunk hozzá egy kevés sót, és annyi liszttel dagasztjuk be, amennyit felvesz. A lényeg, hogy jó lágy tésztát kapjunk, amelyet még tudunk majd nyújtani. Ha a tészta összeállt, olajos kézzel folytatjuk a dagasztást, és összesen 1 dl olajat dagasztunk bele ilyen módon. Ha szép sima már a tészta, akkor letakarjuk a tálat egy tiszta konyharuhával, és duplájára kelesztjük.
A levegősre dagadt tésztát egy jól meglisztezett terítőre borítjuk, és két részre osztjuk.
Mindkét részt külön-külön kinyújtjuk, és megtöltjük a túrós töltelékkel. A szélét behajtjuk, majd óvatosan feltekerjük, és egy jól kivajazott tepsibe emeljük a terítő segítségével. Egy tepsibe egy rúd kerüljön. A tetejüket felvert tojással megkenjük, és újabb 10 percet pihentetjük. Ne ijedjünk meg, ha formázás közben szakad a tésztánk, hiszen ezzel a zsíros tésztával meglehetősen nehéz dolgozni, de mindenképpen megéri!
Végül megszurkáljuk a réteseket, hogy ne repedjenek ki, és 180 fokon 30–40 perc alatt pirosra sütjük őket.
Ajánljuk még: