Prézlis knédli

Gasztro

Prézlis knédli

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli
  • 1 fej káposzta
  • 1 tk ecet
  • 3-4 szelet szikkadt kenyér
  • 1 ek sertészsír
  • 1 tk fűszerpaprika

A knédlihez:

  • 1 tojás
  • kb. 1 dl víz
  • 25 dkg liszt
  • pirított kenyérmorzsa
  • 1 ek zsír

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Ha elkészült, krumplinyomóval áttörjük. A szikkadt kenyérszeleteket nagyjából egy centis kockákra vágjuk. Egy edényben felolvasztunk kevés sertészsírt, rászórjuk a fűszerpaprikát, majd lehúzzuk a tűzről, és átforgatjuk rajta a kenyérkockákat. Ezután az áttört burgonyára halmozzuk a paprikás kenyeret.

A káposztát szálasra gyaluljuk, majd lesózzuk, és beledörzsöljük a sót. Egy serpenyőben felolvasztunk egy kevés sertészsírt, majd rátesszük a káposztát, és addig dinszteljük, míg szép aranybarna nem lesz. Ha elkészült, ízlés szerint adunk hozzá ecetet.

A lisztből a tojással, a vízzel és csipet sóval tésztát készítünk. Olyan sűrűségű legyen, mint amikor nokedlit készítünk.

A nagy szemű morzsához a kenyér belsejét az ujjaink segítségével lemorzsoljuk, majd egy kanálnyi sertészsíron megpirítjuk. Figyeljünk rá, hogy ne égjen meg. Ha elkészült, kifőzhetjük a knédliket. Az előzőleg elkészített tésztát egy kanállal szaggatjuk bele a forrásban lévő sós vízbe. Ha megfőtt, jól lecsepegtetjük, és a pirított morzsával összekeverjük.

Tálaláskor minden tányérba teszünk a knédliből, szedünk mellé a krumpliból és a párolt káposztából is.

 

Ajánljuk még:

Pünkösdi reggeli a zöldben

Egyszer régen, valamikor az idők kezdetén, egy színes szakácskönyv került a kezembe. Németországból érkezett, és csábító szép reggeli ajánlatokkal volt teli. Lapozgattam, nézegettem, közben meg a mi sovány, sebtiben bekapott reggelinkre gondoltam. Volt benne vasárnapi és ünnepi reggeli, pezsgős reggeli a teraszon, angol reggeli babbal és bajor reggeli pereccel, fehér kolbásszal, és pünkösdi piknik-reggeli a zöldben.